Menü

Egészséges turmixok

Egy egészséges és tápláló turmix itallal kiváló vitaminbombát alkothatunk percek alatt, s ezzel remekül felhasználhatjuk a maradék vagy kevésbé szép, esetleg túlérett gyümölcsöket, zöldségeket. Aki kerüli a tejet, növényi tejekkel, vagy cukrozatlan gyümölcslevekkel is elkészítheti, édes és natúr változatai is kedveltek, s nem utolsó sorban hatalmas előnye, hogy azok a gyerekek, aki nem szívesen fogyasztanak gyümölcsöt, turmix formájában gyakrabban megkóstolják ezeket. A turmix azoknak is kiváló reggeli, akiknek a gyomra még nem kíván ébredés után reggelit, még nem kér szilárd ételt. Aki nem a sült kolbászt reggelizős típus, az sokkal inkább valami könnyebbre vágyik. Rohanósabb reggeleken szerintem nagyszerű és értékes napindító koktél, a gyerekek akár az iskolába is elvihetik. Nyilván a turmixok frissen a legfinomabbak, de ne haragudjon meg érte senki, velem előfordul, hogy előző este elkészítem és beteszem a hűtőbe, az élvezeti értékéből nem veszít semmit azzal, hogy előző nap készült!

Sportolók körében nagyon népszerű a fehérje shake, melyet edzés után, vagy napközben is bármikor elfogyaszthatunk, akár gyümölcsökkel vagy magvakkal gazdagítva.

Máris tálalok néhány nagyon egyszerű turmixreceptet, melyhez a hozzávalókat szinte látni vélem mindenki konyhájában.

Készítsünk banános - almás turmixot!

Szükséges hozzá egy érett banán, egy közepes alma, egy kis fahéj, - pici méz, aki nem találja elég édesnek-, vanília kivonat (elhagyható) és tej vagy növényi tej. Néhány evőkanál natúr joghurtot is szoktam hozzátenni, majd indulhat a turmixgép. Desszertnek is kiváló igazán kényeztető édesség!

Személyes kedvencem a répás-almás ital

Ehhez két répa, egy fél alma, kis natúr joghurt, (lehet tejszín is, aki nem számolja a kalóriákat) egy kevés méz, fahéj egy kávéskanál reszelt gyömbér, egy csipet szerecsendió szükséges. Rostban dús koktél, rendbe teszi az emésztést.

Végezetül egy különlegesség a világhálóról

A túrós-almás turmix. Ehhez 15 dkg zsírszegény túrót kell összemixelni egy közepes almával, egy kis tejjel vagy növényi tejjel és vaníliával. Remek fehérjeforrás reggelire, az alma jótékony hatásait pedig jól ismerjük, a koktél a legjobb fogyókúrás kombináció. Egy jól lehűtött turmixot akár fagyi helyett is el lehet fogyasztani a melegebb évszakokban, ha nem teszünk hozzá cukrot, igazán diétás desszerteket varázsolhatunk pillanatok alatt.

Az édes íz mellett a zöldturmixokkal is meg lehet ismerkedni, a zöldségturmix könnyen elkészíthető, nagyon egészséges, s ha jól kombináljuk a zöldségeket és gyümölcsöket, kicsit játszunk a fűszerekkel, meglepően finom ízeket kaphatunk. A zöld turmixok kedvelt zöldségei: a sóska, spenót, madársaláta, szárzeller, avokádó, uborka, cukkini, céklalevél, mángold. A gyümölcsök közül választhatjuk a banánt, a bogyós gyümölcsöket, almát, körtét, mangót, ananászt, narancsot, mandarint, kivit. Fagyasztott gyümölcsökkel is elkészíthető bármelyik kombináció.

Az alma-zeller smoothie

Magam is kedvelem, ehhez egy közepes zöldalma kell, két zellerszár, 2 kivi, 2 lime vagy zöldcitrom, egy banán, egy marék spenótlevél és víz, majd mehet is a turmixgépbe. Élvezet nézni, ahogy a sok finom vitaminbomba összeérik a gépben s percek múlva már fogyasztható is, ehhez nem kell reggel sem mikró, sem sütő, de még a mosogatás is egy öblítés mindössze. Mennyivel jobb ezzel, semmint erős kávéval, netán energia itallal, a szervezetünk számára valóságos koffein sokkolással indítani a napot.

Azt hiszem érdemes egy- két turmixot elkészíteni, s megkóstoltatni a család többi tagjával is. A jó dolgok ragályosak! Nálunk az ötlet átment a "pasi teszten", hatalmas mennyiségű banánturmixot pusztítottak el az utóbbi napokban a fiaim és a férjem is.

A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.

Miért egészséges több halat fogyasztani?

Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.

Koffein hatása nyáron a szervezetünkre

A felnőtt népesség nagy része fogyaszt valamilyen formában koffeint. Ennek a legkedveltebb módja a kávézás, azonban ezt is túlzásba lehet vinni. Ennek a negatív hatásairól és megelőzéséről olvashatunk ebben a cikkben!

Mindent a Koshu szőlőről

Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.

Mikor vagyunk dehidratáltak?

A dehidratáció lényegében röviden azt jelenti, hogy kevesebb vizet viszünk be, mint amennyit veszít a szerveztünk. A nem megfelelő folyadékbevitel egyik legszembetűnőibbe jele, ha száraz a bőrünk, mert annak nedvességtartalma vízfogyasztáshoz kötött.