Menü

Hogyan válasszunk (jól) ajándékot?

Bár a karácsony kétségtelenül a szeretet egyik legszebb ünnepe, s helyes értékrendben nem az ajándékozásról szól, azért nem árt időben felkészülni gondolatban, ötletekben, tervezésben s persze anyagiakban a közelgő év végi meghitt napokra, pláne, ha kisgyermek is van a családban, aki már tudatosan előre tervezett kívánságlistát ír a Jézuskának…

Valamelyik nap találtam a neten a „best of” ajándékok között az állítólag mostanság kedvelt játékot, a „mágikus unikornis kakit” mely potom kétezer forintért lehet(ne) a gyerkőcömé… Na, akkor álljunk meg itt egy szóra.

Fogyasztói társadalom vagyunk, nincs is ezzel gond mindaddig, míg bizonyos iparágak és játékvállalatok nem néznek bennünket teljesen hülyének, az ajándékozás és a vásárlás pedig nem válik kényszerré, nyűggé, felesleges pénzpocsékolássá, vagy az utolsó pillanatok meghitt várakozását megölő kapkodásává. Ha kifogytunk már az ötletekből, akkor érdemes továbbolvasni a cikket, néhány ötletet csokorba gyűjtöttünk. Ígérem, unikornis kaki nélkül.

Az igazi ajándékozás nálam arról szól, hogy jó előre figyelem, nyomozom a szeretett fél kívánságait, lesem a vágyait, s ha szerencsénk van, nem vásárolja meg magának az ünnepek előtt a kívánt dolgot.

Nyert ügyünk van, ha sportos ajándékot vásárolunk sportkedvelő szeretteinknek, feltéve, ha jól ismerjük a másikat, és tudjuk, melyik edzésformát részesíti előnyben, illetve szabadban sportol, vagy lakásban végzi a napi edzéseit. Túrázós családtagoknak is hálás dolog sportruházatot, vagy egy hőtartó termoszt vásárolni. Barkácsolást kedvelő ismerőseinknek hasznos ötlet barkács eszközöket venni, ehhez persze jártasnak kell lenni kicsit a barkácsszerszámok világában, vagy megkérni az eladót, hogy segítsen választani. Nekem sikerült egyszer a férjemnek egy szuper, multifunkcionális, nagyító szemüveges „hétnyelven beszélő” elegáns barkácsszemüveget vennem, s rettentő büszke voltam magamra - kár, hogy a szemüveg azóta is a dobozában áll a szekrényében. Nem tudom hol rontottam el… Ugyanakkor sikerült már meglepnem igazán hasznos ajándékkal is, akkor könnyebb dolgom volt, mert utalt rá, hogy milyen jó lenne egy autós könyöklő a kocsijába.

Nagyon jó megoldás élményt ajándékozni, én magam biztosan ennek örülnék szinte legjobban, egy közös vacsora, egy hétvégi wellness vagy bármilyen romantikus program kettesben vagy családi időtöltés a gyerekkel, bármikor örömmel kap ilyet az ember. (Remélem a családom is olvassa a cikkeim...)

Vagányabb, belevaló szeretteinknek egy barlangtúra, egy kalandpark vagy tesztvezetés is örök élmény lehet és emlékezetes karácsonyi ajándék.

Egyedi, fényképes ajándéktárgyakkal azt gondolom, mindig biztosra megyünk, bármelyik nagyszülő vagy szülő örömmel fogadja az unokája fényképével díszített bögréket, hűtőmágnest, vagy visel büszkén egy ilyen jellegű pólót.

Ajándékot kitalálni, megtalálni, eltalálni nem mindig egyszerű, de nem is ez a legfontosabb, hanem az, ha az ajándékozás lényege megmaradjon annak, ami: kifejezné a szeretetünket.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.