Menü

Ezt jó, ha tudod a felfázásról

Csíp, fáj minden pisilésnél, pedig úgy tíz percenként menni kell? A hideg idő beálltával egyre többeket érint a köznyelvben csak felfázásként emlegetett hólyaghurut. Lássuk, mi okozza, és mik a tünetei, kezelési lehetőségei!

Maga a felfázás szó nagyon kifejező a tünetegyüttes kialakulását tekintve, hiszen a létrejöttében a kismedencét vagy a végtagokat érő hideghatásnak lehet szerepe, a panaszokat okozhatja az alulról történő megfázás. Ugyanakkor a megfázáshoz hasonlóan a felfázás sem az állapot orvosi megnevezése. A húgyutak fertőzése mindkét nemet, s felnőtteket, gyermekeket egyaránt érint. Ezek közül a fertőzések közül az egyik leggyakoribb a húgyhólyag gyulladásos állapota. Orvosilag erről - a húgyhólyag gyulladásáról van szó, egy szóval a hólyaghurutról, latinul cystitisről akkor, amikor felfázásról beszélünk.

Bár kétségkívül, a nőknél gyakrabban jelentkezik (a nők 80 százaléka megtapasztalja a felfázás tüneteit), azonban a férfiakat sem kíméli. Annak, hogy a nők hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, anatómiai okai vannak. Egyrészt a rövid, viszonylag tág húgycső, amin a baktériumok könnyebben feljutnak. Másrészt a szexuális aktivitás fizikai folyamata: a szexuális aktus a húgycsövet is ingerli. A hüvelyben található Coli baktériumok számára ez ideális táptalajt jelent. A fertőzést továbbá az is segíti, hogy az aktus a húgycsőbe jutott baktériumokat a hólyagba felfelé tolja. A nászúti cisztitisz, és a „mézeshetek” hólyaghurut is a szexuális aktivitásról kapta nevét. Több kutatás bizonyítja, hogy az aktív szexuális élet is okozhat ugyanis felfázást - illetve azokat a tüneteket, amilyeneket felfázáskor szoktunk tapasztalni. Ezt igazolja az statisztikai adat is, mely szerint az apácák 50 százalékkal kevesebbszer fáznak fel, ami matematikailag azt jelenti, hogy az esetek felében a hideg és a megfázás, öltözködés okozza a felfázást és a másik felében a szex.

A hólyaghurut felismerése fontos, hiszen időben megkezdett gyógyítása néhány nap alatt eredményt hozhat. Ha viszont nem orvosoljuk a bajt, a fertőzés átterjedhet a vesékre, és súlyos, maradandó károkat okozhat.

A felfázás tünetei:

- A szokottnál jóval gyakoribb vizelési inger, ami viszont csak csekély mennyiségű ürítéssel jár
- A vizelet csípő, égető
- A vizelet szagos,
- továbbá sötét színű
- Fájdalommal jár a húgyhólyagban
- Esetleg fájdalom a kismedencében vagy az egész alhasban.

A felfázás kialakulására hajlamosít a gyakori szexuális együttléten túl a cukorbetegség, valamint egyéb krónikus betegségek vagy beavatkozások, kezelések, amelyek rontják a szervezet saját védekező rendszerének - immunrendszerének működését, pl. kemoterápia, sugárkezelés, valamint a természetes baktériumflóra egyensúlyának zavara: intimspray, pesszáriummal, óvszerrel, spermicid tablettával és géllel vagy kúppal történő védekezés esetén. Ilyenkor a természetes baktériumflóra hiányában a kórokozók könnyen elszaporodnak, és a hólyagba jutva gyulladást okoznak. Az ösztrogénhiánnyal járó állapotokban (pl. menopauza esetén) is sorvad a hólyaghám, csökkentve az ellenállóképességet, növelve a fertőzéshajlamot.

S végül, a legtöbbek által ismert ok a medencetájék lehűlése: szabadon hagyott deréktáj, hideg felületen üldögélés, vékony ruházat, vizes fürdőruha, hideg, fázó lábak. Utóbbi érdekessége, hogy a kínai orvoslás meridiánrendszerében a vese meridián a talpról indulva jut el a veséig, így ők ezt tartják a felfázás okának. A nyugati orvoslás magyarázata szerint a lehűlt testtájékon az erek beszűkülnek. A gyengült keringés miatt a hólyagban csökken a védekezésben fontos szerepet játszó sejtek száma, ezért az itt található baktériumok könnyebben tudnak szaporodni és gyulladást okozni.

A fertőzést pontosan csak vizeletvizsgálattal lehet kimutatni, ami azért fontos, mert a felfázás gyógyítása így lehet a leghatékonyabb. Véres vizelet vagy gyakran visszatérő felfázás esetén ez mindenképp fontos. Ha ismerjük a felfázást okozó baktériumokat, könnyebb meghatározni az antibiotikumos kezelést. Antibiotikumokkal rendkívül hatékony a felfázás gyógyítása: a gyógyszerek hatására a tünetek általában egy héten belül elmúlnak.

A kezelést kezdjük otthoni módszerekkel:
* Igyunk nagyon sokat, mert ez átmossa a veséket, a hólyagot, és segíti a kórokozó kiürülését.
* Amikor ingerünk van, menjünk minél hamarabb a mosdóba!
* Mindenképp öltözzünk melegen.
* A meleg ülőfürdő is jó hatású, főleg a kezdeti stádiumban akár a kialakulást is megelőzheti, tehát, ha tudjuk, hogy fáztunk/sokáig volt a medencénken vizes ruhadarab, mindenképp érdemes forró fürdőt venni.
* Kerüljük a kiválasztáskor hólyagfalat ingerlő anyagok fogyasztását, mint pl kávé és a csípős, erős ételek.
* Gyógyulásunkat segíthetjük gyógyteákkal, gyógynövénykivonatokkal, ilyen a medveszőlő tea, a tőzegáfonya tartalmú készítmények.
Erre a célra több recept nélkül kapható húgyúti fertőzés megelőzésére szolgáló készítmény is ismert:
Urogin (orvosi medveszőlő levél, cickafarkhajtás, párlófű hajtás, csalánlevél, mezei zsurló, nyírfalevél keveréke) Urzinol, fontos gyógynövény a tőzegáfonya, amit alternatív antibiotikumnak is neveznek és számos formában hozzáférhető. Vizelethajtó teák (pl. csalán, nyír, mezei zsurló) is segíthetnek a hólyag tisztulásában a 3 liter folyadékon túl. A legtöbb esetben a gyógynövényteákkal, fokozott folyadékfogyasztással gyógyítható az állapot és nem kerül sor antibiotikus kezelésre. A visszatérő fertőzések esetén a hüvely normálflórájának megborulása is szóba jöhet kórokként, ilyenkor annak rendezésére, vagy esetleg helyi ösztrogén-kezelésre lehet szükség, ezért súlyos, visszatérő esetekben nem csak urológus, de nőgyógyász is bevonásra kerülhet.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.