Menü

Karácsonyi menütervezés

Valami különleges izgalom lengi körül a karácsonyi menütervezést. Szeretnénk, ha minden családtagunk és vendégünk is elégedett lenne, mindenkinek jutna olyan étel, amire vágyik, de szeretnénk új, érdekes recepteket is kipróbálni. Ezt gondosan meg kell tervezni, hogy sikerüljön! Néhány ötlettel szolgálunk, hogy sikerre vihesd a projektet.

Először is gondoljuk át, hogy mikorra és hány főre kell terveznünk. Szentestére a 4 fős családnak vagy a nagy családnak, ahol van laktózérzékeny, vagy más diétát követő is? Mi várható 25-én, 26-án? Van-e olyasmi, amihez ragaszkodnak (halászlé, borleves, rántott hal, krumpli saláta, bármi egyéb), hagyományos menüt akarunk vagy nyitottak lesznek a reform vonalra is? S mi mit szeretnénk? A szűk családdal ezt természetesen meg is kell beszélni. A többiekkel nem nagyon lesz lehetőségünk, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján gondolkodhatunk az ő fejükkel is.

Nagy családi összejöveteleknél általában az évek óta felszolgált, családi hagyományoknak megfelelő menüsorra számít mindenki, a háziasszonynak és úrnak tervezés szempontjából ez a legegyszerűbb, hisz régi jól bevált receptek ismert alapanyagokkal, mennyiségekkel szerepelnek benne, gondolkodni se kell az összeállításon, hogy mit mivel párosítsunk. Ha van egy étel, amit mindenképp el kell készítenünk, akkor a köré szervezzük a többi fogást. Ha például halászlé az első fogás, akkor nem feltétlenül kell a főfogásnál halnak szerepelni, egy különlegesebb szárnyas étel (pl. gesztenyével töltött pulyka, borban párolt aszalt szilvával, vagy áfonyás-diós csirkemell vele sült zöldségekkel, vegyes salátával) is jó választás lehet.

Ha a társaság a rántott halhoz ragaszkodik, akkor indíthatunk valami könnyebb zöldséglevessel, egy gyömbéres-narancsos sütőtökkrémlevessel, vagy gesztenyés gombakrémlevessel, de a klasszikus karácsonyi édes leves, a borleves is jó választás lehet. Ilyenkor viszont próbáljunk kevesebb tejszínt használni a leveshez, hiszen a benne lévő tojás és tejszín együttese már egy zsírban gazdag fogássá teszi, ami mellé a szintén magas zsírtartalmú bundázott étel már nem szolgálja feltétlenül egészségünket. Alacsonyabb zsír- és kalóriaértéket érhetünk el rizstejszín használatával, aminek kellőképpen semleges az íze is, így nem okoz majd csalódást senkinek a vele készült étel, és az esetlegesen ételérzékeny családtagok is bátran fogyaszthatják.

Cukor helyett használjunk eritritet. Ez a természetes édesítőszer mellékízmentes, 0 kcal energia és 0 ch tartalmú, nem okoz gyomor-bélrendszeri panaszokat, így bátran használhatjuk. Persze a karácsony nem a fogyókúra ideje, nem is erről van szó, csak az egészségünkre való odafigyelés ilyenkor is fontos. Főleg ha egyébként is odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, hiszen akkor szinte sokkoljuk a szervezetünket a magasabb energiatartalmú ételekkel. Ennek pedig a gyomorrontástól a hasnyálmirigy-gyulladásig sok negatív következménye lehet. Persze ha a család szeret enni, akkor mindegyiket el kell készíteni, aztán aki akar, majd odafigyel, s aki akar, az meg eszik mindent.

Írjuk össze, mit szeretnénk főzni, hány főre, és készítsünk listát, hogy milyen és mennyi alapanyagra lesz szükségünk. Készítsünk ütemtervet, hogy mikor mi készüljön ezekben a napokban. A köreteket elkészíthetjük már előző nap is, ez nem fog a minőségükön rontani. Ne szégyelljük azt sem, ha nem főzünk, hanem rendeljük a karácsonyi fogásokat. Természetes, hogy mi is szeretnénk szépen felöltözni, netán a 24-ét megelőző héten még ajándékot venni, csomagolni, nem csak konyhára ítélten létezni.

Akármi is lesz a menü, kívánom, hogy mindenki megelégedésére szolgáljon, és jó hangulatban teljen az étkezés!

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Milyen a mikrobiom diéta?

„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet?

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.

Tudnivalók a dán diétáról

A dán diéta alatt meglepően hamar kopnak lefelé a kilók, a zsír- és szénhidrátbevitel jelentős csökkentése miatt. Bár rövid idő alatt szemrevaló eredményt garantál, meg is kell hozni érte az áldozatot. Van pár szigorú szabály, amit be kell tartanod, egyébként nem sikerül.