Menü

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A horvátok konyhája, ahogyan a miénk is, régiónként különbözik, nemcsak fogásaiban, de alapanyagaiban is. Míg az északi részen szeretik az erdőkben megtalálható szarvasgombával készült ételeket, addig délen a halas fogások a fő elemei a konyhának. A nálunk élő horvátok előszeretettel készítik az anyaország különlegesebb ételeit, hiszen ma már minden lehetőség adott. És bár néha a magyar és a horvát konyha keveredik a horvátok lakta falvakban, néhány étel eredeti formájában, vagy csak kis változtatással maradt fenn.

Az első fogás az orada. Ismert ételről van szó, amely egy tengeri halból, az aranyozott kopoltyúfedelű oradából, magyar nevén aranydurbincsból készül. A legegyszerűbb és legismertebb módja a fűszervajas verzió, amelyet otthon is egyszerűen elkészíthetünk. A halat megpucolva, a fejével együtt készítjük elő. A fűszervajhoz 10 dkg vajra, petrezselyemre, fokhagymára és kakukkfűre lesz szükség. A halat meg kell kenni és tölteni a fűszervajjal, majd serpenyőben vagy tepsiben, lefedve megsütni. A bőrét kevés olajon pirítjuk meg, még a sütés előtt, vagy a sütés végén, a fedőt vagy az alufóliát levéve. Frissen, citromlével tálalhatjuk.

Ha valami könnyű, de mégis fűszeres ételre vágyunk, akkor ki kell próbálnunk a szarvasgombás tésztát. Egyes háztartásokban burgonyás galuskával is készítik. A tésztára vagy galuskára tejfölt öntünk, sajtot szórunk, fokhagymával és zöldfűszerekkel ízesítjük, majd jöhet a szarvasgomba. Mivel nagyon intenzív az íze, nem kell belőle sok. A szarvasgomba rendkívül drága, ezért érdemes külföldön beszerezni, ahol több található belőle, mint Magyarországon. Ezen a fogáson érződik a magyar hatás, különösen a változatos fűszerezésében. Míg az anyaországi horvátok alig használnak fűszert az ételhez a szarvasgombán kívül, addig a magyarországi horvátok különböző módon, főleg zöldfűszerekkel és borssal ízesítik.

A közöttünk élő, horvát származású emberek konyhája az elmúlt száz évben nagy változáson ment keresztül. A legtöbben közülük már a magyar ételeket ugyanolyan szívesen főzik, mint a sajátjaikat, de attól még sok újszerű receptet és ízt vehetünk át mi is tőlük. Érdemes még több receptet felfedezni, hiszen a horvát konyha nagyon gazdag, és csak nyerünk vele, ha kipróbáljuk.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.