Menü

Egészséges reggeli receptek ünnepekre 1. rész

Lepd meg a szeretteidet valami igazán különleges finomsággal ünnepek idején. A titkos összetevő, amelyet minden ételhez tenned kell az nem más, mint a karácsonyi szeretet

Gőzben sült lágy tojás

Sokan nem tudják, de a tojásban is lehet újat mutatni. Például ezt a gőzben sütős változatot, amiben az a fantasztikus, hogy megvédi a tojásokat a túlkészítéstől, és szinte biztosan lágyak maradnak.

Alapanyagok:

- tojás

- habtejszín

- só, bors

- vaj

Ahány személyre készül, annyi kis hőálló bögrét vagy formát veszek elő. Kivajazom, sót, borsot hintek az aljára. Beleütöm a tojást, majd ráöntök 2 evőkanál tejszínt. Tepsibe állítom, a tepsibe pedig annyi forró vizet öntök, hogy a formák feléig érjen. 160 fokosra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 7 percig sütöm. Akkor jó, ha a fehérje szilárd, de a sárgája még remegős.

Sült gyümölcsök joghurthabbal

A sült gyümölcsökhöz:

- 1 narancs

- 1 alma

- fagyasztott bogyósok

- barna cukor

- fahéj

- mazsola vagy más aszalt gyümölcs

A joghurthabhoz:

1,5 dl habtejszín

1,5 dl nagyon sűrű joghurt

A gyümölcsöket megpucolom, tűzálló tálba teszem, megszórom egy kevés cukorral és fahéjjal, esetleg egy kis mazsolával, és 180 fokos sütőben, kb. 20 perc alatt puhára sütöm. A jéghideg habtejszínt kemény habbá verem. Nagyon óvatosan összeforgatom a joghurttal. Egy-egy tálnyi sült gyümölcs mellé egy- egy nagy kanálnyi habot adok.

Cukkinis, spenótos frittata

Hozzávalók:

- 1 kisebb cukkini

- 10 dkg sajt

- 4 tojás

- 2 dl tejszín

- 2 marék spenót

- 1 db vöröshagyma

- 1 evőkanál liszt

- 2 gerezd fokhagyma

- só

- bors

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A vöröshagymát vágd apróra, a cukkinit hámozd meg és vékonyan karikázd fel, a spenót leveleit pedig tépkedd kis darabokra. Egy serpenyőben forrósítsd meg az olajat, majd dobd bele a vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és pirítsd meg. Rakd hozzá a cukkinit és a spenótot, majd kevergetve párold négy-öt percig. A tojásokat üsd egy tálba, keverd össze a tejszínnel, a liszttel, ízesítsd sóval, borssal, majd öntsd a zöldségekre. Süsd két percig, majd amikor a széle elkezd szilárdulni, tedd át a forró sütőbe, szórd meg reszelt sajttal, és süsd szép pirosra 12-15 perc alatt. Ha kész, csúsztasd a serpenyőből egy tálra vagy tányérra, és szeleteld fel.

Bármilyen reggelit lehet különlegessé tenni. Lepd meg szeretteidet, légy kreatív és a korai étkezést is tedd különlegessé!

szerző: Udvari Fanni

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!