Menü

Energiaital és társai ...

Testünk tömegének, több mint a fele víz. Felnőtt férfiaknál 60%, nőknél – a nagyobb testzsír-százalék miatt - 50%, míg a csecsemőknél 70%. A folyadék-fogyasztás fontosságát sem ebben a cikkben fogom kifejteni, hiszen mindannyian jól tudjuk ennek jelentőségét. Ám nem mindegy, mivel töltjük fel az italos palackjainkat!

Ami garantáltan egészséges és még a zsírt is égeti, az a citromos, vagy almaecetes víz mellett, például a különféle zöld teák, s egy új kutatás szerint a jeges víz is. Ez utóbbi állítólag, arra sarkallja a testünket, hogy még több energiát használjon fel, ami által több kalóriát tudunk elégetni. A zsírégető italok, egészséges turmixok, zöld teák nyugodtan fogyaszthatóak, azonban vannak kifejezetten hizlaló italok is.

Mely folyadékok kerülendők?

Például a kávés italok. Míg a natúr feketekávé felpörgeti az anyagcserét, addig a tejszínes, cukros, tejes kávékülönlegességek, egy cukrászdai süteménnyel megegyező kalóriát és cukormennyiséget tartalmaznak, megfontolandó!

A tejtermékek közül is számtalan termék tartalmaz zsírt és cukrot, a hagyományos tehéntej helyett, válasszuk az alacsony kalóriatartalmú magtejeket, egy natúr kókusz-, vagy édesítetlen mandulatej aranyat ér!

Bolti üveges teák. Még akkor se válasszuk őket, ha édesítőszerrel készültek, helyette inkább főzzünk, majd hűtsünk le otthon, mi magunk, a kedvenc teáinkból, natúr citrommal, esetleg igény szerint kevés eritrittel, steviával édesítve.

Nem barátaink diétában a bolti gyümölcslevek, smoothiek sem. Elhiszem, hogy finomak, azonban - hacsak nem mi facsarjuk otthon saját kezünkkel, természetes és igazi, friss gyümölcsök felhasználásával-, akkor jobb, ha kerüljük ezeket, mert a dobozos üdítők rengeteg cukrot és rejtett cukrot tartalmaznak, a színezőanyagokról, tartósítószerekről, sűrítményekről nem is beszélve. Számold ki hány kockacukrot innál meg, egy üveg bolti gyümölcs sűrítményes itókával!

Az eddigieknél is sokkal károsabbak - én simán betiltanám őket - a sajnos népszerű energiaitalok! Tanár vagyok és saját szememmel tapasztaltam, hogy a fiatal diákok, iskolások körében félelmetesen gyakori ezek fogyasztása, ha még kávéval is párosul, bele sem merek gondolni, mi kárt okozhat! Az energiaitalok hivatalosan is a világ legegészségtelenebb élelmiszerei közé tartoznak. Még cukormentes és kalóriaszegény változatban is! Egészséges életmódba, még mértékkel sem fér bele! Ezt a diákjaimnak is mindig elmondom, sokszor tiltom le őket a fogyasztásukról, vagy legalábbis próbálom.

Ha ezek az indokok esetleg nem győzték volna meg a kedves olvasókat, akkor elmondok még pár okot, amiért ne válasszuk ezeket a cukros, káros innivalókat a boltok polcairól:

1)növeli a rák kialakulásának esélyét,2)szívbetegséget okozhatnak, 3)cukorbetegség lehet a következményük, 4) májkárosodás írható a számlájukra, 5)depresszió köszönhető ezeknek az italoknak, 6)a koraszülés veszélyét is magukban hordozzák, ) 7korai öregedésért és 8) elhízásért felelősek és 9) növelik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Mint mondtam, tanárként sajnos azt figyeltem meg, hogy a fiatalok körében ezek az italok egyre népszerűbbek, és sajnos sok egészségre ártalmas anyaggal terhelik már fiatalon a szervezetüket. Míg a felnőttek talán már tudatosabbak, - hiszen szerencsére a köztudatba is kezd egyre inkább beépülni az egészséges életmód- , addig a gyerekekre, fiatalokra vigyázni kell.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.