Menü

Stressz-evés

Az evés egyes emberekből olyan pozitív reakciókat vált ki, melyeket folyamatosan újra és újra át akarnak élni. Torzítja a gondolkodásukat, megváltoztatja a látásmódot és a szükségleteket. Persze, ez csak szélsőséges esetekben fordul elő ilyen formában, de kevésbé szélsőséges formában is komoly problémákat tud okozni.

Ilyen például, ha valakit semmi más nem tud megnyugtatni, csak az evés. Ez gyakran szűk étrenddel párosul, vagyis az adott személy stressz hatására mindig ugyanazt eszi. Ez az étel aktiválja szervezetében a jutalmazást, és olyan hormonok szabadulnak fel benne, amelyek elégedettséggel, esetleg nyugalommal töltik el. Ez a nyugalom azonban, akárcsak az alkohol esetében, időleges.

A legtöbb káros szokásunk éppen így alakul ki. A rövid, de azonnali örömet választjuk, először csak pár alkalommal, majd egyre többször és többször. És egy idő után mind a mennyiségen, mind a minőségen változtatni kell. Általában ilyenkor plusz elem jön a képbe. Például, ha valaki stressz-evő, előfordulhat, hogy kezdetben bármilyen étel megfelel neki, később viszont rászokhat a csokoládéra, cukrokra, egészségtelen ételekre. Ez a folyamat addig tart, míg el nem kezdi a boldogság, felszabadulás érzését kötni ahhoz az egyetlen ételhez, ami akár ahhoz is vezethet, hogy minden helyzetben fogyasztani akarja az adott ételt. Így, ha jobban belegondolunk, már nem is stressz-evésről van szó, hanem mániákus evésről, ami sokkal rosszabb, mert nehezebb a leszokás.

Tehát, ha Te is úgy veszed észre magadon, hogy stresszhelyzetben hajlamos vagy az evésbe menekülni, gondolj bele, nem teszel-e hosszú távon rosszabbat magadnak, mint ha elviselnéd a feszültséget, és később másképp vezetnéd le.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!