Az alkoholmentes élet titka
- Dátum: 2018.11.12., 15:38
- Udvari Fanni
- alkohol, depresszió, elfojtás, lélek, lemondás, mértékletesség, öröm, stressz, test, tudatosság, vágy
Egészségre gyakorolt hatásai:
Amikor egy rendszeres alkoholfogyasztó úgy dönt, hogy nem iszik többé, fantasztikus és látványos regenerálódáson megy keresztül. Legtöbbjük jelentős súlyfeleslegtől szabadult meg, ami nem meglepő, hiszen az alkohol kifejezetten hizlal. Emellé visszakapták egészséges, hidratált, erővel telt megjelenésüket is, kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak lettek. Viszont vannak, akik például naponta egy deci vörös bort elkortyolgatnak csupán jótékony hatása miatt.

A mérsékeltnek definiált, napi 355 ml sört, vagy 148 ml bort, vagy 44 ml égetett szeszes italt meg nem haladó mértékű alkoholfogyasztásnak számos kedvező hatása akad. A napi rendszerességgel fogyasztott, kis mennyiségű alkohol az Alzheimer kór és az időskori elbutulás más formái ellen is jótékony hatású. A szív és érrendszeri megbetegedések és elhalálozások kockázata 25-40%-kal csökkenhet, hogyha az elfogyasztott mennyiség határával tisztában vagyunk.
Jó tudni, hogy a vörösbor kedvező hatása csak kis mennyiség (napi 1-2 dl) esetén mutatható ki, és elsősorban nem az alkoholnak, hanem a természetes módon erjesztett borokban található flavonoidoknak köszönhető. Emellett egyes keserű likőrök lehetnek kedvezőek gyulladásos bélbetegségekben szenvedőknek. De azért ez nem azt jelenti, hogy kötelező minden nap kortyolgatni belőle, hogy egészséges legyél! Sajnos sokan nem tudják a mértékletességet tartani, ami súlyos következményekkel jár
Az elfogyasztott alkohol a szervezet energetikai központjába, a májba kerül, ahol lebomlása során savas kémhatás alakul ki. Ilyen miliőben a tápanyagok, főleg a zsírok bontása késlekedik, ezért a máj elzsírosodik. Később a májsejtek fokozott pusztulása miatt májzsugor keletkezik, melynek talaján májrák is kialakulhat. Egyes bomlástermékek, köztük az ammónia mennyisége megnő a szervezetben, ezek az agyat károsítják. Sokszorosára nő a daganatos betegségek és a stroke veszélye. Emellett a nyálkahártya vérbőségét fokozva az ital étvágygerjesztő hatású, ami pedig falási rohamokat is eredményezhet.
A várandós nők túlzott alkoholfogyasztása koraszülést és a baba károsodását okozza. Sok esetben mentális retardáció alakul ki. Ezeknél a kicsiknél később testi fejlődési rendellenességek is kialakulnak, csakúgy, mint pszichés és mentális zavarok is.
Ha ,,letesszük” a szervezetünk azonnal megköszöni.
Csökken a depresszió, javul a memória, mentális reakció és a koncentráció, magasabb lesz az önbecsülés, sőt motiváltabb, pozitívabb gondolkozást is eredményez.

Pénzt, időt is meg lehet takarítani, hiszen tartalmasabbá válik egy nap, fel tudunk kelni korábban, nem sajog a fejünk a fájdalomtól. Továbbá könnyebben szenderedünk álomba, valamint mélyebb és pihentetőbb az alvás, ami egész napra frissességet biztosít.
Sokan úgy nyilatkoznak, hogy a szociális életük is elkezdett javulni, hiszen már nem az alkohol bűvöletében érzik jól magukat, hanem pont, hogy nélküle. Többen azt gondolják, hogy az alkohol inkább árt a társasági eseményeknek, az emberi kapcsolatoknak, mintsem használ. Próbáld ki hátha te is ezt fogod tapasztalni!
Egy blogger tollából idézve: ,,Amikor rossz dolgok történtek velem, azonnal az alkoholba menekültem. A józan évem alatt azonban megváltozott a gondolkodásmódom, és ma már elhiszem, hogy a felmerülő problémák kezelhetők, sőt megoldhatók. Rájöttem, hogy az az ember, aki addig alkohol okozta emlékezetkiesések homályában élt, az egyszerűen nem én vagyok." Számára kész önismereti tréninggé vált a józan időszak. Saját fejében és társas kapcsolataiban is sikerült rendet tennie.
szerző: Udvari Fanni
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.