Menü

Két ízletes étel zsenge zöldbabból

Ha van a kertedben zöldbab, vagy nincs, de szereted, akkor ideje, hogy pár új receptet is kipróbálj. Szerencsére rengeteg módon fel lehet használni, így a kreativitásodat most a konyhában is kiélheted.

Vega rakott zöldbab

A zöldbab két végét levágjuk, a megmaradt részt, pedig tálba tesszük és megmossuk, majd puhára főzzük. A töltelékhez a rizst megfőzzük és félrerakjuk. A hús helyettesítésére lecsót használunk. A hagymát megpirítjuk olajon, hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, egy kevés vizet, sót és borsot, valamint egy kis kanál cukrot. Ha a zöldségek megpuhultak, levesszük a tűzről és összekeverjük a rizzsel. Egy tepsi alját beolajozzuk, megkenjük egy kis tejföllel. A hozzávalókat belerétegezzük a tepsibe, megsózzuk, tejföllel meglocsoljuk, és a sütőbe tesszük. Akkor van kész, ha a tejföl egy kicsit pirulásnak indult a tetején. Húskedvelőknek is finom vegetáriánus fogás.

Zöldbabos-csirkés saláta

Ez egy kiadósabb húsos egytálétel, ami rengeteg egészséges összetevőt tartalmaz. Először is, egy adaghoz egy egész csirkemellet megtisztítunk és felkockázunk, sóval, borssal, esetleg csirkesültes fűszerkeverékkel megszórjuk, majd fokhagymás vajon és egy kevés vízen megpároljuk. Ha kész, külön tesszük. A salátához megfőzzük a zöldbabot, sós vízben. Ha kész, szűrőbe állítva lecsöpögtetjük. Jégsaláta leveleit apró darabokra tépkedjük, egy répát lereszelünk, és a kettőt összekeverjük. Az így kapott keverékbe beleforgatjuk a zöldbabot és a csirkemellet. Kapros öntettel vagy citromlével tálaljuk.

A zöldbabból tehát a főzeléken és a levesen kívül sok minden készülhet, ezért nem érdemes egy valaminél leragadni. Ha ezeket kipróbáltad, az már egy lépés az újítás felé. Ne feledd, hogy a konyhában van csak igazán helye a kreativitásnak.

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

Kultúra a koronavírus alatt

Koronavírus előtt sokan jártak moziba, színházba, könyvtárba és egyéb olyan helyekre, ahol egy kis kultúrát tudott magába szívni az ember. Sajnos egyre jobban eléri az emberek ingerküszöbét az, hogy nincsenek nyitva üzletek, szórakozóhelyek és persze azok az intézmények, amelyek a kultúráért felelősek.

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.