Mire figyeljünk a bébiételek vásárlásakor?
- Dátum: 2017.09.27., 18:38
- anyaság, babavárás, bébiétel, bébiital, csecsemő, gluténmentes, gyümölcs, hozzátáplálás, kisgyermek, tejszármazékmentes, zöldség
Kezdő anyukaként átrágtad már minden babaváró könyvön magad? Elolvastál mindent a gyereknevelésről, hozzátáplálásról és szoptatásról? Rengeteg információ önti el ilyenkor a leendő anyukákat és persze a sok-sok ismerős tanácsa a bevált és kerülendő tapasztalatokról. Itt egy kis segítség a bébiételek és bébiitalok megfelelő választásához, hiszen manapság számos márkához és típushoz hozzájuthatunk a legkisebb boltokban. Anyuka legyen a talpán, aki kiigazodik köztük.
Az egészséges csecsemők és kisgyerekek számára készülő bébiételek és italok gyártására és forgalomba hozatalára szigorú előírások és törvények vonatkoznak. A csecsemők elválasztása idején, valamint a kisgyermekek étrendjének kiegészítéseként és az általánosan fogyasztott élelmiszerekhez való fokozatos hozzászoktatás folyamán használhatók fel.
Bébiételek és – italok típusai
A bébiételek és – italok különböző korcsoportú csecsemők és kisgyermekek számára készülnek, figyelembe véve a mindenkori tápanyagszükségletet és az életkori sajátságokat. Az élelmiszergyártó cégek a korcsoportok számára jól megkülönböztetik egymástól, eltérő színekkel jelölik az egyes termékeket. A címkén jól látható helyen, a lapka színével vagy mindkettővel jelölik.
4 hónapos kortól:
Gyümölcslevek
Az első olyan termékek, melyek alkalmasak az anyatej vagy tápszer kiegészítésére. Szűrt levek, de lehetnek finomra homogenizált rostos levek is. Savszegény gyümölcsökből készülnek, magas gyümölcstartalommal. Gazdagok C-vitaminban, makro- és mikroelemekben, a sárgabarackot tartalmazók pedig béta-karotinban. Hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, sem glutént és tejszármazék mentesek. Főbb alapanyagok: alma, banán, ananász, ribiszke, málna, őszibarack, szőlő.
Gyümölcspürék
Desszertként fogyasztható, rostokat is tartalmazó pürék. Fontos vitamin – és ásványianyag – források. Glutén - és tejszármazékmentesek. Alapanyagok: alma, áfonya, körte, kajszibarack, sütőtök.
4-6 hónapos kortól
Tejpépek
Fölözött, sovány, általában biotejet és gabonaféléket is tartalmaznak. Laktató, ízletes, könnyen emészthető por formájú készítmények. Néhány cég már probiotikummal is dúsított tejpépeket állít elő.
Gyümölcsök teljes kiőrlésű gabonával
Rizst, teljes kiőrlésű gabonaféléket (zab, búzapehely) és növényi olajat is tartalmaznak a gyümölcsök mellett. A gabonafélék laktatnak, könnyen emészthetőek és fedezik a csecsemő növekvő energia- és szénhidrátigényét. Tejszármazék-mentesek, és a csak rizst tartalmazóak gluténmentesek is.
Főzelékek, zöldségpürék
Pépesített zöldségfélékből készülnek, glutén - és tejszármazékmentesek (kivéve a spenótot tartalmazó termékek). Tartósítószert, színezőanyagot, állományjavítót és sót nem tartalmaznak. Főbb alapanyagok: burgonya, sütőtök, sárgarépa, spenót.
Menük:
Általában 5, 8 és 12 hónapos kortól javasolt adni a gyermekeknek. Az 5. hónaptól a bébi menük, melyek a baba étrendjét hússal és zöldséggel egészítik ki. Biztosítja a szükséges mennyiségű fehérjét és vasat a szervezet számára. Az alapvető zöldségféléken (sárgarépa, sütőtök, karfiol, burgonya) kívül változatos húsfélékkel (csirke, pulyka, marha, borjú, bárány, nyúl) készülnek.
8. hónapos kortól adható a junior menü, melyek már darabosak és komplett főétkezést biztosítanak. A zöldség és hús mellett már tésztaféléket is tartalmazhatnak.
A gyermek menük 12 hónapos kortól fogyaszthatók, melyek átmenetet képeznek a felnőtt étkezéshez.
A termékeken feltüntetett életkor egyetlen termék esetén sem lehet 4 hónapos kor alatti. Az ajánlott terméken feltüntetendő, hogy csak akkor adható, ha alkalmazása nem ellentétes az orvosi, a táplálkozástudományi vagy gyógyszerészi végzettségű, illetve az anya - és gyermekgondozásért felelős szakember tanácsával.
Műszempilla, műköröm és társai tizenéves korban
![](/data/image/150x200/2025/01/23/1582-cikkemhez-kep3.jpg)
Normális dolog-e, ha tízévesen gyantáztat a kislány, tizenkét évesen már műszempillát visel, a műköröm pedig már alapdolog – egyre korábbra tolódnak a szépészeti trendek, mit gondolnak erről szakemberek, erről elmélkedünk mai cikkünkben.
Az anyatejes szoptatás előnyei
![](/data/image/150x200/2025/01/13/pexels-kelvinocta16-1973270.jpg)
A szoptatás, mint téma, sokak számára erős érzelmeket vált ki, és gyakran vitákat szül, amelyek mélyebb társadalmi és személyes kérdéseket is érintenek. Az egyik fő probléma, hogy sokan csak a szoptatás tápláló szerepét hangsúlyozzák, miközben az ennél sokkal többet jelent. A szoptatás nemcsak étkezés, hanem a csecsemő számára biztonságérzetet, megnyugvást és fájdalomcsillapítást is jelent, ami nem mérhető vagy kontrollálható, ellentétben a táplálkozással, amely könnyen tervezhető és kimutatható.
Krupp, a rettegett gyerekkori köhögés
![](/data/image/150x200/2025/01/08/pexels-cottonbro-4114713.jpg)
Sokféle köhögéssel társuló megbetegedést ismerünk, melyek gyermekkorban veszélyesebbek, mint a felnőttek körében. Ilyen súlyos betegség a krupp is, ami megfelelő kezelés nélkül súlyos szövődményeket okozhat.
Karácsonyi gyerekszáj
![](/data/image/150x200/2024/12/24/1551-cikkemhezkep3.jpg)
Ahogy elhallgatom a saját fiaimat ünnepekkor – meg úgy általában bármikor – kedvem támad feljegyezni a szösszeneteiket. A gyerekek cukik, aranyosak és valljuk be, sokszor kegyetlenül őszinték is, olyan dolgokat is kimondanak, amik kicsit kellemetlenül hangozhatnak egyes szituációkban, mégis a maguk módján viccesek és megnevettetnek! Összegyűjtöttünk párat!
Iskolai adventi sütivásár – szabad vagy nem?
![](/data/image/150x200/2024/12/11/1540-cikkemhezkep2.jpg)
Általános iskolai szülői munkaközösségünkben sokszor felvetődik a kérdés, hogy a már hagyománynak számító iskolai adventi sütivásáron szabad-e házisüteményt árulni. Legális ez egyáltalán? Ennek kutakodtam kicsit utána.