Menü

"Itt van az ősz, itt van újra..."

Nem közhely, hanem gyönyörű vers! Épp múlt héten felelt ebből a nagyfiam az iskolában. Annyit gyakoroltuk, hogy - bár eddig is tudtam fejből - sokszor még most is automatikusan ezt mormolom.

Amikor ezt a cikket írom igencsak barátságtalan időre ébredtünk, ami sajnos meg tudja határozni a napindító hangulatunkat, ám semmiképp nem szabad, hogy egy esősebb, borúsabb időjárás, vagy a reggeli napfény hiánya elrontsa a kedvünk! Az ősz is szép. Így, ahogy van.

Értem én, hogy sajnáljuk, hogy elmúlt a nyár, kezdődik az iskola, visszatérünk a nyaralásokból és strandolások időszakából a mókuskerékbe, viszont örülhetünk is az őszi természet gazdag ajándékainak, a most érő zöldségeknek, s hogy ezekből mennyi finomat főzhetünk! A narancssárga sütőtök, a kékes szilva, a szőlő, a lilás padlizsán, a piros alma, a barna dió... Őszi diétánkat, vagy életmódváltásunk kezdetét is alkalmas ősszel kezdeni, hogy eltüntessük a strandolások lángos evéseinek vagy palacsintázásainak nyomait...

Bár a hőmérséklet csökken, a nappalok rövidülnek, mégis az ősz az egyik legjobb időpont arra, hogy belevágjunk egy egészségesebb életmódba.

Egy nagy fazék sütőtökleves volt az ebédünk hétvégén, az abszolút kedvencünk, pirított dióval és pirított olívaolajos kenyérkockákkal, sajttal tálalva, tökmagolajjal meglocsolva, ez a recept fantasztikus azoknak, akik szeretik a sütőtököt, akik nem, azoknak pedig érdemes ezt újragondolniuk. Sütőtökleves! Már ezért is szeretjük az őszt!

Anyukám receptje alapján a számomra legfinomabb sütőtökkrém-leves elkészítése a mai napig a következő:

Hozzávalók: 1,5 - 2 kg sütőtök, egy fej vöröshagyma, kókuszolaj, fűszerek ízlés szerinti mennyiségben: csipet só, vegeta, pici gyömbér, lehet szárított is, de még jobb, ha van friss, ebből kb. 1 - 1,5 cm-t reszelünk a levesbe, bors, bazsalikom, őrölt szerecsendió és a habaráshoz 1-2 dl főzőtejszín vagy tejföl. (ha túl híg: 1-2 evőkanál zabpehelyliszt)

Elkészítés a következő módon történik: a sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk, majd kevés olajon egy fej hagymát megdinsztelünk. Rátesszük a kockákra vágott sütőtököt és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Ha a sütőtök megfőtt, botmixerrel pürésítjük, majd tejföllel vagy tejszínnel - ha nagyon híg, akkor esetleg egy teáskanál zabpehely liszttel - behabarjuk, forralunk egyet rajta és kész is. Fokhagymás olívaolajon pirított kenyérkockákkal, vagy sajttal, pirított dióval, pár csepp tökmagolajjal vagy mindezekkel egyszerre tálaljuk.

Lelket "megsimogató" őszi étel ebből egy nagy tányér. Vagy inkább kettő...

Vannak időszakok, amikor valahogy nagyobb lendülettel kezdünk bele új célok megvalósításába, életmódváltásba, diétába, sportolásba, s ilyen az ősz is. Fogadkozunk, elkezdjük, megcélozzuk a karácsonyi formát, ha ár a bikini-alakról lecsúsztunk. A tartós siker alapja azonban – legyen nyár vagy ősz – a rendszeres mozgás és a tudatos táplálkozás kombinációja.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?