Menü

Egészségmegőrzés az irodában is!

Ülőmunkát végzők körében a leggyakoribb problémát a mozgásszervi betegségek, látásromlás, magas vérnyomás, stressz okozta megbetegedések és visszérpanaszok jelentkezhetnek. Mit tehetünk a megelőzésért?

A monitort állítsuk megfelelő szögbe. Persze ez egyértelműnek hangozhat, holott sokan hibásan és rossz helyre állítják a képernyőt. Fontos, hogy szembe legyen, lehetőleg az asztal közepén helyezkedjen el. A magassága semmiképp nem megfelelő, ha felfelé kell nézni rá, mely szintén sok irodában hiba! A fényerőre is figyeljünk: ne legyen világos, de annyira sötét sem, hogy erőltetni kelljen a szemünket.

A testtartásra való odafigyelésre a legtöbben csak legyintenek, ami hatalmas hiba. Helyes testtartás esetén a csípőnket toljuk a lehető leghátrébb a széken, vállainkat engedjük le, csuklónk és alkarunk pedig mindig legyen alátámasztva! A térdek 90 fokos szöget zárjanak be, és az egész talpunk pihenjen a talajon, ne pedig csak a lábujjaink. A nők közel 80%-a keresztbe teszi a lábát, amint leül, és a férfiak is előszeretettel kulcsolják át a bokájukat. Alkalmanként ez nem is okozna problémát, ha azonban a munkahelyünkön a nap jelentős részében így tartjuk a lábainkat, az visszerességhez is vezethet.

A szem könnyen elfárad és kiszárad, főleg ha a monitort bámuljuk. Félóránként pihentessük a szemünket azzal, hogy pár percre elfordulunk a képernyőtől, esetleg lehunyva tartjuk,szükség esetén pedig használjunk műkönnyet.

Ne hanyagoljuk el a relaxációt. A munka stresszes, mindenki a maga bevált módján csökkentheti azt, viszont fontos, hogy hazaérkezés után pár perc nyugalomban a lelkünk is hazaérjen. Engedjük el az aznapi gondokat, vagy csak hagyjuk a munkahelyen. A stressz kezelés még mindig sokaknál háttérbe szorul, pedig köztudott, mennyi egészségügyi probléma hátterében ez áll.

Figyeljünk az étkezés-mozgás arányára. Ha már nassolunk, igyekezzük azt gyümölcsökkel tenni, ne pedig csokival, vagy cukros energiabombákkal. Szintén érdemes egy liter vizet odakészíteni magunk mellé, melybe akarva-akaratlanul is beleiszunk majd, így nem feledkezve el a napi folyadékbevitelről sem.

Figyeljünk szervezetünk jeleire, és mindenképp szánjunk időt a szűrővizsgálatokra is, melyek már azelőtt rámutathatnak a problémára, mielőtt visszafordíthatatlanná válna.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.