Őrizd meg látásod mediterrán étrenddel
- Dátum: 2018.10.08., 21:06
- betegség, egészség, eredmény, étrend, kutatás, makula degeneráció, mediterrán étrend, megelőzés, szem, tanulmány, vakság, vizsgálat
A legújabb kutatási eredmények szerint a mediterrán stílusú étrend követése jelentősen csökkenti a vakság egyik legfőbb okának kialakulási kockázatát.
A közismert makula degeneráció – amely végső stádiumában akár vaksággá is alakulhat – kialakulásában fontos faktorként merült fel a szegényes étkezés, amely napjainkban egyre több embert érint világszerte.
A makula degeneráció a látás központi részének kiesését jelenti, ami olyan mindennapi tevékenység elvégzésében akadályozhatja a beteget, mint vezetés, olvasás vagy írás.
„Az vagy, amit megeszel.” – tartja a mondás.
A krónikus betegségek, mint például makula degeneráció, demencia, elhízás vagy cukorbetegség, mind valamilyen kapcsolatban állnak a szegényes étkezéssel. Úgyhogy itt az idő, hogy kijelentsük, ezzel ugyanúgy érdemes lehet felhagyni, mint a dohányzással.
A vizsgálatok során a kutatók közel ötezer, 55 vagy annál idősebb egyén adatait elemezték Hollandiában. Azok, akik szorosan a mediterrán étrendet követték, 41%-kal kisebb valószínűséggel érték el a makula degeneráció kései szakaszát, mint azok, akik ettől eltérő étrenden éltek.
A mediterrán diéta fő összetevői közé tartoznak a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű magvak, az olívaolaj és a hal. A tanulmányban azt is közzétették, hogy az egyes összetevők külön-külön mit sem jelentettek a késői makula degeneráció megelőzésében, inkább a teljes diéta az, ami jelentősen csökkentette a kockázatot.
Ennek ellenére a tanulmány nem tudott közvetlen ok-okozati kapcsolatot kimutatni a betegség késői szakaszának megelőzése és a mediterrán étrend között.
Forrás: www.webmd.com
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.