Menü

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok, egy kerti partin. Tűzzünk, néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

A különféle zöldségek remek alapanyagok a kerti sütögetéshez, de sajtokból is ízletes falatokat készíthetünk, azonban fontos, hogy grillezésre alkalmas alapanyagokat válogassunk. A halloumi sajt vagy egyéb kemény grillsajtok például tökéletes nyársételek, kisebb kockákra vágva önmagában is finomak, de más nyársra húzható zöldségekkel együtt is jó társítás, míg a fetasajtot - lágyabb textúrája miatt - érdemes inkább paprikába, gombába töltve grillezni.

Az olívaolaj, a fokhagyma és a friss rozmaring keverékéből készült pác tökéletesen illik a sajtok mindegyikéhez. Arra érdemes ügyelni, hogy a pác mindig tökéletesen fedje a sajtfalatkákat.

A zöldségeket szinte bármilyen párosításban feltehetjük a nyársra, azonban tanácsos figyelni arra, hogy olyan finomságokat válogassunk össze, melyek feltehetően körülbelül ugyanannyi sütési időt igényelnek.

Szerencsére zöldségkínálatunk hatalmas: zsenge cukkini, padlizsán, gomba, újhagyma, hájában sült krumpli… mind remek grillételek! Nagyon finom a grillezett cukkini, paradicsommal, sajttal megsütve, vagy a grillezett sajt zöldségekkel, sült padlizsán zöldségekkel töltve. Sült fogásaink mellé, tálalhatunk joghurtos öntetet, ezek nemcsak finomak és szinte korlátlanul fogyaszthatóak, hiszen az alakunk sem látja kárát.

Húsmentes grillfalatkák készülhetnek batátából, kukoricából, paradicsomból is.

A csiperke, vargánya, őzlábgomba mind remek szabadtéren sütve, grillezve. Alapszabály, hogy csakis friss és megbízható helyről vásároljunk, vagy gombaszakértő által bevizsgált gombát fogyasszunk! Grillezéshez a nagyobb méretű gombák ideálisak.

A zöldségek mellett gyümölcsöket is érdemes kipróbálni grillezéskor. Az alma, az ananász, a barack vagy a körte biztosan nem okoznak csalódást, remek desszert lehet a grillparti befejező fogásaként.

A grillezés, a szabadtéri sütögetés a legjobb nyári program hétvégékre, vagy hétköznap estékre, különösen jó társaságban, vidám hangulatban! A sokféle pácolt finomság friss salátákkal tálalva az egyik legegészségesebb nyári ételünk, mindenféle diétába beilleszthető. Bár a grillezésről a húsok jutnak elsőként eszünkbe, érdemes kipróbálni húsmentes alapanyagokat, zöldségeket, sajtokat, gyümölcsöket is.

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.

Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.

Élelmiszerek és adalékanyagok

Az élelmiszergyártás során 3000-nél is több különböző adalékot használnak a termékek megjelenésének, ízének és eltarthatóságának javítására. Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználása szigorú feltételekhez kötött, ugyanis egy részük ártalmas lehet.

Vitaminok a szellemi egészségünkhöz

Testünknek különféle tápanyagokra van szüksége a megfelelő működéshez. Ahogy például az erős csontokhoz kalcium kell, a jó emésztéshez és megfelelő bélműködéshez rostok, úgy az agyunk számára is vannak fontos vitaminok és ásványi anyagok. Melyek a legfontosabb vitaminok és tápanyagok a szellemi egészségünkhöz?

A dió részeinek gyógyító hatása

A dió nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Nem csak a dióbél használható fel, hanem a termés majdnem minden része.