Menü

Karácsony egyedül, de nem magányosan

Szombathelyi főiskolás éveim alatt három évig egy idős bácsinál laktunk szobatársaimmal albérletben. Nagyon szerettünk ott lakni s azóta is szeretettel gondolok vissza az ott eltöltött időszakra. Lajos bácsi, akinél laktunk, egyedül élt, felesége évekkel azelőtt meghalt. Mindig bántott, hogy miután hazautaztunk az ünnepekre, ő egyedül töltötte a karácsonyt, ezért igyekeztünk mindig feldobni az ünnepet számára: apró ajándékokkal, képeslapokkal, házi süteményekkel leptük meg. Akármikor hívtam telefonon, vagy látogattam meg a későbbi években, mindig egyedül volt, de soha nem volt magányos vagy szomorú.

Lajos bácsi már nem él, de nincs olyan karácsony, hogy ne jutna eszembe az ő életfelfogása. A történet csak egy példa arra, hogy bizony vannak, akik az ünnepet nem szerettei körében töltik, hanem egyedül. Ha a gyermekünk külföldön él és nem tud hazautazni, vagy valamelyik szülőnk dolgozik külföldön és nélküle ünneplünk, vagy a testvérünk, esetleg barátaink költöztek messze, s sajnos alakulhat úgy, hogy a szentestét nem tudjuk együtt tölteni. A testvérem messzebb él, nem tud minden karácsonykor hazautazni, sajnos meg kell érteni, hogy számos tényező közrejátszik abban, mikor hagyhatunk ott csapot-papot és utazhatunk haza családunkhoz. Van, hogy ez nem sikerül. Vagy nem karácsonykor sikerül. Ettől még senki sincs egyedül és senkinek sem kell magányosnak éreznie magát, az ő ünnepi időszakuk is csodálatos lehet.

Mély szomorúság, de vannak olyanok is, akik sajnos már nem érhetik meg az idei karácsonyt és nem ünnepelhetnek velünk. Sajnos tény, hogy a gyász ünnepekkor óhatatlanul felerősödik azoknál, akik elvesztették szeretteiket, ezt én is sokkal erősebben érzem ilyenkor. Elhunyt családtagjainkra, barátainkra is szeretettel gondolunk ilyenkor, emlegetjük őket, felidézzük a legutolsó közös karácsonyt, s ezáltal közelebb érezhetjük magunkhoz elhunyt szeretteinket is. Karácsony a szív és a szeretet ünnepe, és a szív érzi, hogy azok is ott vannak velünk a karácsonyfa körül, akiket a szemünkkel ugyan nem láthatunk, szívünkben mégis ott vannak.

Ha valaki egyedül tölti a karácsonyt, az nem jelenti azt, hogy számára szomorú és "fekete" az ünnep. Az egyedüllét remek lehetőség önmaguk megismerésére. Akik egyedül vannak, a saját örömükre cselekszenek, bármit csinálhatnak, amiben örömüket lelik. Feldíszíthetik ünnepi fényekkel a lakásukat, hallgathatnak kellemes karácsonyi zenéket gyertyafényben, megnézhetnek néhány filmet. Nem kell kapkodniuk, nincs stressz, nincs idegeskedés. Ha egyedül lennék, én valószínűleg elmennék otthonról szenteste. Bármikor örömmel veszik adományainkat a kórházak, gyermekotthonok, állatmenhelyek. Adni sokkal jobb érzés, mint kapni! Fel lehet térképezni a környéken hol van szükség segítségre és körbejárhatjuk ezeket a helyeket karácsonykor. Végül elmehetünk a legközelebbi templomba, ahol karácsonykor pásztorjátékot adnak délutánonként és éjféli misét tartanak: mindkettő különleges élményt jelent.

Azt hiszem az ünnepeket el lehet tölteni egyedül is békében és örömben, megelégedéssel, boldogságban, ahogy óriási társaságban is, kötelező vacsorán, nagy családi rokonsággal - feszélyezetten, veszekedésekkel, sértődésekkel, magányosan.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.