Menü

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok keresztülhaladnak az emésztő szervrendszeren, ám nem szívódnak fel, nem raktározódnak, közvetlenül tehát nem veszi hasznát a szervezet. De akkor, miért fogyasztjuk?

Azért, mert az emésztőrendszerünk egészséges működéséhez elengedhetetlen. Aki emésztési panaszokkal küzd, gyakran nem is tudja, hogy problémája gyökere nem egy gyulladásos betegséggel, hanem a táplálkozásával van összefüggésben. Aki pedig gyomorpanaszoktól szenved, jót tud tenni azzal, ha rostban gazdag ételeket, például zabot fogyaszt, hiszen az nem terheli meg annyira a gyomrot, ráadásul csökkenti az éhségérzetet.

A legközkedveltebb rostban gazdag ételek a különböző gyümölcsökből elkészített saláták, joghurtok. Az alma, a körte, sárgabarack, dinnye, narancs csak néhány példa arra, hogy mely gyümölcsöket érdemes fogyasztani. Természetesen nyersen a legcélravezetőbb, hiszen ilyenkor a rostok nem puhulnak el, a vitaminok pedig hasznosulni tudnak, de akinek érzékeny a gyomra a nyers gyümölcsre, az kompótot, cukormentes lekvárt vagy turmixot is készíthet belőle. A gyümölcsök felhasználására ,rengeteg módszer van. A lényeg az, hogy minél többet fogyasszuk őket, lehetőleg minél változatosabb formában és összeállításban.

A már fentebb említett: zab, a gabonafélék közül az egyik legjótékonyabb hatású az emésztésre. Zabkását fogyasztani sokféleképpen lehet. Mostanában nagyon kedvelt a gluténmentes zabkorpa, amelyet nagyobb bevásárlóközpontokban is lehet kapni. De nem muszáj, hogy gluténmentes termékeket vásároljunk. A zabot süteményekben, kekszekben, akár köretekben is felhasználhatjuk. A kreativitás és a kísérletezés ebben az esetben is nagyon fontos.

A gabonaféléket legegyszerűbben müzli vagy reggeliző pehely formájában tudod a szervezetedbe juttatni. Válassz olyan gabonapelyhet, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot és mesterséges adalékanyagokat! Ha rostban gazdag étrendet választasz, ne felejtsd el, hogy milyen sokféle lehetőséget rejtenek magukban az egyes gyümölcsök és gabonafélék.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?