A tél rubinvörös csodája - Ezért együnk gránátalmát!
- Dátum: 2018.01.23., 17:45
- agyi funkció, antioxidáns, egészség, egészséges étkezés, érbetegség, érelzáródás, étel, étkezés, fitokémiai anyag, gránátalma, gránátalma lé, gránátalma lé étel, gyümölcs, memória, ösztrogén, ösztrogéntermelés, PSA, rákellenes, szívbetegség, szívbillentyű
Ma már nem is számít olyan nagy különlegességnek, lassan a közép-európaiak is megtanulják, hogyan kell megpucolni ezt a mediterrán területen őshonos gyümölcsöt. Az októbertől -februárig tartó szezonjának már a vége felé járunk. Annak, aki még nem tökéletesítette a technikát, hogy hogyan is lehet az ízletes magokhoz hozzájutni, annak még épp van egy kis ideje, hogy a mostani szezonban profivá váljon. Az interneten több video is található erről. Sokan használják a félbevágós, fejjel lefelé kikocogtatásos módszert, de így néhány magot biztosan félbe vágunk, emiatt nem annyira jó. Különben is, valószínűleg a termőhelyen élők gyümölcs tisztítási szokásai a legjobbak. Hogyan csinálják ők? A tetejét vágjuk le, vagy csak vágjuk be körbe és csavarjuk le. A hosszanti kidudorodások mentén pedig vágjuk be, így pont cikkekre tudjuk vágni! A legkevesebb kosszal és lé-veszteséggel így juthatunk az ízletes vörös gyümölcshússal körbevett magokhoz. Remélem így mindenki számára érthető!
A gyümölcs számos különlegesen erős antioxidánst tartalmaz. A gránátalmalé antoxidáns kapacitása nagyobb, mint mondjuk a vörösboré, szőlőléé, zöld teáé, áfonya léé, de még az acai bogyók levénél is
A gránátalma rákellenes hatását több fronton is igazolták. Bizonyítottan angiogenezis gátló hatású. Ez azt jelenti, hogy az ér-újdonképződést gátolja, tehát a daganatszövetnek nem lesz jó ér-, és vérellátása. Ami így kevésbé jut tápanyaghoz, nem nő olyan mértékben, mint a gyümölcs fogyasztása nélkül. Azon ritka élelmiszerek egyike (még a gomba ilyen), amelyek természetes aromatáz inhibitort tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy gátolja az ösztrogéntermelést, ami pedig csökkentheti a mellrák kockázatát. Két tanulmány is azt mutatta, hogy prosztatarák kezelését követően fogyasztott gránátalmalé, vagy gránátalma tartalmú étrend-kiegészítő használata mellett a rák indikátorának tartott Prosztata Specifikus Antigén - PSA- emelkedése jelentősen lassult.
Véd a szívbetegségek kialakulásától is! A benne található fitokémiai anyagok csökkentik az LDL oxidációt (ez a „rossz” koleszterin, ami az ateroszklerotikus plakkok kialakulásáért is felelős). Egy vizsgálat kimutatta, hogy meglévő ateroszklerotikusplakkal rendelkezők közül, akik egy éven keresztül napi 30 ml gránátalma levet ittak a plakk mérete 30 %-kal csökkent, míg a gránátalmát nem ivóké 9 %-kal nőtt. Fitokémiai anyagai csökkentik továbbá a vérnyomást is, így elmondható, hogy a szív-és érrendszeri betegségek ellen is kiváló természetes szer.
Segíti az agyi funkciókat, támogatja a memóriát! A koronáriabypass és szívbillentyű műtéteket követő memóriafunkció zavarokat különböző gránátalma-tartalmú étrend kiegészítőkkel sikerült megelőzni. Enyhe memóriafunkció zavarokkal küzdők között végzett vizsgálatban, a napi rendszerességgel gránátalma levet ivók később jobban teljesítettek memóriateszteken. Illetve a funkcionális MR-vizsgálatok is megnövekedett agyi aktivitást regisztráltak.
És a sok tudományos érv mellett a szubjektív, de talán legfontosabb érv a fogyasztása mellett, az az, hogy nagyon finom. Aki még nem próbálta, mindenképp adjon neki egy esélyt!
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.
A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Hallottál már a hipermobilitás szindrómáról?

Vannak esetek, amikor ízületeink kötöttebbek, van, amikor lazábbak és van, amikor már gondot okozhat a lazaságuk. Ez utalhat arra, hogy hipermobilasak vagyunk.
S.I – a japán gerincterápia

Egyre több ember fordul az alternatív kezelések alkalmazása felé, ha valamilyen egészségügyi problémával küzd, ilyen az S.I terápia is.