Menü

A legfontosabbak a nátháról

Mindannyian ismerjük a megfázás tüneteit. A hasfájás után talán az első betegség, amivel már gyermekként megismerkedik mindenki. A klasszikus felső-légúti tüneteket, mint torokfájás vagy orrváladék képződése, mindenki tapasztalta már - főleg ebben az évszakban. Tulajdonképpen ezeket a tüneteket okozó vírusos megbetegedéseket hívjuk összefoglalóan náthának, megfázásnak. De ha nem attól leszünk betegek, hogy szabadon van a torkunk, vagy fázunk, leizzadva hideg ér minket, stb. hanem vírusoktól, akkor vajon az előbb felsoroltaktól miért óvott mindig anyánk? S ha mégis megtörtént a megfázás, miért lettünk ténylegesen betegek?

A dolog nagyon egyszerű. A nátha leggyakrabban vírusfertőzés eredménye, ezért oki terápiája nincs. A különböző kórokozókkal immunrendszerünk veszi fel a harcot. Betegként azonban gyógyulásnak, gyógyító technikának nem csak azt a módszert tartjuk, ami a betegséget magát megszünteti, hanem azt is, ami a betegség tüneteit enyhíti. Keveseket érdekel, hogy benne van-e még a kórokozó, ha már újra erősnek érzi magát. A megfázás kezelésénél tulajdonképpen csak utóbbira törekszünk a kezelés során. Nem gyógyítunk, hanem tünetet csökkentünk.

Igyekezzünk megoldani, hogy otthon maradhassunk, ne fertőzzük meg a körülöttünk lévőket. Állandó, meleg hőmérsékleten tartózkodjunk. Láz esetén fekvés, ágynyugalom is szükséges a gyógyuláshoz. A szellőztetés ennek ellenére igen fontos, így a szobában csökken a kórokozó-koncentráció és csökkentjük a visszafertőződés, illetve az esetleges bakteriális felülfertőződés kockázatát, ami már komolyabb betegségekhez, pl. tüdőgyulladáshoz is vezethet.

Elsődleges fontosságú a fokozott folyadékbevitel, ez hatékonyabbá teszi az immunrendszer működését. A nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása segíti a gyógyulást, több ezer mg. is beszedhető belőle. Legjobb, ha nem szintetikus készítményeket választunk, mert a természetes anyagokból kivont C-vitamin felszívódása jobb. Magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek fogyasztása erősen ajánlott (csipkebogyótea, citrom, savanyú káposzta, paprika). A C-vitamin tartalmú ételeket se hevítsük túl, mert 100 fok felett a C-vitamin tönkremegy, ezért a csipkebogyóteát a fitoterapeuták áztatással ajánlják készíteni a fekete teánál jól is ismert forrázás helyett.

Immunerősítő hatású a fokhagyma, a propolisz és a méz is. Utóbbit ne tegyük száz foknál melegebb ételbe/italba, mert értékes enzimjei a hőtől denaturálódnak. A működésképtelenné vált enzimek pedig már nem tudják jó irányba terelni állapotunkat. Az ismert vény nélkül kapható megfázás elleni szereket a rájuk írt adagolás mellet biztonsággal szedhetjük. Gyermekeknek ugyanakkor ne adjunk aszpirint!

Hasznos lehet különböző illóolajok (eukaliptusz, mentol, hibiszkusz, kámfor) inhalálása, belélegzése is, akár egyszerű illóolajok párologtatásának formájában is. A hagyományos, kamillatea gőzében végzett inhalálás fellazítja az orrváladékot, természetes antimikrobás hatása révén segíti a felső légúti kórokozók számának néminemű csökkenését.

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

Sport és a reflux

Aki komolyan veszi a sportot és az edzést, annak a reflux miatt alaposan be kell tartania néhány szabályt a táplálkozásban, amelyekkel kivédheti a kellemetlen refluxos tüneteket. Életmódváltással kell kezdeni a probléma megoldását.

Ezek a krónikus veseelégtelenség tünetei

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amelyben a vesék, általában már az idült károsodásuk következtében tartósan nem képesek ellátni a szervezet méregtelenítő, só- és vízháztartás szabályozó, hormonális és egyéb funkcióit.

Az alkoholizmus kialakulásának lelki okai

Az etilalkohol csak nagyobb mennyiség elfogyasztása után szívódik fel a vékonybélből a vérbe. Sejtméreg lévén a szervezet igyekszik minél gyorsabban eltávolítani. A lebontásakor keletkező köztes termék az acet-aldehid fejfájással, hányással járó rosszullétet okoz. Mivel az ázsiai népek mintegy felénél az acet-aldehidet tovább bontó enzim hiányzik, őket az ebből fakadó rosszullét rendszerint megóvja az alkoholizmustól.

A nyakfájás okai és kezelése

A nyakfájásnak számos olyan oka lehet, amelyet nem tudunk befolyásolni, mint például a korral járó változások, de vannak olyan tényezők is, amelyeken változtathatunk. Az egyik legfontosabb például az alvópozíció és a párna.