Egészséges reggeli receptek ünnepekre 1. rész
- Dátum: 2018.12.27., 09:44
- Udvari Fanni
- egészség, étkezés, gyümölcs, joghurt, meglepetés, receptek, reggeli, táplálkozás, tojás, ünnep
Lepd meg a szeretteidet valami igazán különleges finomsággal ünnepek idején. A titkos összetevő, amelyet minden ételhez tenned kell az nem más, mint a karácsonyi szeretet
Gőzben sült lágy tojás
Sokan nem tudják, de a tojásban is lehet újat mutatni. Például ezt a gőzben sütős változatot, amiben az a fantasztikus, hogy megvédi a tojásokat a túlkészítéstől, és szinte biztosan lágyak maradnak.
Alapanyagok:
- tojás
- habtejszín
- só, bors
- vaj
Ahány személyre készül, annyi kis hőálló bögrét vagy formát veszek elő. Kivajazom, sót, borsot hintek az aljára. Beleütöm a tojást, majd ráöntök 2 evőkanál tejszínt. Tepsibe állítom, a tepsibe pedig annyi forró vizet öntök, hogy a formák feléig érjen. 160 fokosra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 7 percig sütöm. Akkor jó, ha a fehérje szilárd, de a sárgája még remegős.
Sült gyümölcsök joghurthabbal

A sült gyümölcsökhöz:
- 1 narancs
- 1 alma
- fagyasztott bogyósok
- barna cukor
- fahéj
- mazsola vagy más aszalt gyümölcs
A joghurthabhoz:
1,5 dl habtejszín
1,5 dl nagyon sűrű joghurt
A gyümölcsöket megpucolom, tűzálló tálba teszem, megszórom egy kevés cukorral és fahéjjal, esetleg egy kis mazsolával, és 180 fokos sütőben, kb. 20 perc alatt puhára sütöm. A jéghideg habtejszínt kemény habbá verem. Nagyon óvatosan összeforgatom a joghurttal. Egy-egy tálnyi sült gyümölcs mellé egy- egy nagy kanálnyi habot adok.

Cukkinis, spenótos frittata
Hozzávalók:
- 1 kisebb cukkini
- 10 dkg sajt
- 4 tojás
- 2 dl tejszín
- 2 marék spenót
- 1 db vöröshagyma
- 1 evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A vöröshagymát vágd apróra, a cukkinit hámozd meg és vékonyan karikázd fel, a spenót leveleit pedig tépkedd kis darabokra. Egy serpenyőben forrósítsd meg az olajat, majd dobd bele a vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és pirítsd meg. Rakd hozzá a cukkinit és a spenótot, majd kevergetve párold négy-öt percig. A tojásokat üsd egy tálba, keverd össze a tejszínnel, a liszttel, ízesítsd sóval, borssal, majd öntsd a zöldségekre. Süsd két percig, majd amikor a széle elkezd szilárdulni, tedd át a forró sütőbe, szórd meg reszelt sajttal, és süsd szép pirosra 12-15 perc alatt. Ha kész, csúsztasd a serpenyőből egy tálra vagy tányérra, és szeleteld fel.
Bármilyen reggelit lehet különlegessé tenni. Lepd meg szeretteidet, légy kreatív és a korai étkezést is tedd különlegessé!
szerző: Udvari Fanni
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.