Menü

Karácsony pluszkilók nélkül

Azt mondják, nem attól hízunk meg, amit karácsony és szilveszter között eszünk meg, hanem amit szilveszter és karácsony között. Jogos. De azért mégsem szeretjük a "majd januártól", "hétfőtől" vagy "elsejétől" kezdetű mondatokat. Idén ráadásul a január elseje még hétfőre is esik, így biztosra vehető, hogy sok elhatározás, fogyókúra kezdete lesz ez a nap. De ez azért mégsem szükségszerű...

Nem tudom, másnál milyen az ünnep, de a karácsony - már Mikulástól kezdve - nálunk a folyamatos etetésről szól. Azt már elértem 8 év alatt, hogy a rokonság nagy része aszalt gyümölcsöt, mandarint, narancsot, banánt hoz a gyerekeimnek, meg mogyorót, tejterméket, alma-vagy zöldségchipset, én pedig diétásan sütök-főzök. De azért ha vendégségbe megyünk, máris aknamezőre érkeztem a diétámmal, mert még a sokat látott, erős idegzetű sportoló, diétázó, erős akaraterővel rendelkező anyukák is számtalan habos, csokis, mézes, krémes, tejszínes, pudingos csodákkal néznek farkasszemet. Nagyon nehéz ellenállni, pedig dobozban a diétás kekszem, de köszi, az hol van már ezektől az ízorgiát jelentő karácsonyi édességektől! Ha pedig a 82 éves nagymamámhoz érve esetleg valaki nem lenne elég éhes, akkor a Jóisten kegyelmezzen neki.

A karácsonyt mégis meg lehet úszni hízás nélkül (már láttam olyat, aki ismert valakit...), de az erős akaratunkon kívül szükség lesz diétás holmikkal televarázsolni az ünnepi asztalt. De olyannal, amiből még a férjünk és a fiaink is szívesen esznek, nem nyúlnak a tejcsoki és vajkaramella meg szaloncukor után. A gumicukorról nem is beszélve.

Karácsonyi receptjeinket egyáltalán nem kell a fiók mélyére süllyeszteni, elég mindössze három hozzávalót átcserélni. Kitűnő a bejgli zabliszttel, kókuszolajjal és természetes édesítőkkel is. Édesítőszerrel egyedül karamellizálni nem lehet, minden más édesség működik vele. A zserbót idén is megsütöm, ehhez diétás lisztet nyújtok lapokra, a töltelék, a lekvár és a csoki cukormentes, az adventi muffin vagy karácsonyi gyümölcskenyér cukrozatlan aszalt gyümölcsökkel kiváló édesség, a kókuszgolyó készülhet zabkorpából, kókuszreszelékből, natúr kakaóporból, a házi bonbonokhoz pedig csak egy forma kell, pár tábla cukormentes csokoládé, töltelékeknek pedig a képzelet szab határt, lehet cukor nélküli mogyorókrém, diétás lekvár, túró vagy gyümölcsök.

Még mézeskalács is készülhet diétásan, megtévesztésig hasonlítva cukros barátjához. Ennek legegyszerűbb elkészítése kitűnő móka is lehet az otthon unalmukban rosszalkodó ördögfiókákkal is. Hamis mézeskalácsnak hívom és a következő hozzávalókból készítem el: édesítő, mézpótló (ha nincs, akkor nincs), 2 dl víz, 2 tojássárgája, 3 evőkanál kókuszolaj, 50 dkg szénhidrátcsökkentett liszt (de lehet akár zabliszt is), 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál mézeskalácsfűszer, kevés fahéj. Összegyúrjuk, 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd nyújtjuk, szaggatjuk, 180 fokon megsütjük.

Felnőtteknek való finomság az aszalt sárgabarackos, barackpálinkás, mandulás bonbon, melyhez mindössze apróra vágott aszalt sárgabarack, darált mandula, zabkorpa, kókuszzsír, édesítő és kevés pálinka kell. Minden hozzávalót összekeverünk, ha gyúrható masszát kaptunk, akkor golyókat formázunk belőle, közepébe mandulát vagy mogyorót teszünk, darált mandulában, vagy kókuszreszelékben megforgatjuk. Ha sokat eszel belőle, énekelve mész a templomba. Ha meg túl sokat, akkor félő, hogy még hozzá is szólsz az éjféli miséhez. Szóval óvatosan!

A neten találtam számtalan tippet a karácsonyi hízás megelőzésére, de ezeket most nincs időm elolvasni, inkább tudom, hogy elkészítem a kedvenceinket cukormentes kivitelben, sütök egy finom kacsát szenteste krumpli helyett zeller-vagy karfiolpürével, sportolok az ünnepek alatt is minden nap egy jó órát, mert attól jobban érzem magam és annyi időt töltök a családommal, amennyit csak tudok, mert ez az egész lényege. A mérleg pedig mondjon le!

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.