Menü

2-es típusú cukorbeteg? Figyel a vércukrára? Vigyázzon a szívére is!

2-es típusú cukorbeteg? Figyel a vércukrára? Vigyázzon a szívére is! Csökkentse szív-érrendszeri kockázatát! Kérdezze meg orvosát a kezelési lehetőségekről.

Hatással van-e a cukorbetegség a szívre? Van-e kapcsolat a cukorbetegség és a szív-és érrendszeri megbetegedések között?
A válasz határozott
igen.

2-es típusú cukorbetegség esetén fokozott az olyan szív-érrendszeri szövődmények veszélye, mint a szívinfarktus vagy a stroke. Az állandó magas vércukorszint károsan hat a vérerekre és a szívre. Jó hír azonban, hogy cukorbetegségének folyamatos karban tartásával megóvhatja a szíve egészségét is!

Mi is az a cukorbetegség?

A cukorbetegség (diabétesz) olyan krónikus állapot, mely következtében a vér glükóz (cukor) tartalma megemelkedett.

Amikor eszünk, szervezetünk az ételt cukorrá alakítja, ami aztán a vérbe kerül. Az inzulin segít abban, hogy a cukor a vérből a sejtekhez eljusson. A sejteknek ugyanis szükségük van a cukorra, ebből látnak el energiával bennünket, vagy eltárolják azt későbbi használatra.

Cukorbetegség esetén az inzulinnal van valamilyen probléma. A cukorbetegségnek 3 típusát különítjük el:

  • 1-es típusú: amikor a szervezet nem tud inzulint termelni.
  • 2-es típusú: amikor a szervezet az inzulint nem megfelelően használja fel.
  • Terhességi: amikor várandósság során alakul ki a magas vércukorszint.

Mit kell tudni a 2-es típusú cukorbetegségről?

Amikor a szervezet nem megfelelően használja fel az inzulint, az inzulinrezisztenciára válaszul a hasnyálmirigy még többet kezd termelni belőle. Hosszú távon azonban a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint előállítani a vércukor normál szinten tartásához, és a vércukorszint kórosan magasra emelkedik. Ilyenkor a diagnózis 2-es típusú cukorbetegség. A cukorbetegség ezen formája felnőtteknél gyakoribb, de gyerekeknél is előfordulhat.

A 2-es típusú cukorbetegség kockázatát növeli a:

  • túlsúly
  • mozgásszegény életmód
  • genetikai hajlam
  • családi előfordulás
  • beteg korábbi hiperglikémiája és/vagy terhességi cukorbetegsége
  • latin-amerikai, ázsiai, afrikai származás
  • 45 év feletti életkor
  • magas vérnyomás
  • koleszterin problémák.

Hogyan kezelhető a 2-es típusú cukorbetegség?

Életmódbeli változtatások és gyógyszeres kezelés kombinációjával a vércukorszint nagyon jól karban tartható.

Két célt tartson szem előtt: egyrészt azt, hogy mindennap jól érezze magát, másrészt pedig, hogy megelőzze vagy legalább késleltesse a hosszú távú egészségügyi következményeket. Mindkét esetben figyeljen az étrendje átgondolt megtervezésére, válasszon egészséges élelmiszereket és fordítson elég figyelmet a mozgásra is. Ajánlott a dohányzásról való leszokás, emellett kerülje az alkoholfogyasztást és a stresszt!

Orvosa feltehetően gyógyszert vagy inzulint is fel fog írni.

Bár a cukorbetegség nem gyógyítható, de jól karban tartható, így teljes értékű életet élhet vele!

Hogyan védheti a szívét?

Fontos szabály 2-es típusú cukorbetegség esetén, hogy ne csak a vércukorszintjére, hanem a szívére is gondoljon!

Kezdje azzal, hogy mindent megkérdez, ami a cukorbetegséggel vagy szívbetegségekkel kapcsolatban érdekli! Beszélje meg orvosával, mit tehet a szívbetegség kockázatának csökkentése érdekében. Határozzanak meg pontos célokat a HbA₁c-, vérnyomás- és koleszterinértékeket illetően, valamint beszéljék meg, hogyan lehet ezeket az értékeket elérni! (A kifejezések magyarázatához görgessen lejjebb!)

Orvosa olyan kezelést is ajánlhat, ami a szív-érrendszeri betegségek megelőzésben is segíthet! Kérdezze róla!

! A cukorbetegség kezelés eredményességének nyomon követésére használjon ilyen táblázatot:

Mit jelentenek az alábbi kifejezések?
HBA₁C
Az HBA₁C érték az elmúlt 3 hónap vércukorszint értékeinek átlagát mutatja meg. Ezt az értéket azért fontos tudni, mert az állandóan magas vércukorszint károsíthatja a vérerek, a szív, a vesék, a lábak és a szemek egészségét.
Kívánt cél: Az HBA₁C célértéke a legtöbb cukorbetegnél 7 alatti, de ez az életkortól és az állapottól is függ. Kérdezze orvosát a részletekről!

Vérnyomás
A vérnyomás a vérnek az erek falára kifejtett nyomását mutatja meg. Ha ez a nyomás túl magas, a szívnek keményebben kell dolgoznia, ami növeli az infarktus, a stroke és egyéb probl

HU/DIA/0817/00092a
Lezárás dátuma: 2017.11.08.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?