Menü

Nyelvtanulás, magolás nélkül

Új dolgot tanulni sosem egyszerű, még a zseniknek sem. Minden ember más területen érzi otthon magát, ez alól nem kivétel a nyelvtanulás sem. Egyeseknek van érzéke hozzá, másoknak több idő kell elsajátítani egy új nyelvet, vagy megjegyezni kötelező nyelvtani szabályszerűségeket. Azonban ha valóban motiváltak vagyunk, akkor néhány életmódbeli változással is sikert érhetünk el.

Viszlát, szinkron!

Nagyon sok ismerősömmel beszélgettünk erről, és szinte mindenki egyöntetűen hangoztatta, hogy a filmek és sorozatok segítették őket a bátrabb beszédhez. Ehhez azonban az kellett, hogy először magyar felirattal és angol (vagy a választott nyelv országának nyelvén) nézze az adott részt, majd miután érezte magán, hogy sokkal inkább már csak megszokásból olvassa a magyart, akkor váltott a nyelv feliratozására. Így hallotta és olvasta is, amit épp nézett, teljes multitasking! Később pedig, ha valóban az adott nyelven kell megszólalni, a sorozatban, vagy filmben hallott teljes kifejezés fog eszünkbe jutni.

Fordítsunk dalszöveget

Ez talán leginkább az angol, német és spanyol nyelv iránt érdeklődőket érinti, de a kitartóbban akár franciával is próbálkozhatnak. (Én próbáltam, inkább a szavak maradtak meg, de már ez is komoly haladás!) Sokszor meglepetés, hogy a kedvenc dalunknak milyen érdekes, vicces, vagy épp semmitmondó szövege van, esetleg megrendítő, vagy szívhez szóló. Érdemes a zeneszámokat „leellenőrizni” amúgy is, ki tudja, mit üvöltünk torkunk szakadtából egy jó koncerten, vagy a szórakozóhelyen. Mivel tudjuk a jelentését, ahányszor csak meghallgatjuk, lepörgetjük magunkban a fordítást is, az új kifejezések pedig könnyebben rögzülnek.

Váltsd át az adott nyelvre a közösségi felületeidet

Ez eleinte még vicces is, főleg mikor valamilyen beállítást nem találsz, és majdnem minden funkciót fordítanod kell, hogy megtaláld azt, amit keresel. Saját tapasztalatom a lassan két éve folyamatosan holland Facebookomról, hogy alapszinten megvan a köszönés és nagyon minimál kifejezések, amiből persze nyelvvizsgát nem fogok tudni tenni, viszont ennyivel is értékesebb a tudásom.

Ha valaki tényleg elkötelezett a nyelvtanulás mellett, akkor igyekszik úgy alakítani a körülötte lévő dolgokat, hogy azok a mindennapokban is segítsék elérni a célját. Motiváció és kitartás nélkül nem fogja az adott nyelv, csak úgy a tudásunkat gyarapítani, viszont az alapok elsajátítását mi is elérhetjük ráfordított idővel és egy kis kreativitással!

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?