Menü

Kezdődik!

Megérkezett az adventi időszak, beköszöntöttek a karácsonyvárás izgalmas hetei, a hangulatos téli esték. Kezdődik. „Apa kezdődik.” Adventi őrület. Vagy mégsem?

Amikor kiborult az illatmécses teljes viaszos tartalma a padlóra és nem találtam egy normális adventi terítőt sem a tavalyiak között, kifutott a forralt bor, s rájöttem, hogy nem tudok részt venni az óvodai adventi koszorú készítésen pénteken, akkor kezdtem el azon töprengeni, hogy hogyan ne izguljam túl az elkövetkezendő heteket, hogy ne kapjak idegbajt. Terveztem még függönymosást, ablakpucolást, egy csomó feladatom lenne, anyám megint megjegyezte, hogy poros a szekrény teteje (de hát kinél nem?!), rengeteg megsütnivaló receptet mentettem el a gépen, ami azt jelenti, kezdek túlpörögni.

Egyik évben rengeteget készültem, terveztem, szerveztem, hogy tökéletes legyen a karácsony. Minden igyekezetem ellenére tönkrement szenteste a sütőm benne a félkész kacsával, rémesen ferde fát sikerült venni, ami feldíszítve csak még csúnyább lett és borzasztóan összevesztünk a férjemmel. Akkor este megfogadtam, hogy ezentúl minden másképp lesz. Újragondoltam a készülődést és egyáltalán nem bántam meg! „Idegnyugtató ötletek háziasszonyoknak” rovatunk következik. Szívből írom és tanácsolom a következőket:

Ha nem sütsz 5 tálca mézeskalácsot, akkor nem sütsz. Ha a bejglit megveszed a boltban, az is tökéletes lesz az ünnepi asztalon, nem vagy cukrász. Felmentelek.

Ha nem teszel ki egy halom kütyüt, csak egy koszorút és két gyertyát, az is hangulatos, nem vagy lakberendező. Senki sem várja el.

Ha nem főzöl hat féle ünnepi menüt szentestére, akkor sem haltok éhen, mindenki eggyel fog jóllakni és te nem vagy mesterszakács. Nem is kell az lenned. Ha „urambocsá’ étteremből hozatod az ételt, akkor úgy oldottad meg, remek, jó étvágyat.

Ha nem tudsz részt venni az összes karácsonyváró sulis, ovis, városi vagy munkahelyi, baráti, családi, rokoni rendezvényen, akkor nem leszel ott. Nem tudsz többfelé szakadni. Ahogy más sem.

Ha nem jutsz el fodrászhoz, körmöshöz és kozmetikushoz a karácsonyi dömpingben, s nem olyan piros egybe ruhában állsz majd a fa mellett csillogva, mint a karácsonyi katalógusban az a modell, attól még lehetsz szép és ápolt.

Ha nem tudsz mindenkinek méregdrága ajándékot venni, akkor nem veszel. Aki ezt várja el Tőled, annak nem jött át az ünnep lényege, miatta meg igazán felesleges hiteleket felvenned.

Ha nem takarítja ki a gyereked a szobáját, akkor kupi lesz és por, az ő szobája, senki nem fog beállítani szenteste, hogy végighúzza a kezét a polcokon.

A fenti dolgok nem a legfontosabbak, az ünnep nem erről kell, hogy szóljon. Nem vagyok lusta háziasszony, sőt, ellenkezőleg, nagyon is igyekszem, de már meg tudok húzni egy határt.

Mézeskalács helyett készíthetsz egyszerű és gyors adventi muffint sok aszalt gyümölccsel, rengeteg fahéjjal. Bejglit vehetsz a cukrászdában is, vagy sütsz két mákos rudat, amikor időd és kedved van. Vagy nem. Anyád úgyis süt egy csomó zserbót.

Ha egy gyertyát teszel ki az asztalra és egy tavalyi terítőt, ugyanolyan hangulatot varázsol, mint a legdrágább idei trend minden „csillivilli” divatjával. Tegyél narancshéjat a fűtőtestre és párologtass illóolajat, nagyszerű lesz.

Ha otthon teszel fel egy arcpakolást és hajat mosol, az is feltölt, ne bánd, ha nem jutsz el szépségszalonba. Sokan nem tehetik meg. A gyerekeid és a férjed melegítőben is szépnek látnak.

Ha egyszerű ételt készítesz vacsorára, éppúgy megeszi a család, mint bármikor máskor. A húst előre be lehet pácolni, a boltban lehet pucolt halat vásárolni, s sokan (az én férjem például ilyen) jobban szeretik az egyszerű ízeket, a bevált ételeket, nem kell feltétlen a narancsos vagy gesztenyés göngyölt és tűzdelt szuvidált, konfitált vagy flambírozott szuper recepttel előrukkolnod, amit még soha nem készítettél el, de találtad valamelyik magazinban. Ha nincs kedved hozzá, ne is állj neki. Egy jó vacsorát fillérekből is ki lehet hozni, ezt pontosan tudod, ha rendszeresen főzöl. Ha meg nem, akkor talán nem karácsonykor kellene elkezdened.

Ha nem tudsz részt venni minden karácsonyi programon, akkor válassz egy adventi vásárt valahol és bóklásszatok ott nyugodtan a családdal egyik hétvégén forralt bort kortyolgatva.

Az egésznek a lényegét ott csapjuk agyon, amikor november végétől versenyt sütünk a közösség oldalon, túlzásokba esünk a boltokban, pénzben mérjük az értéket és túl stresszeljük az egészet, csak azért, hogy a külvilág felé megfelelhessünk. Megéri?

Én teljes nyugalomban fogok karácsonyozni. Téged is erre kérlek.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.