Menü

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok, egy kerti partin. Tűzzünk, néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

A különféle zöldségek remek alapanyagok a kerti sütögetéshez, de sajtokból is ízletes falatokat készíthetünk, azonban fontos, hogy grillezésre alkalmas alapanyagokat válogassunk. A halloumi sajt vagy egyéb kemény grillsajtok például tökéletes nyársételek, kisebb kockákra vágva önmagában is finomak, de más nyársra húzható zöldségekkel együtt is jó társítás, míg a fetasajtot - lágyabb textúrája miatt - érdemes inkább paprikába, gombába töltve grillezni.

Az olívaolaj, a fokhagyma és a friss rozmaring keverékéből készült pác tökéletesen illik a sajtok mindegyikéhez. Arra érdemes ügyelni, hogy a pác mindig tökéletesen fedje a sajtfalatkákat.

A zöldségeket szinte bármilyen párosításban feltehetjük a nyársra, azonban tanácsos figyelni arra, hogy olyan finomságokat válogassunk össze, melyek feltehetően körülbelül ugyanannyi sütési időt igényelnek.

Szerencsére zöldségkínálatunk hatalmas: zsenge cukkini, padlizsán, gomba, újhagyma, hájában sült krumpli… mind remek grillételek! Nagyon finom a grillezett cukkini, paradicsommal, sajttal megsütve, vagy a grillezett sajt zöldségekkel, sült padlizsán zöldségekkel töltve. Sült fogásaink mellé, tálalhatunk joghurtos öntetet, ezek nemcsak finomak és szinte korlátlanul fogyaszthatóak, hiszen az alakunk sem látja kárát.

Húsmentes grillfalatkák készülhetnek batátából, kukoricából, paradicsomból is.

A csiperke, vargánya, őzlábgomba mind remek szabadtéren sütve, grillezve. Alapszabály, hogy csakis friss és megbízható helyről vásároljunk, vagy gombaszakértő által bevizsgált gombát fogyasszunk! Grillezéshez a nagyobb méretű gombák ideálisak.

A zöldségek mellett gyümölcsöket is érdemes kipróbálni grillezéskor. Az alma, az ananász, a barack vagy a körte biztosan nem okoznak csalódást, remek desszert lehet a grillparti befejező fogásaként.

A grillezés, a szabadtéri sütögetés a legjobb nyári program hétvégékre, vagy hétköznap estékre, különösen jó társaságban, vidám hangulatban! A sokféle pácolt finomság friss salátákkal tálalva az egyik legegészségesebb nyári ételünk, mindenféle diétába beilleszthető. Bár a grillezésről a húsok jutnak elsőként eszünkbe, érdemes kipróbálni húsmentes alapanyagokat, zöldségeket, sajtokat, gyümölcsöket is.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!