Menü

Hány nap van karácsonyig?

Ahhoz, hogy a karácsony igazán úgy sikerüljön, ahogy elterveztük, a készülődést időben el kell kezdenünk, méghozzá egy jó tervezéssel. Hány nap is van még karácsonyig? Minden nap eggyel kevesebb.

Minden meggyújtott adventi gyertyával közelebb kerülünk a karácsonyhoz, amit már nagyon várunk, miközben rengeteg tennivalónk is van. Mivel a hétköznapok amúgy is eléggé zsúfoltak, fontos, hogy átgondoljuk a tennivalóink időbeli sorrendjét, legjobb, ha leírjuk egy papírra, de mindenképp meg kell tervezni, hogyan haladjunk az előkészületekkel, ha szeretnénk mindent megvalósítani, amit elterveztünk.

Már kész az adventi koszorú, szorgalmasan nyitogatják a gyerekek az adventi naptárat, eljött a Mikulás, látogatjuk az adventi vásárokat, hallgatjuk a koncerteket, azonban vissza van még számos izgalmas teendő szentestéig. Feladataink elvégzéséhez segítség lehet egy jó terv.

A nagytakarítást célszerű elaprózni, nem tűnik olyan soknak, ha egy nap csak egy feladattal végzünk, ha ma függönyt mosunk és ablakot pucolunk, holnap letörölgethetjük a konyhai polcokat, egy másik alkalommal meg áthúzhatjuk az összes ágyneműt, nem kell és nem is lehet mindent egyszerre elvégezni.

A lakás feldíszítése igényel némi kreativitást, jó hír azonban, hogy nagyon sok minden fillérekből, saját kezűleg is elkészíthető, (nálunk ezt a gyerekeim kipipálták a rengeteg ovis, sulis kézműves adventi, karácsonyi alkotással, amit hazahoznak hetek óta) aki azonban nem szeret díszeket gyártani, terítőt varrni, dekoráción ötletelni, a boltból is vásárolhat hangulatos gyertyákat, asztali díszeket, illatos mécseseket. Nagy választékban kaphatóak az ablakra, ajtóra, asztalra, falra elhelyezhető karácsonyi „dekorkütyük”, amelyeknek csak a pénztárcánk szab határt. Viszont a jó ízlés itt is alap, nem megy minden mindenhez és nem mutat minden csillogós minden drága kütyü mellett jól. A kevesebb néha több!

Az ajándékok vásárlása és az arra fordított anyagi keret és idő, energia nem szabad, hogy túlzó méreteket öltsön. Akár közhely, akár nem, én akkor is szeretném kihangsúlyozni századszor is, hogy a karácsony nem arról szól, hogy minél nagyobb hitelbe verjük magunkat, csak meglegyen a gyereknek a legújabb okos telefon, meg magunknak az óriástévé, s nem is az a lényeges, hogy mindegyik plázát körbevásároljuk. Mi a családban apróságokat adunk egymásnak, s inkább élményeket ajándékozunk. A gyerek pedig három nap múlva amúgy is megunja a méregdrága tabletet és fél lakást elfoglaló autópályát, miközben a hitelt még jövőre is nyögjük.

A karácsonyi menü központi gondolat minden háziasszonynak, nekem is. Fontos időben összeállítani az ételeket „fejben”, s megvásárolni a hozzávalókat, beosztani melyik nap mit készítsünk, azonban nem érdemes kiválasztani a legbonyolultabb recepteket a női magazinokból, menjünk biztosra, készítsünk egyszerű és finom ételt, s felejtsük el, hogy hatfélét főzzünk. A süti hegyek sem fognak elfogyni, s addig látogatjuk tálcányi süteményekkel a rokonságot, míg végül mindenki bejglije és linzerkarikája „körbeér”. A vacsora és a sütemények mellett ne feledkezzünk meg az italokról sem. Ez is hozzátartozik az ünnep hangulatához. A fenyőfát ráérünk kiválasztani a karácsonyt megelőző héten, vagy vegyünk műfenyőt, azonban gondoskodjunk ezek megfelelő tárolásáról.

Karácsonyvárás nincs karácsonyi dallamok nélkül. Az adventi vásárokban és különböző karácsonyi koncerteken könnyen ráhangolódhatunk az ünnepre az örökzöld kedves dalokat hallgatva, s otthon készülődés, sütés – főzés közben, de még a vacsora és ajándékozás alatt is jó, ha ünnepi dalok csendülnek fel a háttérben.

Ha nem tudunk találkozni a számunkra fontos emberekkel karácsonykor, mindenképp hívjuk fel őket, küldjünk képeslapot, adjunk postára pár apróságot nekik, s szervezzünk meg egy video beszélgetést, sokkal meghittebb a barátainkkal így beszélgetni, mint rövid telefonüzenetben. A legjobb barátnőm olyan messze lakik, hogy évente egyszer láthatom, de a távolság sem lehet akadály, pláne nem karácsonykor. Ne felejtsük el felhívni a szeretteinket!

Az ünnep nem(csak) arról a pár napról szól, amikor süteményes tálcákkal és ajándékcsomagokkal szaladgálunk, hanem a lelki ráhangolódásról is, az örömteli készülődésről, a meghitt várakozásról. Szerintem ez a legjobb az egészben, ha valaki ezt nem éli meg, akkor nem érintette meg az ünnep lényege, s könnyen lehet, hogy az idilli családi, karácsonyi közös vacsora helyett hullafáradtan és nyűgösen ül asztalhoz és csak a halom mosogatnivalót látja. Ne így legyen!

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.