Menü

Idősek étrendje

83 éves a nagymamám. Annyira szeretem, mikor mandulába forgatott hússal és dióba panírozott cukkinivel, zabpehellyel készített fasírttal, cukormentes gyümölcslekvárral vár. Ugyan nem érti, miért nem eszek "rendesen", mégis sok ételt elkészít reform módon a kedvemért, s ebben az a jó, hogy akkor ő is így eszik, s az én diétás sütijeimet is megkóstolja. Ezért, pedig már megérte "különcködnöm" a rokonságban.

Dietetikusok egybehangzó véleménye szerint, idősödő korban is figyelni kell az étrendre. Ebben a korban is számos élettani változás zajlik a szervezetben, az alultápláltság és a túltápláltság egyaránt veszélyes lehet.

Az időskori étrendben a szervezetnek valamennyivel kevesebb energiára van szüksége, ellenben nagyobb a fehérjeigénye, a csontritkulás miatt pedig magasabb kalciumbevitel ajánlott. Napi rendszerességgel javasolt a húsok, tojás, tejtermékek fogyasztása. Fehérje bevitelre nagyon sok lehetőség van, mert a felsoroltakon kívül a hüvelyesek a tofu, a magvak mind- mind magas fehérje tartalmúak. A mandula, a megemelkedett kalcium szükséglet miatt is egy fontos élelmiszer. Ebben a korban is elmondható, hogy naponta többször kevesebbet kell enni. Étkezéseik száma lehetőleg legyen napi öt, ezalatt, több kisebb étkezés értendő.

A diéta szó jelentése étrend, melynek célja a szervezet megváltozott állapotához igazodó táplálkozás, időskorban is. Gyakran hangoztatom és minden életkorra igaz, hogy betegségeket sokkal kevesebb energiaráfordítással előzhetjük meg, helyes életmóddal, mint amennyi energiát felemészt a helytelen étrend és mozgásszegény élet miatt kialakult betegségek kezelése.

Az idős kor előrehaladtával csökken az emésztés és a felszívódás hatásfoka, romlik a tápanyagok hasznosulása, ezért fontos, hogy változatos és tápanyag dús legyen az étrendjük.

Az időseknek kevesebb energiára van szükségük, mint a fiataloknak, a vitamin és ásványi anyag szükségletük azonban változatlan. Az öregedéssel lassul az anyagcsere, a bevitt vitaminok nehezebben hasznosulnak.

Hiányos fogazat esetén sem kell megijednünk, pépesítve, ledarálva, turmixolva sokféle egészséges étel elfogyasztható. Az Omega-3 zsírsav fogyasztására is oda kell figyelni, ezért a halak heti rendszerességi fogyasztása javallott. A lassúbb anyagcsere miatt, a rostok jelentősége elsődleges, a teljes őrlésű lisztből készült kenyér, a zab, a magasabb rosttartalmú pékáruk mellett sok zöldség, gyümölcs fogyasztása ajánlott.

Az idősek lehet, hogy gyakran elfelejtenek inni, ezért a folyadékot érdemes kikészíteniük, hogy szem előtt lehessen.

Nem könnyű feladatra vállalkozunk, mikor idősek étrendjét próbáljuk picit - talán a megszokottól eltérő - egészségesebb, reform irányzat felé terelni, s nem is célunk a szépkorú nagyszüleink ételeinek teljes "megreformálása", hiszen életük időskori szakaszában már nem szívesen veszik, ha étkezéseikben korlátozzuk őket, s anyagilag sem áll rendelkezésükre akkora keret. Azonban azért, hogy még sokáig velünk lehessenek, érdemes becsempészni néhány egészségesebb ételt, elkészítési módot a mindennapjaikba.

Magány az ünnepek alatt: Ne a ChatGPT-vel töltse az ünnepeket

Az ünnepek időszaka sokak számára meghitt, családias hangulatú periódus, másoknak viszont fájón kiélezheti a magány érzését. És igen, bármennyire is cuki társaság tud lenni elsőre egy chatgpt, teljesen jogos a cikk címe: az ünnepek nem arról kell szóljanak, hogy valaki kizárólag egy mesterséges intelligenciával beszélgessen.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.