Menü

Egészséges édességek

Az ételeink édesítésére használt cukor egy szükséges termék, amelyből azonban nem szabad túl sokat fogyasztani. Cukorral isszuk a teánkat, kávénkat, teszünk belőle egy kicsit mindenbe, néha olyan dolgokba is, amibe nem is kell. Pedig nem a cukor az egyetlen, amivel édesíthetünk. És nem, itt nem is a mesterséges édesítőszerekre gondolok, mert azok között nagyon sok az aszparaginsav-származékot tartalmazó termék, ami hosszú távon rákot is okozhat. De, ezeken kívül is vannak megoldások.

Sok ételünkbe teszünk mézet az édessége és a pikánssága miatt. Ha eddig nem próbáltuk ki a süteményeinket így, akkor most itt az ideje. Amellett, hogy édesít, ad egy plusz aromát az ételünknek, ami miatt igazi ínyenc fogásnak fog tűnni az is, amit rutinból készítünk el.

A gyümölcsökkel való édesítés, nem a mi korunk találmánya, már az antik korok emberei is használták ízesítésre a különböző gyümölcsféléket: szőlőt savanyításra, piros bogyós gyümölcsöket édesítésre. Ha süteményre vágyunk, sokat segítünk magunkon azzal, ha kicsit több gyümölcsöt és kevesebb cukrot csempészünk az otthon készített édességekbe. Legjobb, ha aszalt gyümölcsöket használunk, így nem áztatjuk el a tésztát. Fontos, hogy ne keverjük össze az aszalt termékeket a kandírozottakkal, ugyanis a kandírozott gyümölcsök ugyanúgy cukrot tartalmaznak.

Nem muszáj sütni, ha nassolni szeretnénk: egy könnyű gyümölcssaláta, egy pohár joghurt beleaprított friss gyümölcsökkel ugyanúgy elérheti a kívánt hatást, és segít, hogy mellőzni tudjuk a cukor túlzott fogyasztását. Persze teljesen kizárni nem lehet semmit, így a cukrot sem. Nem szüntethetjük meg a fogyasztását, hiszen fontos energiaforrás. De a diabétesz elkerülésének érdekében nem árt, ha kicsit csökkentjük a napi bevitt adagot.

Finomságok édesburgonyával - válogatás

Az édesburgonya az utóbbi időben nálunk is egyre elterjedtebb - mutatjuk, mi mindent csinálhatsz belőle!

Így hat ránk a csípős paprika

A paprika közismerten igen magas C-vitamin-tartalmú zöldség. Számos más vitamint és fontos növényi hatóanyagokat - karotinoidokat, luteint, likopint, zeaxantint - tartalmaz, így fogyasztása mindenképpen egészséges.

Miért együnk diót?

A dió az egyik legértékesebb gyümölcsünk. A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is.

Ashwagandha: Az álombogyó jótékony tulajdonságai

Az álombogyó (Ashwagandha, Withania somniferam farkascseresznye) amellett hogy az egyik legismertebb és legtöbbet használt gyógynövény az ayurvéda, siddha és kínai gyógyászatban, a nootropikumok jellegzetességeit is magában hordozza, ezért mind a mai napig tökéletes a neurodegeneratív betegségek, pl. az Alzheimer-kór és a depresszió kezelésére.

Miért olyan fontos a B vitamin és milyen tünetek jelzik a hiányát

Minden vitamin nagyon fontos a szervezetünknek, de a B vitamin bevitel különösen ajánlott az immunrendszer támogatása érdekében. A legjobb megoldás élelmiszerek formájában bevinni.