"Itt van az ősz, itt van újra..."
- Dátum: 2018.09.27., 08:17
- Martinka Dia
- alma, barátságtalan, borongós, célok, cikk, diéta, dió, életmódváltás, elmúlt, étel, felelés, forró, fűszerek, gyönyörű, hétfő reggel, hőmérséklet, időjárás, iskola, közhely, lendület, megvalósítás, mókuskerék, nagyfiam, nyár, ősz, őszi természet, padlizsán, recept, rendszeres mozgás., sütőtök, sütőtökleves, szép, szilva, szőlő, tányér, tudatos táplálkozás, vers, zöldség
Nem közhely, hanem gyönyörű vers! Épp múlt héten felelt ebből a nagyfiam az iskolában. Annyit gyakoroltuk, hogy - bár eddig is tudtam fejből - sokszor még most is automatikusan ezt mormolom.
Amikor ezt a cikket írom igencsak barátságtalan időre ébredtünk, ami sajnos meg tudja határozni a napindító hangulatunkat, ám semmiképp nem szabad, hogy egy esősebb, borúsabb időjárás, vagy a reggeli napfény hiánya elrontsa a kedvünk! Az ősz is szép. Így, ahogy van.

Értem én, hogy sajnáljuk, hogy elmúlt a nyár, kezdődik az iskola, visszatérünk a nyaralásokból és strandolások időszakából a mókuskerékbe, viszont örülhetünk is az őszi természet gazdag ajándékainak, a most érő zöldségeknek, s hogy ezekből mennyi finomat főzhetünk! A narancssárga sütőtök, a kékes szilva, a szőlő, a lilás padlizsán, a piros alma, a barna dió... Őszi diétánkat, vagy életmódváltásunk kezdetét is alkalmas ősszel kezdeni, hogy eltüntessük a strandolások lángos evéseinek vagy palacsintázásainak nyomait...
Bár a hőmérséklet csökken, a nappalok rövidülnek, mégis az ősz az egyik legjobb időpont arra, hogy belevágjunk egy egészségesebb életmódba.
Egy nagy fazék sütőtökleves volt az ebédünk hétvégén, az abszolút kedvencünk, pirított dióval és pirított olívaolajos kenyérkockákkal, sajttal tálalva, tökmagolajjal meglocsolva, ez a recept fantasztikus azoknak, akik szeretik a sütőtököt, akik nem, azoknak pedig érdemes ezt újragondolniuk. Sütőtökleves! Már ezért is szeretjük az őszt!

Anyukám receptje alapján a számomra legfinomabb sütőtökkrém-leves elkészítése a mai napig a következő:
Hozzávalók: 1,5 - 2 kg sütőtök, egy fej vöröshagyma, kókuszolaj, fűszerek ízlés szerinti mennyiségben: csipet só, vegeta, pici gyömbér, lehet szárított is, de még jobb, ha van friss, ebből kb. 1 - 1,5 cm-t reszelünk a levesbe, bors, bazsalikom, őrölt szerecsendió és a habaráshoz 1-2 dl főzőtejszín vagy tejföl. (ha túl híg: 1-2 evőkanál zabpehelyliszt)
Elkészítés a következő módon történik: a sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk, majd kevés olajon egy fej hagymát megdinsztelünk. Rátesszük a kockákra vágott sütőtököt és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Ha a sütőtök megfőtt, botmixerrel pürésítjük, majd tejföllel vagy tejszínnel - ha nagyon híg, akkor esetleg egy teáskanál zabpehely liszttel - behabarjuk, forralunk egyet rajta és kész is. Fokhagymás olívaolajon pirított kenyérkockákkal, vagy sajttal, pirított dióval, pár csepp tökmagolajjal vagy mindezekkel egyszerre tálaljuk.
Lelket "megsimogató" őszi étel ebből egy nagy tányér. Vagy inkább kettő...
Vannak időszakok, amikor valahogy nagyobb lendülettel kezdünk bele új célok megvalósításába, életmódváltásba, diétába, sportolásba, s ilyen az ősz is. Fogadkozunk, elkezdjük, megcélozzuk a karácsonyi formát, ha ár a bikini-alakról lecsúsztunk. A tartós siker alapja azonban – legyen nyár vagy ősz – a rendszeres mozgás és a tudatos táplálkozás kombinációja.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Így lesz pompás a karácsonyi kaktusz – gondozás, elhelyezés és virágoztatás egyszerűen
A karácsonyi kaktusz az ünnepi időszak egyik legkedveltebb szobanövénye, amely csodaszép, színes virágaival decemberben hozza a hangulatot otthonunkba. Kis odafigyeléssel évről évre virágba borul az ünnepek idején.