Menü

Könnyű nyári fogások

Én azok közé tartozom, akik - sajnos vagy nem sajnos - nyáron is kitűnő étvággyal rendelkeznek, én a legnagyobb melegben is szeretem a finom falatokat, kánikulában sem hagyok ki étkezést. Azt gondolom, ez nem is olyan nagy probléma, melegben is kell enni (inni meg pláne) de a nehéz és zsíros ételek elkerülésével készíthetünk nagyon könnyű, hűsítő, kalóriaszegény fogásokat is, melyekkel nem érezzük elnehezültnek magunkat, mégis egészségesen megtartottuk a diétát, megadtuk szervezetünknek a fontos tápanyagokat.

Ha nagy hőségben nem kívánjuk a nehéz húsételeket, pörkölteket, akkor süthetünk kímélő almás-túrós fasírtot sütőben, így még a tűzhely mellett sem kell elszenvedni a forró gőzt, s a konyhát sem fűtjük be túlságosan. Fél kiló zsírszegény darált pulykahúst, két reszelt almát, egy doboz túrót és két tojást keverünk össze petrezselyemzölddel, sóval, fasírtfűszerekkel, s szükség esetén pici zabkorpával vagy zabpehellyel. Vizes kézzel golyócskákat formázunk belőle (én egy fagyiskanállal szilikon muffin formákba kanalaztam) majd sütőben megsütjük. Ebből nekem 12 darab "muffinom" lett.

A sütőt sem kell bekapcsolni, ha almalevest készítünk. Hidegen a hűtőből elővéve szerintem világbajnoki kényeztetés egy vaníliás almaleves, aszalt sárgabarackkal, vagy vágott mandulával. A reszelt almát egy kis fahéjjal, édesítővel megpároljuk. Eközben kevés kókusztejjel/tejjel/tejszínnel, vaníliával és édesítővel kikeverünk egy vaníliás pudingport csomómentesen és felöntjük vízzel/kókusztejjel/tejszínnel, s folyamatosan keverve megfőzzük, azonban ezúttal nem pudingnak, hanem levesnek, tehát közben apránként több folyadékot adagoljunk hozzá, hogy levest kapjunk. Aszalt gyümölcsökkel, vágott mandulával tálaljuk. Aki nem idegenkedik a mikró használatától, abban is főzheti. A körözöttel töltött paprika, tojás is könnyen elkészíthető, Egy kis túró, mustár, só, fűszer, pirospaprika, pici majonéz és citromlé szükséges hozzá, amit összekeverünk és paprikába, tojásba töltünk.

Sonkatekercseket is göngyölhetünk, csirkemell sonka, szeletelt sajt, cottage cheese, olívabogyó kell a recepthez, továbbá paprika, fűszerek (só, petrezselyem, metélőhagyma). A sonkaszeletekre szeletelt sajtot fektetünk, halmozunk rá egy teáskanál cottage cheese krémet, feltekerjük, majd fogpiszkálóval rögzítjük. A paprikát vastag karikákra vágjuk és megtöltjük a krémes cottage cheese töltelékkel, fűszerekkel ízesítjük. Egy pár szem olívabogyót, keménytojást, mozarellát, cukormentes majonézt, vagy natúr joghurtot, kefírt is kínálhatunk mellé, ízlésünk szerint.

Nagyon egészséges az avokádó a benne rejlő jótékony zsírsavak miatt, ezért választhatjuk kitűnő nassolnivalónak az avokádós kókuszgolyókat. Egy puha, érett avokádót megpucolunk, magját kivesszük, a krémes zöld belsejét pedig kis kókusztejjel/tejjel vagy kókuszkrémmel és édesítővel krémesre turmixoljuk, majd hozzákeverünk kókuszlisztet kókuszreszeléket és golyókat formázunk belőle, majd kókuszban meghempergetjük. Ez az édesség banánnal is elkészíthető.

Hasonló elven működik és nagyon finom desszert a gesztenyegolyó. Egy doboz cukormentes, natúr gesztenyemasszát édesítünk, keverünk hozzá kevés kókusztejszínt, vagy tejszínt, egy evőkanál natúr kakaóport, rumaromát és zabkorpát vagy aprószemű zabpelyhet, annyit, amennyivel összeáll a massza, hogy gyúrható állagú legyen. A vizes kézzel megformázott golyókat zabkorpában, kakaóporban megforgatjuk, hűtőben állni hagyjuk.

Kánikula idején érdemes kerülnünk a nehéz, zsíros, erősen fűszeres ételek fogyasztását, helyettük ilyenkor részesítsük előnyben a salátákat, gyümölcsöket, joghurtokat, nyers zöldségeket, hideg gyümölcsleveseket, főzés nélkül elkészíthető desszerteket.

Finomságok édesburgonyával - válogatás

Az édesburgonya az utóbbi időben nálunk is egyre elterjedtebb - mutatjuk, mi mindent csinálhatsz belőle!

Így hat ránk a csípős paprika

A paprika közismerten igen magas C-vitamin-tartalmú zöldség. Számos más vitamint és fontos növényi hatóanyagokat - karotinoidokat, luteint, likopint, zeaxantint - tartalmaz, így fogyasztása mindenképpen egészséges.

Miért együnk diót?

A dió az egyik legértékesebb gyümölcsünk. A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is.

Ashwagandha: Az álombogyó jótékony tulajdonságai

Az álombogyó (Ashwagandha, Withania somniferam farkascseresznye) amellett hogy az egyik legismertebb és legtöbbet használt gyógynövény az ayurvéda, siddha és kínai gyógyászatban, a nootropikumok jellegzetességeit is magában hordozza, ezért mind a mai napig tökéletes a neurodegeneratív betegségek, pl. az Alzheimer-kór és a depresszió kezelésére.

Miért olyan fontos a B vitamin és milyen tünetek jelzik a hiányát

Minden vitamin nagyon fontos a szervezetünknek, de a B vitamin bevitel különösen ajánlott az immunrendszer támogatása érdekében. A legjobb megoldás élelmiszerek formájában bevinni.