Az ősz narancssárga kincse, a sütőtök
- Dátum: 2018.10.24., 18:36
- Varga Ágnes Kata
- ásványi anyag, biotin, bundázott tök, C-vitamin, cink, cukor, egészség, emésztés, ételek, folsav, gyümölcsszósz, íz, karotin, liszt, magnézium, máj, méz, olívaolaj, ősz, ötlet, recept, rost, sütés, sütőtök, szervezet, szósz, tej, tojás, torta, tök, vanília, vaníliafagylalt, vitamin, zöldség
A sütőtököt rendkívül sokan szeretik egyszerű elkészíthetősége és lágy íze miatt. Őszi estéken vacsora helyett is kiváló, de édességek helyett is megteszi. A sült tök könnyen elkészíthető, ezért is olyan vonzó választás, ha nincs kedvünk bonyolultabb ételek készítéséhez. De nemcsak sütve finom ez az étel. Két izgalmas recepttel készültem azok számára, akik szeretnének újtani desszertek terén.
Az első recept egy bundázott tök, amihez a tököt karikákra vágjuk. Vaníliás cukorból, mézből, tejből és vaníliaaromából pácot készítünk a szeleteknek, amelybe alaposan beleforgatjuk őket, majd egy rövid időre állni hagyjuk. Ezalatt az idő alatt elkészítjük a bundát. Három egész tojást felverünk, majd hozzáadunk egy bögre tejet. Cukorral, vaníliás cukorral és egy kanál mézzel ízesítjük meg a keveréket, majd egy csipet sót is beleszórunk. A végén hozzáadunk annyi átszitált lisztet, amennyivel kellemesen lágy, palacsinta tésztájához hasonló állagú masszát kapunk. Ebbe a masszába forgatjuk a vékony tökszeleteket, majd olajban kisütjük. Bő olajban való sütést igényel, hogy minden szelet tök teljesen átsüljön. Frissen tálalva kínáljuk.
A második recept a répatorta mintájára készülő tökös torta. Ez egy egyszerű kevert tésztás sütemény. Két tojást alaposan felverünk, majd elkeverünk benne három evőkanál cukrot. A tököt meghámozzuk és lereszeljük, majd kevés sóval és cukorral összeforgatva állni hagyjuk. Miután egy kicsit kiengedett a levéből, hozzákeverjük a tojásokhoz, majd annyi tejet öntünk rá, hogy enyhén folyékony masszát kapjunk. Lisztet és sütőport teszünk a keverékbe, majd alaposan összekeverjük. Egy kanál olvasztott vajat vagy olívaolajat is hozzáadunk a masszához. Ha készre kevertük, akkor kivajazott tortaformába vagy tepsibe öntjük és 200°C-on készre sütjük. Tálaláskor vaníliafagyit rakhatunk a szeletek mellé, de vaníliasodóval vagy fanyar gyümölcsszósszal is kínálhatjuk.
A sütőtök, amellett, hogy rostban rendkívül gazdag, még sok más előnnyel is rendelkezik. A karotin- és biotin-tartalma igen magas, de emellett cinket, magnéziumot, C-vitamint és folsavat is bőven tartalmaz. A májra és az emésztésre gyakorolt jótékony hatása miatt is igen kedvelt zöldségféle. Aki csak teheti, fogyassza rendszeresen ebben az őszi időszakban, mert mind az íze, mind a szervezetre gyakorolt hatásai miatt teljesen megéri.
Varga Ágnes Kata
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.