Menü

Öt dolog, amiért érdemes epret fogyasztani a szezonban

Április végétől június közepéig a legtöbb piacon és zöldségesnél megtaláljuk a földiepret, mint a tavaszi gyümölcsök királynőjét. Ha elég napfény éri, akkor szép lesz a színe, és édesebb lesz. De miért érdemes megvenni és elfogyasztani?

1) Mert rendkívül sok antioxidánst tartalmaz, például mangánt. Az antioxidánsok szerepe a szervezetünk védekező mechanizmusában nagyon fontos. Az eper segít csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések valószínűségét, valamint egyes rákfajták kialakulását is meggátolják.


2) Mert kevés kalóriát tartalmaz. Bár a fogyókúrázók sokszor ódzkodnak az édes gyümölcsök fogyasztásától, az eper a tévhitekkel ellentétben a szervezet egészséges működéséhez szükséges cukormennyiség csupán egy részét tartalmazza. Tehát az eperben megtalálható cukrok elfogyasztása szükséges is. A földieper az egészséges és egyben kellemes módja a fruktóz és glükóz bevitelnek. Ráadásul rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.


3) Mert sokféleképpen lehet felhasználni. Aki nem annyira rajong a friss gyümölcsért, az készíthet belőle mártást, levest vagy lekvárt. Aki a modern konyháért rajong, az eperpürébe pácolhatja a húst, ezáltal friss, savas ízeket kölcsönözve neki. De belekeverhetjük friss joghurtba, müzlibe, zabkásába – csak az ízlésünk és a kreativitásunk szabhat határt.


4) Mert savanyú. És ez nem az íz miatt fontos, bár az sem elhanyagolható; az aszkorbinsav-tartalom adja az eper savanyú ízét. Mit jelent ez? Hogy a földieper C-vitamin tartalma igen magas, tehát ennek a vízben oldódó vitaminnak a napi bevételét is fedezni tudjuk vele.


5) Mert a rosttartalma segíti az emésztőrendszer egészséges működését.

Tehát az eper sokrétű felhasználása és rendszeres fogyasztása nagyban megkönnyíti az életünket, ráadásul igen finom formája az egészséges tápláléknak. Amíg szezonja van, mindenképpen bátran fogyaszthatjuk, hiszen termelőktől igazi magyar epret vásárolhatunk.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?