Menü

2018-Megtakarítás okosan. Mi az a lakástakarék?

A létbizonytalanság mindenki kedvére negatív hatással van, a teljes testi és lelki jólét állapotát szinte lehetetlen mellette elérni. Lakni valahol kell... és ez igaz mindenkire, függetlenül attól, hogy hol él. Az ember számára az egyik legfontosabb biztonsági faktor, hogy fedél legyen a feje felett. Mi a helyzet a mai lakáspiacon? A lakáspiaci és albérlet árak elszálltak, sokan hitelből szeretnék megoldani a lakhatási kérdést. Ami pénzbe kerül, még a mai alacsony hitelkamatok mellett is és sajnos nem mindenki hitelképes....Akkor mit tehetünk? Nyithatunk például lakástakarék-számlát!

Jelenleg Magyarországon ez az egyik olyan megtakarítási forma, melyet az állam is támogat. Hazánkban elérhető több bank és biztosító kínálata is.

Az 1996.évi CXIII. törvényben, mely a lakástakarék pénztárakról szól részletesen tájékozódhatunk, ha azonban a száraz jogi szövegek nem vonzanak, akkor itt egy kis összefoglaló.

A lakáskassza felépítése (ezt nevezzük szerződéses összegnek): saját megtakarítás (saját befizetés (havonta vállalt befizetések 5000 Ft-tól 40.000 Ft-ig) +állami támogatás (évi 30%, de maximum 72.000 Ft) +betéti kamat (0,1 %- fix mértékű) +lakáskölcsön (ami fix kamatozású, fix havi törlesztésű). A lakáskölcsön igénybevétele nem kötelező.” - magyarázza Lotz Andrea , pénzügyi tanácsadó.

Fontos tudnunk, hogy a lakástakarékban elhelyezett összeget csak lakáscélra lehet felhasználni (persze, csak amennyiben az évi 30% támogatást meg szeretnénk kapni).

Mi a lakáscél?

Az új és használt lakás vásárlása, felújítás, építkezés, lakáscélú hitel kiváltása, és ami sokak számára a legfőbb cél, a gyermek részére történő megtakarítás az életkezdés elősegítésének céljára. Na, ez már érdekes lehet, igaz? Kicsit túllép a „lakáscél”-nak gondolt, felújítás, vásárlás körön!

Fontos még, hogy az állami támogatás igénylése adószámhoz kötődik, ami azt jelenti, hogy egy adószámhoz egyszerre csak egy lakástakarék-számlát lehet nyitni. Viszont családon belül többszörözhető (De csak egyenesági rokonságban).

Kamatadómentes, örökölhető és a célnak megfelelően alakítható.

A lakástakarék-számla mindenki számára elérhető megtakarítás lehet, elkezdeni soha sem késő! Viszont a cél és az odavezető út mindenkinél más, ezért mindenkinek érdemes az egyedi igények felmérésére személyes találkozót megbeszélni egy -a lehetőségeket jól ismerő- pénzügyi tanácsadóval. A tanácsadó ismeri a különböző megtakarítási lehetőségeket, és a célunknak, lehetőségeinknek legmegfelelőbbet tudja ajánlani nekünk, futamidő, havi befizetésekkel kapcsolatban is. Még az, aki a pénzügyekben jártas, az sem biztos, hogy jól dönt, hiszen nem ismeri az összes lehetőséget. Ha már úgy döntöttünk, hogy egészségünk után a pénzügyeinket is rendbe tesszük, tegyük ezt jól!

Ha pedig ilyen döntést hozunk, akkor gondoljunk rá, hogy a szerződés jogok és kötelezettségek összessége, tehát feltétlenül olvassuk el az általános szerződési feltételeket és csak olyan szerződést írjunk alá, amely számunkra is megfelelő!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!