Menü

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A horvátok konyhája, ahogyan a miénk is, régiónként különbözik, nemcsak fogásaiban, de alapanyagaiban is. Míg az északi részen szeretik az erdőkben megtalálható szarvasgombával készült ételeket, addig délen a halas fogások a fő elemei a konyhának. A nálunk élő horvátok előszeretettel készítik az anyaország különlegesebb ételeit, hiszen ma már minden lehetőség adott. És bár néha a magyar és a horvát konyha keveredik a horvátok lakta falvakban, néhány étel eredeti formájában, vagy csak kis változtatással maradt fenn.

Az első fogás az orada. Ismert ételről van szó, amely egy tengeri halból, az aranyozott kopoltyúfedelű oradából, magyar nevén aranydurbincsból készül. A legegyszerűbb és legismertebb módja a fűszervajas verzió, amelyet otthon is egyszerűen elkészíthetünk. A halat megpucolva, a fejével együtt készítjük elő. A fűszervajhoz 10 dkg vajra, petrezselyemre, fokhagymára és kakukkfűre lesz szükség. A halat meg kell kenni és tölteni a fűszervajjal, majd serpenyőben vagy tepsiben, lefedve megsütni. A bőrét kevés olajon pirítjuk meg, még a sütés előtt, vagy a sütés végén, a fedőt vagy az alufóliát levéve. Frissen, citromlével tálalhatjuk.

Ha valami könnyű, de mégis fűszeres ételre vágyunk, akkor ki kell próbálnunk a szarvasgombás tésztát. Egyes háztartásokban burgonyás galuskával is készítik. A tésztára vagy galuskára tejfölt öntünk, sajtot szórunk, fokhagymával és zöldfűszerekkel ízesítjük, majd jöhet a szarvasgomba. Mivel nagyon intenzív az íze, nem kell belőle sok. A szarvasgomba rendkívül drága, ezért érdemes külföldön beszerezni, ahol több található belőle, mint Magyarországon. Ezen a fogáson érződik a magyar hatás, különösen a változatos fűszerezésében. Míg az anyaországi horvátok alig használnak fűszert az ételhez a szarvasgombán kívül, addig a magyarországi horvátok különböző módon, főleg zöldfűszerekkel és borssal ízesítik.

A közöttünk élő, horvát származású emberek konyhája az elmúlt száz évben nagy változáson ment keresztül. A legtöbben közülük már a magyar ételeket ugyanolyan szívesen főzik, mint a sajátjaikat, de attól még sok újszerű receptet és ízt vehetünk át mi is tőlük. Érdemes még több receptet felfedezni, hiszen a horvát konyha nagyon gazdag, és csak nyerünk vele, ha kipróbáljuk.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.