Menü

Karácsonykor villámvacsora? Nem gond

Nagy valószínűséggel pásztorjátékot fogunk nézni szenteste a templomban, s vacsorára fogunk hazaérni, amivel csak az az egy apró probléma van, hogy azt még el is kell valamikor készítenem, s lehetőleg azonnal kész legyen, mire hazaérünk éhesen. Mint a viccben: "utálom, amikor várom, hogy anya megfőzze végre az ebédet, aztán rájövök, hogy én vagyok az anya". Nos sebaj, minden megoldható.

Az ünnepi menüm miatt azért nem aggódom, mert tudom, hogy mit készíthetek el részben előre, vagy aznap gyorsan, hogy már csak tálalni kelljen szenteste 6 óra felé. Szerencsére előző estéken lebonyolítom azt a pár sütit, amit terveztem, a húst is bepácolom, hogy csak sütni kelljen, a köretek pedig aznap délelőtt, kora délután elkészíthetők, mégis szeretnék azoknak kedvezni ezzel a cikkel, akiknek tényleg maximum egy vagy két órájuk van ünnepi menüt tálalni. Villámvacsora? Nem gond. Még felírni sem kell ezeket a recepteket!

Ha úgy adódik, hogy idén éppen nem tud az ember hatfogásos lakodalmi fogásokkal előállni, mert épp dolgozik, utazik, nincs otthon, akkor sem kell szendvicset és szaloncukrot enni szenteste. Ilyenkor a gyorsaság és a praktikum számít. Ha most megkérdezem magamtól, mi az a - természetesen egészséges, egyszerű, diétás és mégis finom, mert én már csak így gondolkozom - menü, amit maximum két óra alatt elkészíthetek, s mellesleg nem is drága, akkor valószínűleg egy finom halétel jutna eszembe, melyhez fagyasztott halfilét kell venni, fokhagymát, tojást, sajtot, tejfölt. A halszeleteket sóval, borssal fűszerezzük, majd mindkét oldalát megsütjük, végül kizsírozott tűzálló tálba fektetjük, majd rálocsoljuk a tojás, tejföl, reszelt sajt, zúzott fokhagyma keverékét. Tetejét megszórjuk zabkorpával (mert diétásabb, mint a prézli) és 20-25 perc alatt sütőben megsütjük. Egy tasakos barnarizs vagy párolt zöldség, esetleg natúr saláta mix vagy akár mindhárom köret is elkészül hozzá hamar. Hogy desszert is legyen: egy "raffaello - golyót" készítenék zsírszegény túró, természetes édesítő, kókuszreszelék, vanília kivonat keverékéből, melyekből golyókat formáznék, s a közepébe mandulát vagy kesudiót, meggyet tennék, végül kókuszban megforgatnám.

Azt hiszem bőven időn belül vagyok ezzel a vacsora ötlettel, aki nem szeretne tejterméket enni, megsütheti a halat natúr halfűszerrel ízesítve, s készíthet kókuszgolyót zabpehelyből, zabkorpából, natúr kakaóporból, édesítőből, rumaromával, meggyel a közepében, kókuszreszelékben forgatva. Ha jól számoltam van egy halételünk háromféle körettel, desszerttel. Ha maradt még tíz percünk, akkor egy natúr gesztenyemasszát is felolvaszthatunk, s elkeverhetünk édesítővel, rumaromával, majd cukormentes habtejszínnel poharakba rétegezhetjük.

Egy villámgyors menü, mely egy pohár borral szerintem megállná a helyét egy karácsonyi vacsorán is. S nem utolsó szempont, hogy ebből a diétázók is kétszer szedhetnek.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!