Alma és az egészség viszonya
- Dátum: 2018.04.17., 22:18
- alma, egészség, eledel, étel, fogyás, gyümölcs, kalória, lédús, piros, saláta, védelem, vitamin
A lédús, édes gyümölcsöket mindenki szereti, jótékony hatásuk ismert, ennek ellenére mégsem fogyasztunk eleget belőlük. Ilyen például az alma is, amely az egyik legismertebb gyümölcsünk, illetve több ezer fajta közül válogathatunk, ha a vitaminraktárunkat akarjuk feltölteni.
Minden kontinensen megterem. Ezt bizonyítja az is, hogy több nép mitológiájában is jelen van. Fogyasztása pozitív hatással van a szervezetre, melyre már ősidők óta rájöttek. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék, de kiskertekben is nagy számmal megtalálható az almafa.

Tárolása is egyszerű, hiszen nagyobb mennyiségben, hűvös helyen remekül tárolható. Ha viszont a reggelire szánt almánkat hosszabb ideig szeretnénk tárolni, akkor hűtőbe rakva tökéletesen eláll.
Hogyan fogyasszuk? Lehet csak szimplán magában héjastul, vagy akár a reggeli müzlinket is feldobhatjuk egy-két alma darabkával. Aszalt alma karikákat is vásárolhatunk magunknak a boltokban, de ha csak a levére tartunk igényt, akkor facsarjuk ki, és egy vitaminbomba italunk keletkezik. Ha pedig elcsábulnánk és valami édességre vágyunk, akkor számtalan olyan sütemény receptet találunk, melynek alapja: az alma. Ezek mellett, még találkozhatunk vele saláta alapanyagként is.
Na de most nézzük meg, milyen jótékony hatással bír a szervezetünkre. Az alma növeli a nyáltermelést, távol tartja a baktériumokat és csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét. Segíthet a köszvény, vérhas és a bélfertőzések megelőzésében. Jó hatással lehet székletünk rendszerességére is. Tea is készíthető a gyümölcsből, melyet a hurutok és bélgondok megelőzésére ajánlják. Remek immunerősítő, mivel rengeteg C-vitamint tartalmaz.
A gyümölcsben található savak segítik az emésztést, és serkentik az agyat. Így remek táplálék lehet a diákoknak. De optimalizálhatja a vércukorszintet, csökkenti a rák és a stroke kockázatát. Segíthet az asztma kialakulása ellen, és védhetjük csontjainkataz alma fogyasztásával. Segíthet a fogyásban is, viszont ilyenkor ügyelnünk kell arra, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, hiszen a célunk fordítottja is előfordulhat.

Ha pedig almát vásárolni indulunk, akkor nem kell feltétlenül a külföldről behozott csillogó, piros, hibátlan almát választanunk. Inkább menjünk ki a piacra, mert a kisebb foltosabb alma is tökéletesen megfelel a cél eléréséhez. Azzal is ugyan úgy hozzájárulhatunk az egészségünkhöz.
Ha tehetjük, válasszunk piros almát, naponta egyet-kettőt együnk meg belőle a héjával együtt, és ahogy már említettem fő a mértékletesség!
/Szerző: Kohajda Wentholin Loretta/
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.