Édes gyerekeink, avagy miért NE dugjuk el a csokit?
- Dátum: 2017.09.25., 14:31
- Martinka Dia
- Martinka Dia
- bolt, bonbon, chips, cola, csokoládé, cukorbetegség., cukorka, cukormentes édesség, Édesség, elhízás, fagylalt, felelősség, gyermek, házi bonbon, keksz, kisgyermek, muffin, rágcsálnivaló, ropi, sütemény, szülő, vásárlás
„A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a lapos csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon…”
Köszönöm, ebben a sorrendben kérném. Pedig diétázom.
Mielőtt bárki is azt gondolná, az édességeket száműzni kell a diétából, az téved. Egy egészségesen és változatosan felépített étrendben az efféle nyalánkságok megfelelő és mértékletes fogyasztása nem tilos, a fontos sokkal inkább az, hogy már egészen a kisgyermekkorban kialakuljanak az édességfogyasztással kapcsolatos helyes táplálkozási attitűdök. Az egészségre nevelés pedig a szülő feladata.
A gyermekkori étkezési szokások kihatnak a felnőttkori egészségi állapotunkra. Nagyon fontos már gyermekeinknél elkezdeni a tudatos táplálkozásra való nevelést, s ezzel számos betegséget megelőzhetünk.
8 éve váltottam életmódot, a szokásrendszert átvette a család, az egészséges étrendhez kötődő elveim és nézeteim fokozatosan átvezettem a gyermekeim életébe, azóta azonban gyakran tapasztalok ilyen és hasonló kérdéseket, megnyilvánulásokat:
"Most akkor Te nem adsz csokit a gyerekednek?"
"A Te gyereked soha nem ehet cukrosat?"
"Minek tiltod, az oviban úgyis kap"
"Nem tudod eldugni Tőle, mert ha nem látod, úgyis fog venni magának”
Sorolhatnám. De nem vitatkozom. Ehelyett elárulom az én módszeremet.
Elsőként nem tiltom meg a cukros édességet a gyerekeimnél. Tudjuk, hogy kap az oviban, meg a nagyinál és a dédinél. És igen! Kap csokit otthon is alkalmanként. Sőt, hogy összezavarjam az erről kérdezőket, gyakran elmondom, hogy én saját kezűleg teszek ki egy kosár csokit otthon, a gyerekek számára elérhető magasságban, közelségben. Édességet nem vásárolok, de ünnepekkor, alkalmakkor mindig összegyűlik egy adag ezekből a csemegékből, melyet illetlenség lenne nem elfogadni, vagy kidobni. De nem is szükséges.
A gyermekeket már egészen pici korban meg lehet tanítani arra, hogy az édességnek is megvan a helye a táplálkozásban. Soha nem főétkezés helyett fogyasztjuk és nem nagy mennyiségben, hanem kisebb adagokat, heti 1-2 alkalommal.
Eltiltani nem kell és nem is érdemes őket az édességtől, hiszen a tiltás még inkább felkelti a vágyat és az érdeklődést, de ha a gyermeknek ésszerűen elmagyarázzuk, megérti, hogy a mértékletes édességfogyasztás beilleszthető az étrendbe. Különösen, ha az akkora aktivitással jár, mint amilyen aktív és mozgékony a kisgyermekek élete általában.
A szűk és a távolabbi családot mindenképp tanácsos bevonni az egészségre nevelés folyamatába, nálunk szerencsére még a 82 éves nagymamám is megérti, elfogadja, hogy a gyerekeimnek alkalmakkor egy kiló banánt, almát, mandarint, kivit, aszalt gyümölcsöt, gyümölcschipset és tejterméket vegyen.
A megoldás szerintem ennyire egyszerű.
Elmagyarázom a gyermekeimnek, hogy mit tesz a fogainkkal a mértéktelen édességevés, miből készül a gumicukor (Te tudod?) milyen rossz, ha valaki kövér és nehezen mozog, vagy beteg, gyógyszert szed, vagy sajnos cukorbeteg és nem ehet azt és akkor és annyit, amit és amikor szeretne, milyen rossz, ha megfájdul a hasunk, ha hasmenésünk van, ha fáj a fogunk...stb.
A gyerek ezt megérti, hidd el, neki is fájt már a hasa, látott kövér nénit, volt már valószínűleg fogorvosnál (érdemes ezt is időben elkezdeni) s tökéletesen felfogja, hogy amit mondasz-teszel-kérsz, azzal csak jót akarsz neki, mert szereted.
És ott a kosár csoki, nem tilos, nincs elrejtve, lehet enni belőle, csak néha, apránként, mértékkel és keveset.
Nagyobbacska gyermekekkel már meg lehet értetni azt is, hogy léteznek más alternatívák is, egészségesebb finomságok, cukormentes házi desszertek, izgalmas pohárkrémek, együtt készített linzerek, kekszek, saját magunk formázta csokigolyók, ezerféle muffin, egészséges házilekvárok, ínycsiklandó turmixok, hűsítő házifagyik és még sorolhatnám, s ha együtt készítjük el ezeket, a gyermekünk inkább abból kér.
Nagyon finom cukormentes házi bonbonjaim receptjét bárki kipróbálhatja: olvasztunk diétás-cukormentes csokit, egy bonbonforma alját kikenünk vele, fagyasztóba tesszük pár percre, majd a közepébe töltelékként gyakorlatilag bármi mehet, amit szeretnénk: túró, vagy dió, diétás mogyorókrém, meggylekvár, kókuszos töltelék vagy akár aszalt gyümölcs. A töltelék után olvasztott csokival "lezárjuk" a formát és ismét fagyasztóba tesszük pár percre.
A mutatósabb-formázott bonbonokhoz egy jó szilikonos bonbonforma kell, de golyókat - házi bonbonokat kézzel, forma nélkül is készíthetünk, mely remek közös elfoglaltság a gyermekeinkkel, s díszes papírba csomagolva ötletes és egészséges ajándék lehet ünnepekkor, alkalmakkor.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?