Menü

C-vitamin bevitele télen? Egyszerűen!

Szeretnéd, ha az immunrendszeredért télen is tehetnél annyit, mint nyáron? Ez igazából nagyon is egyszerű. Ha ismered a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöket és zöldségeket, akkor már fél sikered van. Már csak be kell őket építened a napi rutinodba, ami télen még egyszerűbb, hiszen sok teát iszunk, levest főzünk, zöldségleveket készítünk, és ezekbe maradéktalanul belefér a C-vitamin.

Nem muszáj nagy kapszulákat szedned télen sem. Igyál egy jó teát! Válassz kedvedre zöld teát, fekete teát, vagy akár gyümölcsteát, és csempéssz bele néhány egészséges hozzávalót! Forrázd le kedvenc teafüvedet, hagyd ázni, majd hűtsd egy kicsit. Ha nagyjából iható hőmérsékletűre hűlt, akkor facsard bele egy citrom levét! Így nem fog lebomlani a magas hőtől a benne lévő aszkorbinsav, és a frissességét is tovább megőrzi. Így jobban fog ízleni is valószínűleg. Még több vitaminhoz jutsz, ha egy kis csipkebogyót is teszel bele, vagy eleve abból főzöd.

A savanyított káposztának is rendkívül magas a C-vitamin tartalma. Ha minden nap eszel a vacsorád mellé, akkor sokkal jobb lesz tőle az emésztésednek is, illetve az immunrendszerednek is. Ha magában eszed, akkor is hasznos, de nem olyan finom. Viszont húsok mellé, vagy tojás mellé kifejezetten jó.

Gyümölcsökből is eleget ad a természet a nehéz téli időkre is. Savanyú alma, zöldalma, kivi, narancs. Ezek mind olyan gyümölcsök, amelyek bőséggel tartalmazzák a szervezeted épségéhez szükséges C-vitamin mennyiséget, de ezen kívül is sok mindenben megtalálhatod, például gránátalmában, pomeloban, tőzegáfonyában. Ha a hagyományosabb téli gyümölcsöknél szeretnél maradni, készíts almából, narancsból és kiviből gyümölcssalátát, locsold meg egy kis citromlével és balzsamecettel, így kellemesebb ízélményt kapsz, és még nagyobb dózisban adagolog magadnak a természetes forrásból jövő vitaminokat.

Ugye, hogy nem kell rögtön tablettákhoz nyúlni ahhoz, hogy megőrizd a szervezeted egyensúlyát? Ha beszerzed ezt a pár gyümölcsöt, zöldséget a piacon, biztosítva lesz szervezeted C-vitamin ellátása.

Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.

Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.