Édesség krumpliból? Igen!
- Dátum: 2018.10.31., 19:03
- Martinka Dia
- alma, ásványi anyag, cikk, cukorbeteg, édes, édesburgonya, emésztőrendszer, étel, főz, gyors, gyulladás, kipróbál, koleszterin, könnyű, köret, kreatív, krumpli, laktató, megbetegedés, rántotta, recept, rostforrás, sós, süt, sütemény, szem, szénhidrát, szoptatás, szülés, tapasztalat, táplálék, terhesség, tulajdonság, vércukorszint, vitamin, zsír
Lehet, hogy egy darab krumpli nem a legkreatívabb cikk témaötletem, de azt kell, hogy mondjam, hogy ez a recept könnyebben és gyorsabban elkészül, mint ez a cikk, nagyon finom és megéri kipróbálni. Az édesburgonyáról gyűjtött tapasztalataim és kedvenc receptem mindenkinek jól jöhet, aki foglalkozik azzal hogy mit eszik.
Az édesburgonyával érdemes megismerkedni, ha most beírnám a "gugliba", számtalan tulajdonsága győz meg minket a fogyasztásáról. Magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma mindenképp nyomós érv, továbbá gazdag ásványi anyagokban mint a kálium, a réz és a mangán, azonban alacsony a zsír- és koleszterintartalma és - neve ellenére - az édesburgonyát cukorbetegek is fogyaszthatják, ugyanis orvosilag bizonyítottan jobb táplálék a cukorbetegek számára mint a hagyományos krumpli. Nevével ellentétben nem rokona a burgonyának, csak a gumói hasonlítanak. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle.

Eddig csak azért ettem, mert ízlik, de most már tudom, hogy ezzel a szénhidráttal nem okozok gyors vércukorszint emelkedést, majd annak zuhanását. Az emésztőrendszernek áldás, hiszen remek rostforrás, bátran ajánlom héjastól is fogyasztani.
Bizonyos rákos megbetegedések, megelőzhetők vele. Szemészek állítása szerint nagyon jó a szemnek! Segít a PMS leküzdésében, segítséget jelent a nőknek a hangulatváltozások és a görcsök csökkentésében. Egy áldásos étel a szülés előtt, a terhesség, de a szoptatás alatt is. Megszelídíti a gyulladásokat.
Rengeteg olyan ételt elkészíthető belőle, amit szívem szerint bemásolnék, hogy véletlen se hagyja ki senki az étrendjéből, de amit szívből ajánlok, az igen egyszerű és laktató. Alaposan megmosunk, majd félbevágunk egy édesburgonyát és sütőben, fólia alatt héjastól addig sütjük, amíg villával könnyen bele nem tudunk szúrni. Miután megsült, megtöltjük például rántottával, vagy desszert gyanánt fahéjas párolt almával.
Ezen kívül természetesen fogyasztható salátákban, készíthető belőle édesburgonyás gnocchi, sült édesburgonya püré, lepény, brassói, brownie, krémleves és még sorolhatnám. Árban kicsit mondhatni húzósabb hagyományos társánál, de ha az egészségre gyakorolt hatásait nézzük, megéri többet áldozni rá.
Mivel most a nagyszülők elvitték a gyerekeimet az állatkertbe, felszabadult egy délutánom, ma dolgoznom sem kell, a takarítás megvár, a legjobb amit ilyenkor tehetek, hogy fogok egy ilyen édesburgonyás falatkát, bedőlök a kanapé közepére, átkapcsolom a tévét a mesecsatornáról a főzős műsorokra és betekerem magam a legpuhább takaróba.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.