Menü

Spirulina alga – a legújabb „csodaszer”

Napjainkban egyre inkább próbálunk visszatérni a természetes dolgokhoz. Házi készítésű, természetes alapanyagokból gyártott tisztítószerek, kozmetikumok, ruhák és még sorolhatnánk. De mi a helyzet a gyógyszerekkel? Valamiért a gyógyszerekre mindig is szintetikus anyagként tekintettünk, holott eredetileg növényi hatóanyagok voltak.

Itt most nem a gyógynövényekről lesz szó, inkább egy különleges algáról, a Spirulina platensisről. Tulajdonképp ez egy fonalas cianobaktérium-faj. Fotoszintetizáló élőlény lévén a fény energiáját felhasználva állítja elő a szükségleteinek megfelelő mennyiségű és minőségű szerves anyagokat. Étrendkiegészítőként terjedt el, azonban több jótékony hatása is van az egészségünkre.

Hogy miért „csodaszer” ez az alga? 18 féle aminosavat, ebből 8 féle esszenciális aminosavat tartalmaz. Az esszenciális aminosavak azok, amiket a szervezetünk nem tud előállítani magának, így készen kell bevinnünk, tehát nélkülözhetetlenek. Ezen kívül gazdag kalciumban, magnéziumban, vasban és cinkben is, továbbá tartalmaz még omega-zsírsavakat, B-vitamint, béta-karotint és más olyan fontos zsírsavakat, amik elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Az is egy lényeges tulajdonsága, hogy fehérjetartalma nagyjából 60%, ami kiemelkedően nagy szám például a vörös húsokéhoz képest, ahol csak 27%.

Már látjuk, hogy tápanyagtartalom szempontjából miért lehet ez az alga „csodaszer”. Viszont gyógyászati szempontból sem elhanyagolható. Kifejezetten ajánlják például fogyni vágyóknak, mivel jóllakottság érzetét kelti. Csökkenti a vércukorszintet és általánosan javítja az érrendszer állapotát a rossz koleszterinszintjének csökkentése révén. Serkenti az agyműködést és a májra és vesére is pozitív hatással van, mivel alapos méregtelenítést indít be a szervezetben. Jót tesz a szemnek, előnyösen hat a bélflórára és egészségesebbé teszi a hajat és a körmöket.

Lehet kapni porított változatban, de tablettaként is, ha valaki nem szereti az ízét, mivel elég jellegzetes – erős zöld – színe és aromája van.

/Fotó: Hajraegeszseg.hu/

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.