Menü

Egyél annyit, amennyit csak akarsz!

Egy texasi-ausztrál tudományos összefogás során derült fény arra, hogy egyetlen egy gén elcsípésével megengedhetjük magunkat, hogy annyit együnk, amennyit csak akarunk anélkül, hogy híznánk. Egerek esetében bizonyítottan. Ez persze mind szépen hangzik, de a jövőben a módszert inkább betegségek kezelésére használnák, semmint a nyári strandalak létrehozására.

A gén, amelynek „neve” RCAN1, anyagcsere folyamatokban és a testhő termelésében vesz részt. A kutatások során ezt a gént egerekben működésképtelenné tették, és meglepődve fedezték fel, hogy az egerek ezt követően bármennyit ehettek, nem híztak. Vagyis a korábbinál több kalóriát égettek el. Habár a módszert még csak egereken tesztelték, a tudósok azt mondják, a felfedezésük lehetőséget rejt a túlsúllyal, illetve anyagcsere zavarokkal küzdő emberek kezelésére. Ezt a lehetőséget úgy képzelik el, hogy kifejlesztenek egy gyógyszert, amely az RCAN1 gén működését célozza meg. Ha működik, a páciens fogyhat. Tehát a közeljövőben igazi áttörés is várható a túlsúllyal való küzdelemben.

Az emberi test két típusú zsírszövetet tartalmaz. A fehér zsírszöveg raktározza az energiát. A barna zsírszövet felhasználja az energiát, és ezáltal hőt termel. Ez utóbbit korunk előrehaladtával vagy különböző betegségektől szenvedve (pl. cukorbetegség) elveszíthetjük. A kutatók szerint az RCAN1 gén működésének megváltoztatásával lehetőségek nyílhat arra, hogy a fehér zsírszövetet barnává alakítsuk.

Természetesen bármilyen hosszú távú eredményt is érnek el, a kiegyensúlyozott étrend még mindig szükséges lesz a teljesen egészséges szervezet megőrzéséhez. Az azonban nem egy elhanyagolható szempont, hogy a krónikus elhízással vagy anyagcsere problémákkal küzdő emberek hatalmas segítséget kaphatnak.

Forrás: www.iflscience.com

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.