Menü

Tudjon meg mindent a május 13-i Európa-napi fesztiválról

1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter Franciaország és Németország együttműködéséről szóló nyilatkozata megteremtette a mai Európai Unió alapjait. Erre emlékezve az uniós tagországok minden év május elejénmegünneplik az Európa-napot.A budapesti Európa-naponmájus 13-án vasárnap egésznapossport-, családi és zenei programok közül válogathatnaka Szabadság térre kilátogató érdeklődők, információs standokon pedig tájékozódhatnak az EU-hoz kapcsolódó kérdésekről. A programok ingyenesek, így a már hagyománnyá vált EU-s futáson való részvétel is. Ezúttal, tagságunk 14. évfordulóját szimbolizálva, 14 km-es táv vár a résztvevőkre, akik idén először váltóban is (7-7 km) teljesíthetik a teljesen akadálymentesített távot.

Az esemény üzeneteiről Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője így nyilatkozott: „Mi jut eszünkbe, ha az Európai Unióra gondolunk? Az országaink közötti tartós béke mellett az egységes piacra épülő gazdasági növekedés, a szabad utazás vagy a külföldi tanulási, munkavállalási lehetőségek olyan vívmányok, amelyek előnyeit mindannyian tapasztalhatjuk saját életünkben. Kevesebben tudják, hogy közös kulturális örökségünknek és Európa kulturális sokszínűségének a megőrzése is az EU egyik alapvető célja. Ennek fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Magyarországon is számos műemlék, vár és kastély újult meg uniós támogatással – ezek képeit láthatják az Európa-napi futáson résztvevők az útvonal mentén, de sok más rendezvénnyel is ünnepeljük idén a kulturális örökség európai évét.”

Zupkó Gábor

Ahogy azt Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője elmondta:a jövőre esedékes európai parlamenti választások fontosságára is hangsúlyt fektetnek az eseményen.Magyarországon a legutóbbi, 2017-es Eurobarometer/Parlameter felmérés alapján a megkérdezettek 72%-a úgy gondolja, hogy uniós tagságunk előny Magyarország számára, és 56% szerint maga a tagság jó dolog. A jövőre, 2019 májusában tartandó európai választások lehetőséget teremtenek arra, hogy cselekvő részesei lehessünk az uniós döntéseknek. Fontos, hogy megértsük: együtt döntünk arról, ami az Unió egészében történik, hiszen a közvetlenül megválasztott európai képviselők a mi „hangjaink” az Európai Unióban”.

Lővei Andrea

A szórakozni vágyó apróságok és szüleik a Pódium színpadnál 11.00-től többek között Bíró Eszter Állati zenés ABC gyermekkoncertjén, az Ákom-Bákom Bábcsoport, a Mintapinty együttes, valamint BolbaÉva és a JAZZterlánc produkcióin szórakozhatnak. A nagyszínpadon 14.00-től 21.00-ig Hangácsi Márton, Szalonna és Bandája, a Pál Utcai Fiúk, valamint a Budapest Bár is fellép.

A fesztiválon veszi kezdetét az EU&ME kampány is, amelynek célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az EU közös vívmányaira és előnyeire, mint például a kezdő vállalkozók támogatása, a környezetvédelem, a fogyasztói jogok és a határok nélküli szabad utazás, tanulás és munkavállalás. A témákról készült öt neves európai rendező rövidfilmjét, valamint a kampány magyar szereplőit a nagyszínpadon mutatják be.

A fesztivált az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája szervezia Miniszterelnökséggel, illetve a Fővárosi Önkormányzattal együttműködésben.

Európa-napi fesztivál és családi nap május 13-án, vasárnap 09.00 – 21.00 óra között a budapesti Szabadság téren!

További információk az Európa-napi fesztiválról az alábbi linkeken érhetők el:

EP-s esemény weboldal, EB-s esemény weboldal

Facebook esemény Európa-napi fesztivál

Facebook esemény 14 év-14km futóverseny

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Reggae idők mozija

A nagyon várt Bob Marley: One Love -t azaz Jamaica és a reggae egyik kiemelt alakjának amerikai életrajzi filmjét nagyon bepromózták. A zene remek, a színész jól adja a főhőst, még ha kicsit jóképűbb is a kelleténél. A forgatásban bevonták a családot is. Remekmű született, vagy csak egy újabb zenei film a rajongóknak sablon elemekből és rengeteg klisével? Utánajártunk.

Út egy párkapcsolat mélyére és tovább

Justine Triet egy roppant érzékeny rendezőnő, akit a párkapcsolatok dinamikája érdekel, azon belül is az emberi ego empátiával való küzdelme. Fiatal életműve megkoronázást nyert az Arany Pálma-díjas, 5 Oscarra jelölt Egy zuhanás anatómiájával, ahol egy gyilkosság kivizsgálásán keresztül ismerhetjük meg egy író házaspár egykori közös életét. Remek színészek, pazar zene, rideg színek és fojtogató bírósági krimi hangulat. Lássuk a részleteket.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.