Menü

C-vitamin bevitele télen? Egyszerűen!

Szeretnéd, ha az immunrendszeredért télen is tehetnél annyit, mint nyáron? Ez igazából nagyon is egyszerű. Ha ismered a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöket és zöldségeket, akkor már fél sikered van. Már csak be kell őket építened a napi rutinodba, ami télen még egyszerűbb, hiszen sok teát iszunk, levest főzünk, zöldségleveket készítünk, és ezekbe maradéktalanul belefér a C-vitamin.

Nem muszáj nagy kapszulákat szedned télen sem. Igyál egy jó teát! Válassz kedvedre zöld teát, fekete teát, vagy akár gyümölcsteát, és csempéssz bele néhány egészséges hozzávalót! Forrázd le kedvenc teafüvedet, hagyd ázni, majd hűtsd egy kicsit. Ha nagyjából iható hőmérsékletűre hűlt, akkor facsard bele egy citrom levét! Így nem fog lebomlani a magas hőtől a benne lévő aszkorbinsav, és a frissességét is tovább megőrzi. Így jobban fog ízleni is valószínűleg. Még több vitaminhoz jutsz, ha egy kis csipkebogyót is teszel bele, vagy eleve abból főzöd.

A savanyított káposztának is rendkívül magas a C-vitamin tartalma. Ha minden nap eszel a vacsorád mellé, akkor sokkal jobb lesz tőle az emésztésednek is, illetve az immunrendszerednek is. Ha magában eszed, akkor is hasznos, de nem olyan finom. Viszont húsok mellé, vagy tojás mellé kifejezetten jó.

Gyümölcsökből is eleget ad a természet a nehéz téli időkre is. Savanyú alma, zöldalma, kivi, narancs. Ezek mind olyan gyümölcsök, amelyek bőséggel tartalmazzák a szervezeted épségéhez szükséges C-vitamin mennyiséget, de ezen kívül is sok mindenben megtalálhatod, például gránátalmában, pomeloban, tőzegáfonyában. Ha a hagyományosabb téli gyümölcsöknél szeretnél maradni, készíts almából, narancsból és kiviből gyümölcssalátát, locsold meg egy kis citromlével és balzsamecettel, így kellemesebb ízélményt kapsz, és még nagyobb dózisban adagolog magadnak a természetes forrásból jövő vitaminokat.

Ugye, hogy nem kell rögtön tablettákhoz nyúlni ahhoz, hogy megőrizd a szervezeted egyensúlyát? Ha beszerzed ezt a pár gyümölcsöt, zöldséget a piacon, biztosítva lesz szervezeted C-vitamin ellátása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.