Menü

Idősek étrendje

83 éves a nagymamám. Annyira szeretem, mikor mandulába forgatott hússal és dióba panírozott cukkinivel, zabpehellyel készített fasírttal, cukormentes gyümölcslekvárral vár. Ugyan nem érti, miért nem eszek "rendesen", mégis sok ételt elkészít reform módon a kedvemért, s ebben az a jó, hogy akkor ő is így eszik, s az én diétás sütijeimet is megkóstolja. Ezért, pedig már megérte "különcködnöm" a rokonságban.

Dietetikusok egybehangzó véleménye szerint, idősödő korban is figyelni kell az étrendre. Ebben a korban is számos élettani változás zajlik a szervezetben, az alultápláltság és a túltápláltság egyaránt veszélyes lehet.

Az időskori étrendben a szervezetnek valamennyivel kevesebb energiára van szüksége, ellenben nagyobb a fehérjeigénye, a csontritkulás miatt pedig magasabb kalciumbevitel ajánlott. Napi rendszerességgel javasolt a húsok, tojás, tejtermékek fogyasztása. Fehérje bevitelre nagyon sok lehetőség van, mert a felsoroltakon kívül a hüvelyesek a tofu, a magvak mind- mind magas fehérje tartalmúak. A mandula, a megemelkedett kalcium szükséglet miatt is egy fontos élelmiszer. Ebben a korban is elmondható, hogy naponta többször kevesebbet kell enni. Étkezéseik száma lehetőleg legyen napi öt, ezalatt, több kisebb étkezés értendő.

A diéta szó jelentése étrend, melynek célja a szervezet megváltozott állapotához igazodó táplálkozás, időskorban is. Gyakran hangoztatom és minden életkorra igaz, hogy betegségeket sokkal kevesebb energiaráfordítással előzhetjük meg, helyes életmóddal, mint amennyi energiát felemészt a helytelen étrend és mozgásszegény élet miatt kialakult betegségek kezelése.

Az idős kor előrehaladtával csökken az emésztés és a felszívódás hatásfoka, romlik a tápanyagok hasznosulása, ezért fontos, hogy változatos és tápanyag dús legyen az étrendjük.

Az időseknek kevesebb energiára van szükségük, mint a fiataloknak, a vitamin és ásványi anyag szükségletük azonban változatlan. Az öregedéssel lassul az anyagcsere, a bevitt vitaminok nehezebben hasznosulnak.

Hiányos fogazat esetén sem kell megijednünk, pépesítve, ledarálva, turmixolva sokféle egészséges étel elfogyasztható. Az Omega-3 zsírsav fogyasztására is oda kell figyelni, ezért a halak heti rendszerességi fogyasztása javallott. A lassúbb anyagcsere miatt, a rostok jelentősége elsődleges, a teljes őrlésű lisztből készült kenyér, a zab, a magasabb rosttartalmú pékáruk mellett sok zöldség, gyümölcs fogyasztása ajánlott.

Az idősek lehet, hogy gyakran elfelejtenek inni, ezért a folyadékot érdemes kikészíteniük, hogy szem előtt lehessen.

Nem könnyű feladatra vállalkozunk, mikor idősek étrendjét próbáljuk picit - talán a megszokottól eltérő - egészségesebb, reform irányzat felé terelni, s nem is célunk a szépkorú nagyszüleink ételeinek teljes "megreformálása", hiszen életük időskori szakaszában már nem szívesen veszik, ha étkezéseikben korlátozzuk őket, s anyagilag sem áll rendelkezésükre akkora keret. Azonban azért, hogy még sokáig velünk lehessenek, érdemes becsempészni néhány egészségesebb ételt, elkészítési módot a mindennapjaikba.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?