Menü

A hajfestés aranyszabályai

Előfordul, hogy nincs időnk, pénzünk, vagy épp kedvünk szakemberhez fordulni, viszont szeretnénk a külsőnkön változtatni. Ez legtöbb esetben minden hölgynél – és ma már uraknál is! – a hajszín megváltoztatása szokott lenni első körben, mivel mind tudjuk, hogy akár egy árnyalat is mennyivel újabb emberré tehet minket. Ha pedig az őszülő hajszálakat próbáljuk eltakarni, még inkább igyekszünk a legjobb praktikákat használni a tartós eredményért. Érdemes azonban betartani néhány szabályt, ha nem csak festett, de egészséges hajat is szeretnénk megtartani.

1. A megfelelő termék kiválasztása

Első lépés eldönteni, hogy milyen intenzitású és színt szeretnénk. Ezt az aktuális trendek mindig alakíthatják, de mindenképp fontos, hogy önmagunkhoz is hűek legyünk. Érdemes olyan színű hajfestéket/hajszínezőt választani, mely csak 2-3 árnyalattal tér el az eredeti hajszíntől, így kevésbé drasztikus a változás. Ha két árnyalat is tetszik, de nehéz a választás, érdemesebb a világosabbat próbálni, ezzel nem lőhetünk mellé. Ráadásul azt is érdemes figyelembe venni, milyen bőrtípushoz tartozunk, mivel míg egy szőke kellemes hatást kelthet egy világos bőrű személy esetén, nem biztos, hogy ugyanaz a szőke a mélybarna kreol bőrűeknek is ajánlott. Fordított esetben a fekete haj is sápaszthat egy világos bőrrel rendelkező egyént, míg egy kellemes napsütötte bőrű hölgynek remekül állhat.

2. Mindig tartsuk be a biztonsági utasításokat

Sokszor legyintünk rá, és figyelmen kívül hagyjuk, pedig nem véletlen kapjuk mellékletben a használati utasításokat. Egyes termékek esetén az összetevők olyan hatást érhetnek el, melyekre a legkevésbé sem vágyunk, az pedig szintén előfordulhat, hogy allergiás reakció alakul ki. Ha viszont betartjuk ezeket a szabályokat, akkor pontosan olyan végeredményt kaphatunk, amilyenre vágyunk – mindenféle mellékhatás nélkül.

3. Őszhaj-festés a megfelelő árnyalatokkal

Nagy mértékű ősz haj esetén érdemes a természetes árnyalatokat választani, ha természetes hajszínt szeretnénk. Az élénkebb színekkel, mint például a lila, sokkal intenzívebb színeredményt fogunk elérni ősz hajon, mint egy kevésbé őszülő, még természetes árnyalatú hajon. Ha azonban ragaszkodnánk az élénkebb árnyalathoz, akkor általában a festékek dobozán vagy az útmutatóban találunk arról információt, hogy milyen más árnyalatokkal érdemes keverni a megfelelő hatás érdekében.

4. Fontos a hajápolás

A színeredmény nagy mértékben függ a haj állapotától, ápoltságától. Minél egészségesebb (kinézetű) a haj, annál szebb lesz a kapott színeredmény is, így nagyon fontos a megfelelő samponok, balzsamok használata hajfestés előtt és után is. Az olajok segítik a festék tartósságát, utólagos használatuk pedig kiemeli, és ragyogóbbá teheti a színt.

5. Fokozatosan változtassunk

Ha valóban maradnánk a természetes vonalnál, maximum 2-3 árnyalatnyit változtassunk a hajszínünkön egyetlen festés során. Türelemmel és fokozatossággal elérhetjük a kívánt hatást és a hajunk sem sérül túlzottan. Abban az esetben azonban, ha drasztikusabb változást szeretnénk – például a haj nagymértékű világosítását – akkor mindenképp professzionális fodrász segítségét kérjük, hiszen az otthoni praktikák erre nem igazán alkalmasak.

forrás: schwarzkopf.hu

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

Mi az a CBD és miért hasznos számunkra?

Sokaknak már ismerős lehet a CBD, sokszor hallunk ilyen hatóanyagú étrend-kiegészítőkről. Van, aki nyugtató hatása miatt olvasott róla, de akár depresszió kezelésénél is megemlítik. Ugyanez igaz a hírére is. Nagyon megoszlanak a vélemények róla, ezért érdemes tisztázni mi is ez és mire való.

A reflux tünetei és kezelése

A refluxról valószínűleg már mindenki hallott valamilyen formában. Sokszor jön szembe reklámokban, hirdetésekben, gyógyszertárak szórólapjain, de akár az ismerőseink közül is kerülhet ki olyan, aki a reflux tüneteire panaszkodik.

Miért fontos a fogszabályozás?

A fogak esztétikája éppolyan fontos, mint az egészségük. Sőt, az esztétikából következhet az egészséges fogsor. De minden esetben érdemes fogszabályzót használni? Mikor érdemes feltenni a fogszabályzót?