Öntsünk tiszta kávét a pohárba! – Kávézás okosan
- Dátum: 2018.05.11., 20:48
- Martinka Dia
- álláspont, ártalmas, barátok, beárnyékol, bélmozgás, csésze, cukor, depresszióűző, ebédszünet, édesítőszer, egészség, egészségtelen, életmód, ellenérv, emésztésjavító, érv, fahéj, fejfájáscsökkentő, fogyókúra, forró, friss, hipotézis, jótékony, kalóriatartalom, kávé, kávézás, kémiai reakció, kihűl, koffein, koffeinmentes, koncentrálóképesség, meleg, orvos, szabály, szakember, táplálkozástudomány, tej, tejszínhab, vízfogyasztás, vízhajtó
A kávézás kényes téma. Élvezetét beárnyékolja, hogy ártalmas és egészségtelen szokásnak kiáltotta ki a táplálkozástudomány.Részben igazuk van, azonban máig sem egységes a szakemberek álláspontja. Összegyűjtöttem az érveket, ellenérveket.
Általában azt javasolják az orvosok, hogy 2-3 csésze kávénál többet, egy nap ne fogyasszunk, s azt gondolom, ha nem lépjük túl a fogyasztással az ajánlott mértéket, akkor az egészséges életmódba is beilleszthető.
Az egészségre gyakorolt jótékony hatásairól számtalan tanulmány jelent már meg, említik gyakran, hogy a kávé kedélyjavító, hatásos a depresszió ellen. Tudományos kutatások sora mutatta ki, hogy napi 2-3 csésze kávé csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Érdekes, de ez valószínűleg nem a koffeinnek köszönhető, hiszen ez a hipotézis a koffeinmentes kávét fogyasztóknál is beigazolódott.
Aki szereti a kávét, s megadja a módját, annak igazi rituálé lehet a kávézás élménye.
Fogyasszuk forrón! A kávé kizárólag akkor mutatja meg minden értékét, ha friss és meleg, és csakis így tesz jót az egészségnek! Állítólag, amikor kihűl, olyan kémiai reakciók indulnak el benne, amelyek már nem jótékonyak a szervezetünkre. (Pedig velem gyakran előfordul, hogy elkészítem a forró italom, de csak egy órával később jutok el oda, hogy meg is igyam, ekkor már persze hideg.)
Az egészséges életmódra rákattant énem, nem tenne soha cukrot a kávéba, ezt másnak sem ajánlom! Többféle egészséges és természetes édesítőszer létezik, melyek mellékíz nélkül édesítik meg az életünket, válasszunk ezek közül a kávénk ízesítéséhez! Én nem kávézom gyakran, s legtöbbször koffeinmentes kávét fogyasztok, de nincs is jobb reggeli ital számomra, mint egy csésze koffeinmentes kávé édesítővel és kókusz- vagy mandulatejjel, esetleg kókusztejszínnel.
Fontos szabály, hogy mindenképp igyunk meg egy pohár vizet a feketénk mellé, ugyanis a kávé vízhajtó tulajdonsága miatt vizet von el, amit feltétlen pótolni kell. A legtöbb kávézóban már egy kis pohár víz is jár a kávé mellé. Nem árt rászoktatni magunkat erre a kis kísérőre.
Van, aki fahéjjal szórja meg a capuccinóját, nincs is ezzel baj, azonban aki ezzel teszi finomabbá az italát, számoljon azzal, hogy a kávé mellett, a fahéj is erősen vízhajtó hatású. A kettő együttes fogyasztása pedig, gyakori mellékhelység-látogatást fog előidézni.
A mértékletes kávéfogyasztás egészségre gyakorolt jótékony hatásai közül kiemelendő az antioxidáns tartalma, hogy élénkít, hogy elűzi a fáradtságot, hogy a koffein hatására javul a teljesítő- és koncentrálóképességünk. Állítólag fejfájás csökkentő is, de a mérleg másik oldalán pedig épp vízhajtó hatása miatti dehidratáltság okozhat fejfájást, ezt könnyen kiküszöbölhetjük elegendő vízfogyasztással. Tagadhatatlan, hogy a kávé emésztésjavító. Mint általában a meleg italok, egy csésze kávé is erőteljesebb bélmozgást idéz elő, ezért egy reggeli kávé ebből a szempontból jól jöhet. A másik jó hír, hogy a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk a kávé élvezetéről. Merthogy ennek a fekete italnak a kalóriatartalma csekély, azonban emésztést elősegítő tulajdonsága miatt, ajánlott része a fogyókúrának. (Igaz ebben az esetbe,n pláne hagyjuk el belőle a két kanál cukrot, a tejet és a tejszínhabot!)
Egy csésze reggeli kávéval nemcsak a napunk indul jobban, de számos jótékony hatását is élvezhetjük a szervezetünkre nézve, azonban nem mindegy, hogy napi hány adag kávét fogyasztunk. Ki kell emelni, hogy csak a mérsékelt kávéfogyasztás jótékony számunkra. S nem utolsó szempont, hogy tök jó dolog a barátokkal beülni valahová egy kávéra ebédszünetben, vagy munka után. Én ma délután találkozom is velük. Nem baj, ha estébe nyúlik a társalgás, majd koffeinmenteset fogok kérni.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Hova érdemes kirándulni a nyári szezon után?

Az augusztus vége nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a pihenésről. Sőt, sokan épp szeptembertől keresnek lehetőségeket, amikor elcsendesednek a strandok, enyhül a hőség és a szállások ára is kedvezőbbé válik. Ilyenkor több közeli és távolabbi célpont is remek választás lehet a külföldre vágyóknak.
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.