Menü

Energiaital a gyerekek kezébe nem való?

Tanár vagyok és sokszor aggódva látom, hogy energiaitallal a kezükben érkeznek a tanítványaim a suliba, sajnos gyakran ezeket fogyasztják szünetekben, tanórán meg nem tudnak nyugton megülni és folyamatosan pörögnek. A tinik nagy része gyakran iszik energiaitalt, és sajnos a termékek marketingkampánya is egyre jobban a fogyasztásukra buzdít. Azzal pedig, hogy milyen következményei lehetnek ennek hosszú távon-nagyon kevesen foglalkoznak.

Álmos reggeleken, átdorbézolt hétvége után, vizsgaidőszakban a fáradtság ellen sok fiatal automatikusan kávéhoz, energiaitalokhoz nyúl. Azonnal érzik pörgető hatását, azonban kevesen tartanak a felpörgött szervezetre gyakorolt utóhatásokkal, az energiaital fogyasztása után fellépő még erősebb fáradtságérzettel.

Az energiaitalokat-rendkívül magas koffeintartalma miatt-borzasztóan veszélyes kávéval fogyasztani, pedig a tinik ettől sem riadnak vissza, s sokszor nem is értik, mi ezzel a probléma. Fogalmuk sincs, egy energiaital hány adag kávéval ér fel és milyen megterhelő a szívre nézve, arról nem is beszélve, hogy könnyen kiszáradást okozhatnak, mivel a koffein köztudottan vízhajtó hatású. Ezek nemcsak megemelik a vérnyomást és a pulzusszámot, a szív mellett a májat és a vesét is megterhelik, a cukortartalmuk pedig nagyon magas.

Léteznek ugyan a cukormentes energiaitalok, de ezek pedig sajnos az ész nélkül fogyókúrázó, koplaló fiatal lányok "kedvenc" megoldása az éhségük ellen.

Belegondolni is félelmetes, hogy az energiaitalok alkohollal keverve mennyire veszélyesek, s nem túlzás azt állítani, hogy akár végleges károsodást is okozhatnak a fiatalok szervezetében. Még kicsik a gyermekeim, de szülőként folyamatosan azon leszek, hogy figyelmeztessem majd őket kamaszkorukban a fent említett veszélyekre.

Létezik olyan, hogy kimerültebb, fáradtabb az ember, vagy sokáig fennmaradt egy-egy vizsga miatt a kamasz, de fáradtságűzésre van számtalan egészségesebb megoldás, mint az energiaital.

A különböző teák, gyümölcsteák, az egyszerű reggeli citromos víz, a gyömbértea, a csalántea, a citromfű tea, a jázmintea nagyon jó frissítő, élénkítő ital, esetleg este egy forró kakaó a tanulás közben, mindegyik jobb módszer a fáradtság esetén, mint a kávé energiaital kombó. A forró gyömbértea kiváló napindító, mindössze egy fél teáskanál reszelt gyömbért kell elkeverni fél pohár forró vízben, majd ízesíteni friss citromlével és mézzel.

A legfőbb igazság azonban az, hogy nem a kávétól leszünk frissek és éberek, hanem az elegendő alvástól, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztástól, a kiegyensúlyozott táplálkozástól és a mozgástól.

Nagyon fontos lenne a szülőknek, tanároknak tudatosítani a fiatalokban, hogy az energiaital nem egy ártalmatlan szénsavas üdítőital. Sajnos összetételét illetően még nincs erre vonatkozó korlátozás, ezért a legjobb, ha elkerüljük a fogyasztásukat.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.