A legfontosabbak a nátháról
- Dátum: 2017.10.23., 15:24
- baktérium, C-vitamin, csipkebogyó, csipkebogyótea, gyógynövény, gyógytea, illóolaj, kamilla, kamillatea, kórokozó, megfázás, méz, nátha, propolisz, szellőztetés, torokfájás, vírus, vitamin
Mindannyian ismerjük a megfázás tüneteit. A hasfájás után talán az első betegség, amivel már gyermekként megismerkedik mindenki. A klasszikus felső-légúti tüneteket, mint torokfájás vagy orrváladék képződése, mindenki tapasztalta már - főleg ebben az évszakban. Tulajdonképpen ezeket a tüneteket okozó vírusos megbetegedéseket hívjuk összefoglalóan náthának, megfázásnak. De ha nem attól leszünk betegek, hogy szabadon van a torkunk, vagy fázunk, leizzadva hideg ér minket, stb. hanem vírusoktól, akkor vajon az előbb felsoroltaktól miért óvott mindig anyánk? S ha mégis megtörtént a megfázás, miért lettünk ténylegesen betegek?
A dolog nagyon egyszerű. A nátha leggyakrabban vírusfertőzés eredménye, ezért oki terápiája nincs. A különböző kórokozókkal immunrendszerünk veszi fel a harcot. Betegként azonban gyógyulásnak, gyógyító technikának nem csak azt a módszert tartjuk, ami a betegséget magát megszünteti, hanem azt is, ami a betegség tüneteit enyhíti. Keveseket érdekel, hogy benne van-e még a kórokozó, ha már újra erősnek érzi magát. A megfázás kezelésénél tulajdonképpen csak utóbbira törekszünk a kezelés során. Nem gyógyítunk, hanem tünetet csökkentünk.
Igyekezzünk megoldani, hogy otthon maradhassunk, ne fertőzzük meg a körülöttünk lévőket. Állandó, meleg hőmérsékleten tartózkodjunk. Láz esetén fekvés, ágynyugalom is szükséges a gyógyuláshoz. A szellőztetés ennek ellenére igen fontos, így a szobában csökken a kórokozó-koncentráció és csökkentjük a visszafertőződés, illetve az esetleges bakteriális felülfertőződés kockázatát, ami már komolyabb betegségekhez, pl. tüdőgyulladáshoz is vezethet.
Elsődleges fontosságú a fokozott folyadékbevitel, ez hatékonyabbá teszi az immunrendszer működését. A nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása segíti a gyógyulást, több ezer mg. is beszedhető belőle. Legjobb, ha nem szintetikus készítményeket választunk, mert a természetes anyagokból kivont C-vitamin felszívódása jobb. Magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek fogyasztása erősen ajánlott (csipkebogyótea, citrom, savanyú káposzta, paprika). A C-vitamin tartalmú ételeket se hevítsük túl, mert 100 fok felett a C-vitamin tönkremegy, ezért a csipkebogyóteát a fitoterapeuták áztatással ajánlják készíteni a fekete teánál jól is ismert forrázás helyett.
Immunerősítő hatású a fokhagyma, a propolisz és a méz is. Utóbbit ne tegyük száz foknál melegebb ételbe/italba, mert értékes enzimjei a hőtől denaturálódnak. A működésképtelenné vált enzimek pedig már nem tudják jó irányba terelni állapotunkat. Az ismert vény nélkül kapható megfázás elleni szereket a rájuk írt adagolás mellet biztonsággal szedhetjük. Gyermekeknek ugyanakkor ne adjunk aszpirint!
Hasznos lehet különböző illóolajok (eukaliptusz, mentol, hibiszkusz, kámfor) inhalálása, belélegzése is, akár egyszerű illóolajok párologtatásának formájában is. A hagyományos, kamillatea gőzében végzett inhalálás fellazítja az orrváladékot, természetes antimikrobás hatása révén segíti a felső légúti kórokozók számának néminemű csökkenését.
A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.
A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Hallottál már a hipermobilitás szindrómáról?

Vannak esetek, amikor ízületeink kötöttebbek, van, amikor lazábbak és van, amikor már gondot okozhat a lazaságuk. Ez utalhat arra, hogy hipermobilasak vagyunk.