Menü

Egyél annyit, amennyit csak akarsz!

Egy texasi-ausztrál tudományos összefogás során derült fény arra, hogy egyetlen egy gén elcsípésével megengedhetjük magunkat, hogy annyit együnk, amennyit csak akarunk anélkül, hogy híznánk. Egerek esetében bizonyítottan. Ez persze mind szépen hangzik, de a jövőben a módszert inkább betegségek kezelésére használnák, semmint a nyári strandalak létrehozására.

A gén, amelynek „neve” RCAN1, anyagcsere folyamatokban és a testhő termelésében vesz részt. A kutatások során ezt a gént egerekben működésképtelenné tették, és meglepődve fedezték fel, hogy az egerek ezt követően bármennyit ehettek, nem híztak. Vagyis a korábbinál több kalóriát égettek el. Habár a módszert még csak egereken tesztelték, a tudósok azt mondják, a felfedezésük lehetőséget rejt a túlsúllyal, illetve anyagcsere zavarokkal küzdő emberek kezelésére. Ezt a lehetőséget úgy képzelik el, hogy kifejlesztenek egy gyógyszert, amely az RCAN1 gén működését célozza meg. Ha működik, a páciens fogyhat. Tehát a közeljövőben igazi áttörés is várható a túlsúllyal való küzdelemben.

Az emberi test két típusú zsírszövetet tartalmaz. A fehér zsírszöveg raktározza az energiát. A barna zsírszövet felhasználja az energiát, és ezáltal hőt termel. Ez utóbbit korunk előrehaladtával vagy különböző betegségektől szenvedve (pl. cukorbetegség) elveszíthetjük. A kutatók szerint az RCAN1 gén működésének megváltoztatásával lehetőségek nyílhat arra, hogy a fehér zsírszövetet barnává alakítsuk.

Természetesen bármilyen hosszú távú eredményt is érnek el, a kiegyensúlyozott étrend még mindig szükséges lesz a teljesen egészséges szervezet megőrzéséhez. Az azonban nem egy elhanyagolható szempont, hogy a krónikus elhízással vagy anyagcsere problémákkal küzdő emberek hatalmas segítséget kaphatnak.

Forrás: www.iflscience.com

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!