Menü

A tél rubinvörös csodája - Ezért együnk gránátalmát!

Ma már nem is számít olyan nagy különlegességnek, lassan a közép-európaiak is megtanulják, hogyan kell megpucolni ezt a mediterrán területen őshonos gyümölcsöt. Az októbertől -februárig tartó szezonjának már a vége felé járunk. Annak, aki még nem tökéletesítette a technikát, hogy hogyan is lehet az ízletes magokhoz hozzájutni, annak még épp van egy kis ideje, hogy a mostani szezonban profivá váljon. Az interneten több video is található erről. Sokan használják a félbevágós, fejjel lefelé kikocogtatásos módszert, de így néhány magot biztosan félbe vágunk, emiatt nem annyira jó. Különben is, valószínűleg a termőhelyen élők gyümölcs tisztítási szokásai a legjobbak. Hogyan csinálják ők? A tetejét vágjuk le, vagy csak vágjuk be körbe és csavarjuk le. A hosszanti kidudorodások mentén pedig vágjuk be, így pont cikkekre tudjuk vágni! A legkevesebb kosszal és lé-veszteséggel így juthatunk az ízletes vörös gyümölcshússal körbevett magokhoz. Remélem így mindenki számára érthető!

A gyümölcs számos különlegesen erős antioxidánst tartalmaz. A gránátalmalé antoxidáns kapacitása nagyobb, mint mondjuk a vörösboré, szőlőléé, zöld teáé, áfonya léé, de még az acai bogyók levénél is

A gránátalma rákellenes hatását több fronton is igazolták. Bizonyítottan angiogenezis gátló hatású. Ez azt jelenti, hogy az ér-újdonképződést gátolja, tehát a daganatszövetnek nem lesz jó ér-, és vérellátása. Ami így kevésbé jut tápanyaghoz, nem nő olyan mértékben, mint a gyümölcs fogyasztása nélkül. Azon ritka élelmiszerek egyike (még a gomba ilyen), amelyek természetes aromatáz inhibitort tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy gátolja az ösztrogéntermelést, ami pedig csökkentheti a mellrák kockázatát. Két tanulmány is azt mutatta, hogy prosztatarák kezelését követően fogyasztott gránátalmalé, vagy gránátalma tartalmú étrend-kiegészítő használata mellett a rák indikátorának tartott Prosztata Specifikus Antigén - PSA- emelkedése jelentősen lassult.

Véd a szívbetegségek kialakulásától is! A benne található fitokémiai anyagok csökkentik az LDL oxidációt (ez a „rossz” koleszterin, ami az ateroszklerotikus plakkok kialakulásáért is felelős). Egy vizsgálat kimutatta, hogy meglévő ateroszklerotikusplakkal rendelkezők közül, akik egy éven keresztül napi 30 ml gránátalma levet ittak a plakk mérete 30 %-kal csökkent, míg a gránátalmát nem ivóké 9 %-kal nőtt. Fitokémiai anyagai csökkentik továbbá a vérnyomást is, így elmondható, hogy a szív-és érrendszeri betegségek ellen is kiváló természetes szer.

Segíti az agyi funkciókat, támogatja a memóriát! A koronáriabypass és szívbillentyű műtéteket követő memóriafunkció zavarokat különböző gránátalma-tartalmú étrend kiegészítőkkel sikerült megelőzni. Enyhe memóriafunkció zavarokkal küzdők között végzett vizsgálatban, a napi rendszerességgel gránátalma levet ivók később jobban teljesítettek memóriateszteken. Illetve a funkcionális MR-vizsgálatok is megnövekedett agyi aktivitást regisztráltak.

És a sok tudományos érv mellett a szubjektív, de talán legfontosabb érv a fogyasztása mellett, az az, hogy nagyon finom. Aki még nem próbálta, mindenképp adjon neki egy esélyt!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?