Menü

Az ősz narancssárga kincse, a sütőtök

A sütőtököt rendkívül sokan szeretik egyszerű elkészíthetősége és lágy íze miatt. Őszi estéken vacsora helyett is kiváló, de édességek helyett is megteszi. A sült tök könnyen elkészíthető, ezért is olyan vonzó választás, ha nincs kedvünk bonyolultabb ételek készítéséhez. De nemcsak sütve finom ez az étel. Két izgalmas recepttel készültem azok számára, akik szeretnének újtani desszertek terén.

Az első recept egy bundázott tök, amihez a tököt karikákra vágjuk. Vaníliás cukorból, mézből, tejből és vaníliaaromából pácot készítünk a szeleteknek, amelybe alaposan beleforgatjuk őket, majd egy rövid időre állni hagyjuk. Ezalatt az idő alatt elkészítjük a bundát. Három egész tojást felverünk, majd hozzáadunk egy bögre tejet. Cukorral, vaníliás cukorral és egy kanál mézzel ízesítjük meg a keveréket, majd egy csipet sót is beleszórunk. A végén hozzáadunk annyi átszitált lisztet, amennyivel kellemesen lágy, palacsinta tésztájához hasonló állagú masszát kapunk. Ebbe a masszába forgatjuk a vékony tökszeleteket, majd olajban kisütjük. Bő olajban való sütést igényel, hogy minden szelet tök teljesen átsüljön. Frissen tálalva kínáljuk.

A második recept a répatorta mintájára készülő tökös torta. Ez egy egyszerű kevert tésztás sütemény. Két tojást alaposan felverünk, majd elkeverünk benne három evőkanál cukrot. A tököt meghámozzuk és lereszeljük, majd kevés sóval és cukorral összeforgatva állni hagyjuk. Miután egy kicsit kiengedett a levéből, hozzákeverjük a tojásokhoz, majd annyi tejet öntünk rá, hogy enyhén folyékony masszát kapjunk. Lisztet és sütőport teszünk a keverékbe, majd alaposan összekeverjük. Egy kanál olvasztott vajat vagy olívaolajat is hozzáadunk a masszához. Ha készre kevertük, akkor kivajazott tortaformába vagy tepsibe öntjük és 200°C-on készre sütjük. Tálaláskor vaníliafagyit rakhatunk a szeletek mellé, de vaníliasodóval vagy fanyar gyümölcsszósszal is kínálhatjuk.

A sütőtök, amellett, hogy rostban rendkívül gazdag, még sok más előnnyel is rendelkezik. A karotin- és biotin-tartalma igen magas, de emellett cinket, magnéziumot, C-vitamint és folsavat is bőven tartalmaz. A májra és az emésztésre gyakorolt jótékony hatása miatt is igen kedvelt zöldségféle. Aki csak teheti, fogyassza rendszeresen ebben az őszi időszakban, mert mind az íze, mind a szervezetre gyakorolt hatásai miatt teljesen megéri.

Varga Ágnes Kata

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.