Menü

Mikor mondj búcsút a kozmetikumodnak? – A szavatossági idő

Az interneten fellelhető cikkek, leginkább a felbontás után kezdődő időintervallumokra mutatnak rá. Pedig fontos lenne, azt is figyelembe venni, mikor készült egyáltalán a termék. Dolgoztam drogériában, így tudom, hogy egyes termékek: parfümök, krémek… stb. akár hónapokig is, a raktárban várhatják a polcra kikerülést. Ilyenkor, még mindig nem a fogyasztó kezébe kerül. Általánosan azonban meg lehet saccolni, és a termékek legtöbbje is feltünteti az ajánlott időt, ami alatt még biztonságosan használhatjuk kedvenc krémünket, vagy sminkünket, így erről hoztam egy kisebb összegzést.

Persze mindez nagyban függ attól, hogyan és hol tároljuk kedvenc portékáinkat. A legtöbb ajánlás a sötét, elzárt, aránylag hűvösebb helyekre szól. A tiszta kézzel, ecsettel és egyéb eszközzel való kontaktus, pedig szintén sokat dob a készítmény élettartamán.

A parfümök kibontás nélkül akár 4-5 évet is gond nélkül elállnak, felbontás után azonban az átlag „életkoruk” 2 év. Tartsuk őket jól lezárva és elzárva is, különben elpárologhat.

Az alapozók körülbelül egy évig használhatóak. Azonban, ha kézzel visszük fel, vagy nyúlunk bele a tégelybe, akkor ez az idő a baktériumok elszaporodásával arányosan csökken. Az alapozók esetén érdemesebb tubusban gondolkodni, mert a krémek leghasznosabb hatóanyagai általában érzékenyek a fényre- és a levegőre. A tégelyes kiszerelésben pedig fokozottan ki vannak téve ennek, így csökken a hatékonyságuk.

Legkevesebb ideig a szempillaspirálok bírják, három hónap után érdemes, érzékeny búcsút venni tőle. Mégis ez idő alatt, normális használat mellett is, érezhetően csökken a minősége. Ha gyulladást okoznak, azonnal mehet a kukába!

A por alapú készítményekkel viszont jól járunk, mert szinte nincs bennük romlandó anyag. Két-három, bontatlanul akár 5 évig probléma nélkül használhatóak, abban az esetben, ha ecsettel, kézzel nem viszünk rá baktériumokat, amelyek aztán vígan elszaporodnak. Általában a megváltozott szagukról már felismerhető a probléma, olyankor inkább vegyünk tőlük búcsút.

A rúzsok, szájfények ritkán élik meg a szavatossági idejük végét, mivel magas zsíros-olajos összetevőik miatt gyakran megavasodnak. Ha mégis szerencsénk van, és mindig gondosan lezárjuk, akár 3 évig is használhatjuk.

A krémek, maszkok egy évnél tovább nem húzzák, ha pedig a víz és olaj különválik, azonnali kidobásra ítélhetjük a terméket. A szemkrémek ennél is kevesebb, csupán néhány hónapig használhatóak. Ugyanis a termékek igyekeznek a legkevesebb tartósítószert tartalmazni, a szemkörnyéki érzékeny bőr miatt.

Ha bármilyen állag-, vagy illatváltozást érzékelünk a megszokottan használt termékeinkkel, akkor az pontos jele annak, hogy búcsút kell vennünk egymástól. Vásárláskor pedig szánjunk időt annak ellenőrzésére is, hogy mikor gyártották a terméket, ezt is belekalkulálva az együtt töltött idő lehetőségébe.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.