Menü

Hagyd magad aludni!

Létezik egy hormonunk, melyet melatoninnak hívnak, ez az alvási ciklust irányító hormon. A melatonint a hosszú élet titkának is nevezik, ugyanis az egyik legfontosabb hormon: ha kevesebb termelődik belőle, akkor romlik az immunrendszer, borul az alvásciklus, könnyebben elhízunk. Abban a rohanó világban pedig, amiben élünk, abszolút nem az alvás szerepel az első helyen a fontossági sorrendben. Pedig alapvető dolog, létszükséglet, az egészséges életünk alapja.

A jó minőségű és megfelelő mennyiségű alvás ugyanolyan fontos az egészséghez, mint a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás. A melatonin az erős immunrendszer és a hosszú élet hormonja. Éjszaka, sötétben, alvás közben keletkezik, ezért a „sötétség hormonjá”-nak is nevezik, így, ha keveset alszunk, éjjel sokáig fent vagyunk, nem pihenünk eleget (pláne a fiatalok, akiknek sok alvásra van szükségük, igényük), akkor kevesebb hormon választódik ki a szervezetünkben, ez pedig kihat az immunrendszerünkre, az idegrendszerünkre, hízni kezdünk, de más egyéb egészségügyi következményekkel is számolhatunk. Sajnos termelődése szervezetünkben már a serdülőkor tájékán csökkenni kezd, míg azután az életkor előrehaladtával csökkenni kezd, majd szinte teljesen megszűnik.

Néhány étellel azonban segíthetünk az elalvási szokásainkon, néhány élelmiszer befolyásolhatja a pihenésünket és ezáltal a melantonin termelődését. Lássuk!

Egyél banánt! Ha rendszeresen fogyasztod, fokozhatod a szervezetedben a melatonin termelődését. Plusz egy szavazat a részemről erre az édes gyümölcsre, hiszen sok más jótékony hatása mellett most már akkor ezt is tudom róla.

Keverd a zabkásádhoz, vagy készíts turmixot!

Céklalé! A cékla nemcsak a szervezet folsav- és vasszintjét növeli meg, hanem a melatonin termelődését is fokozza. Igyál céklalevet, vagy egyél céklát, a vizeleted színétől pedig ne ijedj meg. (tapasztalat)

A zabról ódákat szoktam zengeni. Régóta tudom, hogy az egyik legszuperebb élelmiszer. Most már arra is fény derült, hogy a melantonin szempontjából is érdemes fogyasztani belőle, például reggelre egy zabkását.

A nyers paradicsomra is hasonlót olvastam, segíti az éjszakai pihenést, csak úgy, mint a gyömbér, mely az immunrendszert erősíti, illetve a trópusi gyümölcsök áldásos hatását is megemlíthetjük, természetesen nem cukrozott ananászkonzerv formájában.

Összefoglalva tehát a melantonin hormon termelődését segíthetjük mostantól a fent említett ételekkel, szabadban, különösen nappali fényben, napfényben történő tartózkodással, mozgással, több sporttal, kevesebb alkohol-, és koffeinfogyasztással, s a sötétedés ciklusához alkalmazkodva, kicsit korábbi lefekvéssel, ezáltal több pihenéssel. Arról nem is beszélve, hogy aki éjjel jól alszik, az másnap is jobban érzi magát!

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!