Menü

Egészséges édességek

Az ételeink édesítésére használt cukor egy szükséges termék, amelyből azonban nem szabad túl sokat fogyasztani. Cukorral isszuk a teánkat, kávénkat, teszünk belőle egy kicsit mindenbe, néha olyan dolgokba is, amibe nem is kell. Pedig nem a cukor az egyetlen, amivel édesíthetünk. És nem, itt nem is a mesterséges édesítőszerekre gondolok, mert azok között nagyon sok az aszparaginsav-származékot tartalmazó termék, ami hosszú távon rákot is okozhat. De, ezeken kívül is vannak megoldások.

Sok ételünkbe teszünk mézet az édessége és a pikánssága miatt. Ha eddig nem próbáltuk ki a süteményeinket így, akkor most itt az ideje. Amellett, hogy édesít, ad egy plusz aromát az ételünknek, ami miatt igazi ínyenc fogásnak fog tűnni az is, amit rutinból készítünk el.

A gyümölcsökkel való édesítés, nem a mi korunk találmánya, már az antik korok emberei is használták ízesítésre a különböző gyümölcsféléket: szőlőt savanyításra, piros bogyós gyümölcsöket édesítésre. Ha süteményre vágyunk, sokat segítünk magunkon azzal, ha kicsit több gyümölcsöt és kevesebb cukrot csempészünk az otthon készített édességekbe. Legjobb, ha aszalt gyümölcsöket használunk, így nem áztatjuk el a tésztát. Fontos, hogy ne keverjük össze az aszalt termékeket a kandírozottakkal, ugyanis a kandírozott gyümölcsök ugyanúgy cukrot tartalmaznak.

Nem muszáj sütni, ha nassolni szeretnénk: egy könnyű gyümölcssaláta, egy pohár joghurt beleaprított friss gyümölcsökkel ugyanúgy elérheti a kívánt hatást, és segít, hogy mellőzni tudjuk a cukor túlzott fogyasztását. Persze teljesen kizárni nem lehet semmit, így a cukrot sem. Nem szüntethetjük meg a fogyasztását, hiszen fontos energiaforrás. De a diabétesz elkerülésének érdekében nem árt, ha kicsit csökkentjük a napi bevitt adagot.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.