Menü

Őrizd meg látásod mediterrán étrenddel

A legújabb kutatási eredmények szerint a mediterrán stílusú étrend követése jelentősen csökkenti a vakság egyik legfőbb okának kialakulási kockázatát.

A közismert makula degeneráció – amely végső stádiumában akár vaksággá is alakulhat – kialakulásában fontos faktorként merült fel a szegényes étkezés, amely napjainkban egyre több embert érint világszerte.

A makula degeneráció a látás központi részének kiesését jelenti, ami olyan mindennapi tevékenység elvégzésében akadályozhatja a beteget, mint vezetés, olvasás vagy írás.

„Az vagy, amit megeszel.” – tartja a mondás.

A krónikus betegségek, mint például makula degeneráció, demencia, elhízás vagy cukorbetegség, mind valamilyen kapcsolatban állnak a szegényes étkezéssel. Úgyhogy itt az idő, hogy kijelentsük, ezzel ugyanúgy érdemes lehet felhagyni, mint a dohányzással.

A vizsgálatok során a kutatók közel ötezer, 55 vagy annál idősebb egyén adatait elemezték Hollandiában. Azok, akik szorosan a mediterrán étrendet követték, 41%-kal kisebb valószínűséggel érték el a makula degeneráció kései szakaszát, mint azok, akik ettől eltérő étrenden éltek.

A mediterrán diéta fő összetevői közé tartoznak a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű magvak, az olívaolaj és a hal. A tanulmányban azt is közzétették, hogy az egyes összetevők külön-külön mit sem jelentettek a késői makula degeneráció megelőzésében, inkább a teljes diéta az, ami jelentősen csökkentette a kockázatot.

Ennek ellenére a tanulmány nem tudott közvetlen ok-okozati kapcsolatot kimutatni a betegség késői szakaszának megelőzése és a mediterrán étrend között.

Forrás: www.webmd.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!