Menü

Édesség krumpliból? Igen!

Lehet, hogy egy darab krumpli nem a legkreatívabb cikk témaötletem, de azt kell, hogy mondjam, hogy ez a recept könnyebben és gyorsabban elkészül, mint ez a cikk, nagyon finom és megéri kipróbálni. Az édesburgonyáról gyűjtött tapasztalataim és kedvenc receptem mindenkinek jól jöhet, aki foglalkozik azzal hogy mit eszik.

Az édesburgonyával érdemes megismerkedni, ha most beírnám a "gugliba", számtalan tulajdonsága győz meg minket a fogyasztásáról. Magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma mindenképp nyomós érv, továbbá gazdag ásványi anyagokban mint a kálium, a réz és a mangán, azonban alacsony a zsír- és koleszterintartalma és - neve ellenére - az édesburgonyát cukorbetegek is fogyaszthatják, ugyanis orvosilag bizonyítottan jobb táplálék a cukorbetegek számára mint a hagyományos krumpli. Nevével ellentétben nem rokona a burgonyának, csak a gumói hasonlítanak. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle.

Eddig csak azért ettem, mert ízlik, de most már tudom, hogy ezzel a szénhidráttal nem okozok gyors vércukorszint emelkedést, majd annak zuhanását. Az emésztőrendszernek áldás, hiszen remek rostforrás, bátran ajánlom héjastól is fogyasztani.

Bizonyos rákos megbetegedések, megelőzhetők vele. Szemészek állítása szerint nagyon jó a szemnek! Segít a PMS leküzdésében, segítséget jelent a nőknek a hangulatváltozások és a görcsök csökkentésében. Egy áldásos étel a szülés előtt, a terhesség, de a szoptatás alatt is. Megszelídíti a gyulladásokat.

Rengeteg olyan ételt elkészíthető belőle, amit szívem szerint bemásolnék, hogy véletlen se hagyja ki senki az étrendjéből, de amit szívből ajánlok, az igen egyszerű és laktató. Alaposan megmosunk, majd félbevágunk egy édesburgonyát és sütőben, fólia alatt héjastól addig sütjük, amíg villával könnyen bele nem tudunk szúrni. Miután megsült, megtöltjük például rántottával, vagy desszert gyanánt fahéjas párolt almával.

Ezen kívül természetesen fogyasztható salátákban, készíthető belőle édesburgonyás gnocchi, sült édesburgonya püré, lepény, brassói, brownie, krémleves és még sorolhatnám. Árban kicsit mondhatni húzósabb hagyományos társánál, de ha az egészségre gyakorolt hatásait nézzük, megéri többet áldozni rá.

Mivel most a nagyszülők elvitték a gyerekeimet az állatkertbe, felszabadult egy délutánom, ma dolgoznom sem kell, a takarítás megvár, a legjobb amit ilyenkor tehetek, hogy fogok egy ilyen édesburgonyás falatkát, bedőlök a kanapé közepére, átkapcsolom a tévét a mesecsatornáról a főzős műsorokra és betekerem magam a legpuhább takaróba.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!