Menü

A mérleg mondjon le – avagy az ünnepi evészet

Azt mondják, nem az hizlal, amit karácsony és újév között eszünk meg, hanem, amit újév és karácsony között. Való igaz! Hamarosan karácsony és szilveszter, ünnepi evészet és rokonság, diós bejgli meg töltött káposzta, szaloncukor és társai. Készülj fel, húzós lesz, de nem feltétlen jár plusz 4 kilóval megint.

Még véget sem ért a mikuláscsomagos, 3 kiló csoki mikulásos édességkupac, hamarosan érkezik a karácsonyi evészet. Már most elégedetten mosolyog a mérleg az ágy alatt. Pedig idén nem hízunk! Tisztában vagyok vele, hogy nem ilyenkor kell elkezdeni a fogyókúrát, sem a léböjt kúrát, sem semmiféle 3 napos villámrettenet diétát (mondjuk ezeket inkább semmikor), sokkal hatásosabb követni azok szokásait és receptjeit, akik már életmódot váltottak és megszokott ízeiket karácsonykor is elkészítik, csupán diétás kivitelben. Nézd meg, ők hogyan sütnek, főznek! Az életmódváltás előbb-utóbb szükségessé fog válni mindenkinek, aki azonban ezt nem most szeretné elkezdeni azoknak néhány tanáccsal szeretném megmutatni, hogy igenis létezik karácsony pluszkilók nélkül.

Már régóta diétázom, ezért mindenféle ízű és állagú étellel találkoztam már, kevés az, amit én nem eszek meg, ám mivel a férjem és a fiaim a hagyományos ízeket kedvelik, ezért a menüt is igyekszem ennek fényében elkészíteni. Teljesen alakbarát és diétás egy húsétel vagy halétel vacsorára, hozzá zöldségköret. Például sült kacsa édesítővel készült párolt káposztával és zellerpürével, mely teljesen megadja a hagyományos ízvilágot, de még sincs benne annyi hizlaló összetevő, mint a krumplipürében. A sült hal is jó választás, vagy halászlé tészta nélkül, esetleg más fehérjeforrás, szénhidrátszegény zöldségkörettel.

A bejglit szénhidrátcsökkentett lisztkeverékből sütöm, melyhez rengeteg variáció, recept és lisztkeverék rendelkezésre áll, aki ételérzékeny, számukra mentes változatban is kapható számos liszt. A diótöltelék és máktöltelék is úgy készül, mint a hagyományos, csak vaníliás cukor helyett aromát, vagy kivonatot, cukor helyett természetes édesítőt használjunk, például nyírfacukrot, xillitet, steviát vagy eritritet. (Bocsánat, utóbbi 180 fok felett elveszíti édesítő erejét, ezért sütésre nem alkalmas). Hátrányuk, hogy nem lehet velük karamellizálni, vagy élesztőt felfuttatni, erről le kell mondanunk, de kelt tészta esetében csepp méz vagy kevéske barna cukor is megoldás lehet. Egy teáskanálnyi cukor nem az a mennyiség négy rúd bejglinél, ami veszélyeztetné az alakunkat. Linzer is készül cukormentesen, s kókuszgolyó is zabkorpából, diétás adventi muffinok is, számos más étel mellett.

Ha az ünnepi menüt tervezzük, vessük be az egészségbarát ötleteket! A süteményekben fehér cukrot cseréljük le természetes édesítőre, a napraforgóolaj helyett süssünk-főzzünk kókuszolajjal. A sült húsokat bő zsiradék helyett készítsük el sütőben – sütőzacskót használva. Köretként a burgonya helyett tálaljunk fel vacsorára valamilyen zöldségfélét, párolva, grillezve, vagy frissen, salátaként. Ínycsiklandó fűszerekkel megszórva nagyon feldobható bármely (eddig) unalmasnak gondolt étel.

Csak ismételni tudom önmagam, mivel három finnyás pasival élek, miattuk jól kell elkészítenem az ételeket, nekem jó lenne egy háromnapos, akármilyen diétás megmaradt kaja is bármikor, nekik azért friss és finom kell. Karácsonykor pedig pláne illik valamivel remekelni. Ilyenkor szeretem lenyűgözni azokat a rokonokat is, akik a diétámat egy spenótlevélnek és két sárgarépának könyvelik el. Nálunk minden évben hagyományos menü van, diétás üzemmódban elkészítve, elhihetitek, eddig nem volt rá panasz. Nem akarom a saját ételeim fotóját mellékelni, de megveregettem a vállam a tavalyi vacsora elkészültével, s még csak nem is került sokkal több időmbe, vagy pénzembe.

Fontos tanácsom, hogy többször együnk keveset, semmiképp sem lesz jó megoldás egész napi koplalással rávetni magunkat a karácsonyi asztalra, karácsonyi sütiket pedig már napokkal előbb el lehet kezdeni kóstolgatni, hogy ne legyünk rá annyira kiéhezve, mire megérkezik a karácsony.

Nem kell túlgondolni ezt a diétás történetet. Meg lehet oldani „okosban”. Néhány trükkel és pici mértéktartással, kevéske mozgással itt egyetlen pluszkiló sem fog velünk tartani az újévre.

Túlzott C-vitamin fogyasztás

Az őszi időszakban érdemes odafigyelni a vitaminpótlásra, hiszen a hidegebb idő beköszöntével nagyobb szükségünk van ezek támogató erejére. Nagyon fontos arra is ügyelni, hogy ezekből megfelelő mennyiségűt vigyünk be, mivel a túlzott fogyasztás káros lehet egészségünkre.

Táplálékkiegészítők tömkelege. Mi mire szolgál?

Rengeteget hallunk róluk, sokan idegenkednek tőle. Ezek olyan termékek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítésére szolgálnak. Leginkább porok, tabletták, vitaminok formájában azonosítjuk őket. Tartalmaznak ásványi anyagokat, növényi kivonatokat, aminosavakat és más anyagokat, amelyek pozitívan hatnak a szervezet működésére. A cél az, hogy támogassák a testi és a szellemi egészséget, pótolják a tápanyaghiányt, vagy segítsék a sportolók teljesítményét. Rengeteg pozitív hatásuk van, mégis sokan negatív sztereotípiákkal azonosítják.

Adaptogén gyógynövények: mik ezek, hogyan hatnak?

Stressz, álmatlanság, hangulatingadozás, állandó fáradtság – ha ezekkel a tünetekkel küzdünk érdemes szétnézni a gyógynövények, étrendkiegészítők terén!

A legjobb körömerősítő ételek

A téli hónapok nagy hatást gyakorolhatnak a körmökre. A hideg időjárás a körmök nedvességvesztését okozhatja, így azok kiszáradnak és törékennyé válnak. Ez azt jelentheti, hogy a körmök hámlanak, vagy könnyen letörnek.

Őszi sütemények a hűvös időre

Borongós az idő, szitál az eső, ilyenkor jó egy nagy takaró alá bebújni, és egy-két szelet meleg süteményt betolni! Nem kell feltétlenül sok időt töltenünk a konyhában ahhoz, hogy tuti őszi sütiket dobjunk össze! Az alábbi cikkben olyan édességeket nézhetünk és készíthetünk el, amelyek között van egyszerűbb, bonyolultabb is, viszont mindegyik jó lehet a hűvös, borongós őszi időjárásban.