Menü

Szív- és érrendszerre ható gyógynövények

A gyógynövényeket többféleképpen kategorizálhatjuk. Lehet hatóanyag szerint, lehet aszerint, hogy mely részüket használjuk fel, de lehet aszerint is, hogy milyen szervrendszerre hatnak.

Magyarországon a vezető halálozási ok a szív- és érrendszeri megbetegedések. Sokan küzdenek magas vérnyomással, érelmeszesedéssel, de vannak, akiknél „csak” a kockázati tényező nagyobb, mint másoknál, például egy szívinfarktusra. A gyógynövények egy természetes megoldást nyújthatnak az ilyen jellegű megbetegedések megelőzésére.

A Fehér fagyöngyöt már az ősi kelták is ismerték, mindent gyógyító, szent növénynek tartották, de közismert angolszász hagyomány a fagyöngy alatti csók is. A hiedelmek mellett azonban tényleg van jótékony hatása a növénynek. Szabályozza a szívritmust, megakadályozza az érelmeszesedést, vérnyomáscsökkentő és vérzéscsillapító hatással bír, kismértékben pedig csökkenti a vércukorszintet is. Persze ne álljunk neki csak úgy gyűjteni a legközelebbi alma, körte vagy nyárfáról, mivel fehér színű bogyótermése az emberre mérgező. Kedvező hatását fiatal leveleinek és ágainak köszönheti, amikből gyógytea, gyógybor vagy borogatás készíthető.

Egy másik, szintén közismert gyógynövény az Egybibés galagonya. Szíverősítő, szívnyugtató, értágító, vérnyomáscsökkentő hatása mellett visszaszorítja az érelmeszesedést és hatékonyan előzi meg a koszorúér betegségeket. Ezen kívül stresszoldó, nyugtató hatással is bír. Fontos, hogy alacsony vérnyomás mellett nem ajánlott a fogyasztása. Szárított virágos hajtásából gyógytea készíthető, terméséből pedig likőr, lekvár vagy pálinka.

Furcsa lehet, de az egész Európában elterjedt Közönséges vadgesztenye is a gyógynövények sorát gyarapítja. Persze ahogy minden jóban van valami rossz, ezzel a növénnyel sem árt vigyázni, hiszen a termése mérgező. Gyógyászati célra elsősorban a magját használják, de nem ritka, hogy virágát, levelét vagy a kérgét is feldolgozzák. Készíthető belőle virágtinktúra vagy krém. Csökkenti a gyulladást, ödémát, rugalmasabbá teszi az érfalakat, visszerek és egyéb fájdalommal járó érrendszeri panaszok ellen pedig külsőleg és belsőleg is alkalmazható.

Valószínűleg a legtöbb háztartásban megtalálható a következő növény, a Kurkuma. Ázsiából származik, Európában pedig sárga gyömbérként is ismert, mivel gyöktörzse nagyon hasonló a gyömbérhez és ha felvágjuk, sárga színű a kurkumin tartalom miatt. Gyulladáscsökkentő, immunstimuláló, antivirális, antimikróbás és antikarcinogén hatásai ismertek. Gátolja a vérrögképződést, csökkenti a „rossz” koleszterin és növeli a „jó” koleszterin szintjét, csökkenti a vércukorszintet, emellett pedig jótékony hatással van az emésztésre és az ízületekre is. Rákellenes hatása tudományosan bizonyított.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.