Menü

4 nem tipikus turistahely Krakkóban, amit érdemes megnézni

Ha az ember négy hónapig él egy olyan városban, amit imád, akkor nem igazán csinál mást, mint minden lehetséges helyet megnéz, kipróbál és megtapasztal. Krakkó az én távol élő szerelmem, a város, ami mindig külön helyet foglal el a szívemben, és bármikor, bármennyit tudok róla beszélni - amivel kellemesen le tudom fárasztani a barátaimat. Ez az a város, amely télen-nyáron látogatható, bármikor ki lehet ruccanni egy hétvégre piszkosul olcsón, és hát azt se felejthetjük el, hogy „Lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol és issza borát”. A haverok pedig meglátogatják egymást legalább egyszer az életben, ugyebár... Azokat, akik még nem hallottak túl sokat erről a városról, meggyőzhetem őket a látogatásról, s tudok ajánlani nekik néhány nem tipikusan turisták által látogatott helyet.

A városháza tornya egy kilátó is egyben: Nagyon kevesen tudják, útikönyvek nem is nagyon jelzik, de az önmagában a Főtéren álló torony tetejére fel lehet menni. Az épület megélt már pár dolgot a majdnem 700 éve alatt, tűzvészeket és csatákat, szóval ennek tudatában még különlegesebb élmény a magas lépcsőket megmászni. A legtöbben a Főtér másik felén álló Mária Templom tornyába mennek fel, vagy a Wawel dombján található Székesegyház tetejét másszák meg, így aki el szeretné kerülni a tömeget, de mégis a panorámában gyönyörködne, annak a Városháza tornyát szívesen ajánlom.

Singer: Ha valaki igazán meg akarja tapasztalni a lengyel életérzést, és nem Hard Rock Café-ban vagy Mekiben szeretné tölteni az idejét, az tutira betér ide! A zsidónegyedben található Singer Bár az egyik legrégebbi és legtradicionálisabb kocsma a városban. Érdekessége, hogy az asztalok régi Singer varrógépekből vannak átalakítva úgy, hogy társaságnak meghagyták a varrógépek vázát az asztalon. Hihetetlenül hangulatos maga a beltér is, gyertyák és félhomály adja meg a hangulatot a zene mellett, a tapétázott falak pedig teljesen más időkbe viszi vissza a betérőt. Sok lengyel szokott ide betérni, róluk pedig köztudott, hogy közvetlenek, így nem érdemes meglepődni, ha csatlakoznak az asztalunkhoz, amennyiben meghallják, hogy más nyelven beszélünk.

Zakrzówek: Ez az a hely, ahol biztos nem találkozol sem tömeggel, sem tipikus turistákkal. Ez egy régi bányató, amit ma már inkább a krakkóiak használnak fürdőzésre és egy kis kikapcsolódásra. A tó környékét dombok, sziklák és fák veszik körbe, amelyeken végighaladva konkrét túrát tehetünk, akik pedig búvárkodni szeretnek, azoknak is kitűnő hely lehet, ugyanis a tó mélysége néhol a 30 métert is meghaladja. A víz tiszta és gyönyörű kék, arról nem is beszélve, hogy ősszel a környező fák tarka színei is szebbé teszik a környéket.

Café Botanica: A legszebb kávézó, ahol valaha is jártam! Kívülről egy aprócska, hangulatos kávézónak tűnik, amelynek falait indák nőtték be, de ha az épület másik felébe megyünk, akkor egy teljesen más világba csöppen. A kávézó egy része üvegtetővel fedett, és díszes, barokkmintás tapétával díszített, máshol olvasókuckó-szerű kialakítás akár egész napra oda tud minket vonzani. Az árak az ottani viszonylatban átlagosak, és ami még inkább érdekes, hogy meghatározott napokon (általában hétvégén) a választott szelet torta mellé ingyen jár a kávé vagy a tea. Lengyelek és külföldi diákok is előszeretettel járnak ide tanulni vagy csak beszélgetni. A Fő térből nyíló egyik szűk utcán található a kávézó, így kifejezetten ajánlom annak, aki megfáradva szusszanna egyet a városnézés alatt.

Persze ezeken kívül rengeteg rejtett érdekesség és izgalmas titkos hely található Krakkóban, amelyekről egy későbbi cikkben fogom lerántani a leplet. Addig is jó felfedezést, ha arra jártok, és remélem lesétáljátok a lábatokat, mert ha valahol, itt nincs megállás!

Írta: Neverhood

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?