Menü

Az otthon illata-légfrissítés egészségesen, avagy a térparfüm titka

Neked mit jelent az otthon illata? Télen a fahéjas sütemények, vanília illatát, tavasszal friss virágokét, vagy a teregetés utáni frissen mosott ruhák illatát? A rendhez, tisztaság érzéséhez, jó hangulatunkhoz hozzátartozik a friss levegő, a jó illat is, ezért próbálunk általában mindent megtenni az állott szag elkerüléséért. A rendszeres szellőztetés mellett különböző légfrissítőket használunk, ezeket a szintetikus termékeket azonban jó lenne leváltani, ugyanis kutatások igazolták az egészségre kifejtett káros hatását. A belső légterek minősége újabban egyre többször kerül kutatások középpontjába. A vizsgálatok szerint a legtöbb lakás, iroda levegője szennyezettebb, mint a nagyvárosok levegője.

A belső levegő minőségét több dolog határozza meg. A felhasznált építőanyagokból, festékekből kipárolgó kemikáliáktól kezdve a levegőbe kerülő tisztítószer-molekulákon át a szintetikus illatanyagokat tartalmazó légfrissítőkig sok minden befolyásolhatja a levegőminőséget. Egészségünk érdekében érdemes legalább azon változtatnunk, amin tudunk. Lakásfelújítás esetén például válasszunk természetbarát festéket, és ne használjunk mesterséges illatanyagokkal, hajtógázzal teli légfrissítőket. Bio illóolajok párologtatásával és házi készítésű légfrissítőkkel, vagy térparfümmel tegyük illatossá környezetünket. Ez különösképp a téli időszakban, amikor még többet vagyunk zárt térben. A rossz levegő nem csak közérzetünkre, de immunrendszerünkre is negatív hatással van. Így ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, sportolunk, tiszta vizet iszunk, és úgy általában igyekszünk egészségesen élni, akkor erre is figyeljünk.

Ha kisgyermekeink vannak, ez még fontosabbá válik. Télen sok szülő elköveti azt a hibát, hogy a gyerekszobát nem szellőzteti, hogy a meleget megőrizze (sokszor pont betegség idején gondolkodunk így). Amíg a gyerekek nem ugrálnak, játszanak intenzíven, a szoba levegőjét frissnek érezzük, pedig korántsem az. Az elhasználódott levegőt aztán a lakás többi része felé igyekeznek szellőztetni, és még, ha közvetlenül a gyerekszobába nem is permeteznek káros anyagokkal teli légfrissítőt, az oda is bejut. Pedig házi készítésű térparfümmel még az immunrendszert is erősíthetjük, az illóolajokat variálva pedig mindig hangulatunknak, ízlésünknek megfelelőt tudunk előállítani .

Ne féljünk a szellőztetéstől se. Ilyenkor a szoba levegője cserélődik, a bent keringő kórokozók a hideg irányába távoznak. A szellőztetés után használjuk az immunerősítő, levegőfertőtlenítő anyagokat tartalmazó nátha elleni házilégfrissítőnket (lsd. lentebb). Ezek légfrissítők/térparfümök készítéséhez csupán egy patikában kapható 50 ml-es pumpás üvegcsére, némi alkoholra (gyógyszertári alkohol/vodka, pálinka) és a használni kívánt illóolajakra van szükség. Az üveg aljára öntsünk kb. egy ujjnyi alkoholt, ebbe pedig az illóolajokat. Ezt a keveréket hagyjuk állni egy éjszakát, vagy csak pár órát, hogy az illatanyagok az alkoholba is bekerüljenek. Ezután öntsük fel az üvegcsét forralt és visszahűtött vízzel. Kész is vagyunk!

Karácsonyi időszakban használjunk narancs, fahéj és szegfűszeg olajat (fűszerekből kevesebbet) és így tovább- a hangulatunknak, évszaknak megfelelően. Ismerjük meg a különböző illatokat, és használjuk ki azok aromaterápiás hatásait is (pl.: gerániumot, levendulát nyugtatáshoz)

Túl vagyunk a karácsonyon, és itt az influenzaszezon. Azt hiszem, mindenki jó hasznát veheti a nátha elleni térparfümnek. A fentebb leírt módon készítsük. A pumpás üvegbe öntött ujjnyi alkoholba 10 csepp citromolaj, 5 csepp teafa és 5 csepp levendula kerüljön. A menta is fertőtlenítő hatású, mint a teafa, de jellegzetes illatát sokan nem kedvelik, és elnyomja a többi alkotóelem kellemes illatát. Márpedig ez egy térparfüm, tehát igenis ne csak hasznos, de illatos is legyen! A citromolaj alap a levendulával, teafával nagyon kellemes, testet, lelket nyugtató, és egyben vitalizáló elegyet alkot. Ezt bátran használhatjuk akár a gyerekszobában is. Próbálják ki!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.

Egyszerű házi módszerek töredezett hajra

A töredezett hajvégektől nagyon nehéz megszabadulni, hiszen sajnos csak az olló segíthet eltüntetni őket. Vannak pakolások is, amelyek sokat segíthetnek a haj állapotán, s képesek megállítani a további károsodást.