Menü

Gránátalma "fröcskölés mentesen"

Utálom pucolni. Illetve nem is tudom, hogyan kell. Talán kanállal. Mindenesetre az egész konyha piros tőle, ahogy szétrepkednek a konyhapulton és minden gránátalmavérben úszik. Még nem jöttem rá, hogyan juthatok a gyümölcs lényegi részéhez a legegyszerűbben, de mindenképp speciális kibontási technikára van szükség, ennek néztem most utána és sok minden mást is megtudtam erről a gyümölcsről!

A gránátalma egy olyan gyönyörű bordó színű gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában: egy átlagos méregtű gránátalmában közel 600 mag található. Ráadásul ezek a magok nemcsak ízletesek, hanem nagyon sok előnyös tulajdonságuk is van. Vajon melyek pontosan a gránátalma előnyei?

Például fontos szerepe van a súlykontrollban, jó hatással van a szív-és érrendszerre, C vitaminban és K vitaminban gazdag, megfázós és influenzás időszakokban fokozottan ajánlott fogyasztani, de állítólag megelőzhetjük vele a rákbetegségeket és még sorolják az internetes oldalakon az előnyeit. Sok rost van benne, mellyel segíti az emésztést és a diétát, ráadásul a gyümölcsben található anyagnak köszönhetően a bőr és a haj is egészségesebb, fénylőbb lesz.

A gránátalma kiváló antioxidáns, még a zöld teánál is jobb, várandós kismamáknál a top 10 ételben szerepel, érdemes kipróbálni! Joghurthoz, müzlihez keverve szoktam fogyasztani, de sütik, pudingok tetejére is szórhatjuk, nem hiszem, hogy elrontunk vele bármilyen ételt is, salátára is kiváló. Mi kell még? S hogyan pucoljuk?

A világhálón több pucolási módszer is kering, amely könnyű, gyors vagy fröcskölés mentes eredményt ígér, érdemes kipróbálni ezeket:

Tanácsolják több helyen, hogy áztassuk vízben! A gyümölcsöt félbevágjuk és egy tál vízben szedjük ki a magokat belőle. Jó trükk lehet, ha ütögetjük! A gránátalmát vágjuk ketté és fordítsuk egy tálba, majd fakanállal ütögessük a héját, így a magok kipottyannak belőle. Vagy legalábbis egy részük.

Végezetül jöjjön egy egyszerű recept ezzel a fantasztikus gyümölccsel: almás-diós-gránátalmás saláta. Egy kis fej jégsaláta kell hozzá, 1 db gránátalma, 2 db nagyobb alma, 5 dkg dió, 5 dkg kéksajt, 2 szál zeller, 1-2 evőkanál balzsamecet, olívaolaj, só és bors.

A jégsalátát tépkedjük el, szórjunk rá gránátalmát, csíkozzunk hozzá zellerszárat, majd locsoljuk meg a balzsamecettel, és keverjük össze a pirított dióval, szeletelt almával, s morzsoljunk rá kéksajtot. Nagyon jól hangzik, szívesen elképzelem magamnak a hűtőbe, ma vacsorára!

Ha őszinte akarok lenni, akkor semmiképp sem állíthatom, hogy a gránátalma egyszerű gyümölcs, sőt, igencsak macerás megpucolni, de megéri a próbálkozást!

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.