Menü

Mindennapi, egészséges kenyerünk

Velem is megtörtént már, hogy bementem a boltba és a fehér kenyér helyett- egészségtudatosságból- a teljes kiőrlésű, barnát választottam. Persze jóval borsosabb áron. Mikor, azonban otthon elolvastuk a párommal az összetevők listáját, kiderült, hogy a legnagyobb részt fehér liszt van benne és mutatóba egy kis teljes kiőrlésű, no és persze volt benne kakaó is. Attól volt olyan szép barna. Azóta nem hiszek a „látszat” kenyereknek.

Lehet kapni jó és egészséges kenyeret is, a problémám csak, hogy iszonyatosan drága. Kilója olyan 800-1500 ft között mozog. Persze, néha belefér, de én jobban szeretem, ha tudom, hogy mi van a kenyeremben és mellé még gazdaságos is.

Így kezdtem el kenyeret sütni. Igazából nem nagy ördöngösség és hétvégente egyszer belefér. Miközben más dolgokkal foglalatoskodok, közben egyszer összedobom a kenyértésztát, aztán hagyom kelni, majd ha megint van egy kis szünetem, akkor beteszem sülni. Nem jár nagy pepecseléssel és nem kell sokáig gyúrni se, tökéletesen megsül bármilyen konyhai gáz-, vagy villanytűzhelyben is.

Egy félkilónyi kenyér, vagy zsömle egy egész hétre elég nekem. Ha kimarad, vagy soknak ítéljük, akkor mehet a fagyasztóba szeletelve, aztán pirítóba rakva bármikor felhasználható.

Nézzünk két receptet!

Az első: egy teljes kiőrlésű kenyér cipó.

Hozzávalók: 8. ek. tk. rozsliszt, 8 ek. tk. búzaliszt, fél ek. só, 1 kis pohár tej (1 dl), 1 és ½ pohár víz (1,5 dl) , fél élesztő (20 g), 1 csipet cukor, 4 ek. zabpehely, 2 ek. olaj.

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a langyos tejbe, egy csipet cukorral felfuttatjuk a friss élesztőt. Ezután mehetnek a nedves hozzávalók a száraz hozzávalókhoz. Összekeverjük, majd legalább fél órát kelesztjük meleg helyen. Ha megkelt, akkor még egyszer átgyúrjuk, ekkor már a kívánt formára formázzuk. Én néha hosszúkásabban csinálom, máskor pedig kör alakú kenyércipót sütök, aminek bevagdosom a tetejét. A formázott tésztát sütőpapíros tepsibe teszem. Hagyom ismét megkelni legalább 15 percig. Ez idő alatt előmelegítem a sütőt és egy laposabb tepsibe egy pohár vizet öntök. Ez a víz, míg melegszik a sütő elpárolog és párás környezet várja a sülni vágyó kenyérkénket.

Mikor letelt az idő a kenyeret kívülről megkenjük csapvízzel (ettől lesz ropogós a héja). Majd készre sütjük. 30-45 perc alatt (attól függ, hogy melyik formát választottuk, ha a tészta térfogata nagyobb, akkor több idő kell neki, hogy átsüljön) készre sül közepesen meleg, kb. 200 fokos sütőben. Akkor jó, ha már érezzük az illatát.

Az egész kenyérben van 1545 kalória, ha 10 szeletre vágjuk, akkor egy szeletben van 154,2 kcal. Amiből 4,55 a fehérje; 24, 69 a ch; 3,36 a zsír.

A második pedig házi „fitt” zsemle lesz.

A hozzávalók: 50 dkg teljes kiőrlésű búza liszt, 1 cs. szárított élesztő, 1 dl tej, 2 dl víz, 1 csipet cukor, 2 tojás, 2 ek. olaj, 1 mokkáskanál só, 5 ek. zabpehely, 1 ek. búzasikér ( el is hagyható). Ebből a mennyiségből nekem 9 zsemle lett. Aminek a tetejét meghintettem napraforgó és szezámmag keverékével.

Itt mindent összekeverhetünk egyszerre, hiszen szárított élesztővel dolgozunk. Majd hagyjuk kelni, legalább fél órát. Én, ezután, kiolajoztam vékonyan egy tepsit, és abba elosztottam a tésztát, egyenletesen. Meghintettem a magokkal, majd kb. fél óra múlva a szintén párás sütőbe toltam. (Most nem kentem meg semmivel. )Ahol kb. fél óra alatt készre sül, 180-200 fokon. Habár zsömléket csináltam, nem bajlódtam azzal, hogy megformázzam őket. Mikor készen lett ,egyszerűen csak kockákra vágtam őket, így is szépen elállt nejlonzacskóban.Ezt, azonban ilyen melegben jobb a hűtő aljában tartani miután kihűlt. Mert ha 2-3 nap alatt nem fogy el, akkor elkezd penészedni.

Az egész tepsi zsömlében van 2321 kcal. Ha csak 9 darabra vágjuk, akkor egyben van 260 kalória. Ebben 9,35 a fehérje; 37,5 a ch; és 5,84 a zsír. De ez emberes adag, vághatjuk tizenkét részre is.

Bonyolultabb elolvasni, mint megcsinálni. Az ára pedig, ahogy láthatjuk max. 150-200 forintból kijön. Azért sokkal jobban hangzik egy kiló kenyérre max 400 ft. Úgy, hogy tudjuk, hogy milyen hozzávalók vannak benne. Nem mondom, hogy ezt a kenyeret és zsömlét ész nélkül lehet falni, de egy nap egy szelet vagy darab belefér a csökkentett kalóriás étrendbe is. Valljuk be, azért jobb egy szendvics így, mint abonettből vagy puffasztott rizsszelet felhasználásával készítve.

Miért félünk mindattól, ami örömet hoz az életünkbe?

A legtöbbünk cipel valamilyen sérelmet, problémát a múltjából. Sokszor fel sem tűnik, hogy a döntéseinket egy régi, magunkban felépített élethelyzet irányítja, amely már ténylegesen nem rólunk szól. A mindennapi helyzetek során emiatt lépünk hátrébb mindattól, ami valaha boldoggá tett, csak hogy ne kelljen újra megélni azt a fájdalmat, amit a kudarc jelentett.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Miért érzi magát kimerültnek a huszonéves generáció?

Mai fiatalként furcsa kettősségben élünk, ugyanis egyszerre érezhetjük magunkat lendületesnek és megmagyarázhatatlanul fáradtnak. Mintha túl korán kellett volna felvennünk a „felnőtt” üzemmódot. Akár tetszik, akár nem, ez a hangulat nagyon is valós. A jelenség mögött pedig nem egyetlen ok áll, hanem egy egész korosztály társadalmi hangulata.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.