Menü

Előzd meg az őszi megfázást!

Sokan számolnak be arról, hogy amint elérkezik az igazi ősz, máris megfáznak minden évben. Pedig ez a helyzet megelőzhető! Mit tehetünk érte, hogy elkerüljön minket a hidegebb évszak beköszöntével szokásos meghűlés, nátha? Így készülj fel kívül-belül, hogy kitarthass egészségesen!

1. Öltözködés

Gyakori hiba, hogy nem reagálunk időben az öltözködésünkkel a nyár végére, és a hőmérséklet higanyszálának csökkenésére. Ha melegebb ruhát is veszünk fel, valójában nem öltözünk fel eléggé, vagy esetleg túlöltözünk. Igen, ez utóbbi is veszélyes, mert a sok meleg ruha alatt izzadhatunk, ha pedig ilyenkor csalóka módon iparkodunk megszabadulni meleg gönceinktől, akkor máris kísért a megfázás. A fő tanács tehát, hogy öltözködjünk rétegesen! Így nem kell mindent levennünk, de pont annyi ruha lehet rajtunk, amennyit kellemesnek érzünk. Ezen segíthetnek a vékonyabb kabátok, kendők, poncsók, bolerók, blézerek, férfiaknál pedig a zakók, sportzakók, dzsekik és cipzáros pulóverek. Lábunk tekintetében is legyünk körültekintőek, hiszen a talpnál is könnyű fel- és megfázni. A hidegebb napokon bizony kevés lehet egy csinos vékony harisnya vagy zokni és egy elegáns cipő.

2. Étkezés

Nehézség ebben az évszakban, hogy kezdenek kikopni az étrendünkből a nyáron szezonális zöldségek és gyümölcsök, és másfajta, tartalmasabb és melegebb hatású ételekre vágyunk. Figyeljünk oda, hogy ilyenkor is fogyasszunk elegendő vitamin- és ásványi anyag tartalmú ennivalót is. Tartsuk meg szokásunkat, ha járunk piacra, és ne felejtsük el továbbra is vásárolni a "növényeket". A gombának szezonja van, ami szintén segít egészségünk megőrzésében.

3. Immunerősítés

Ne vegyük félvállról, hogy megacélozzuk az immunrendszerünket! A vitaminok szedése mellett jó, ha fogyasztunk citrusféléket, grapefruitmag- és echinacea cseppeket. A gyógyteák is segítségünkre siethetnek, a lándzsás útifű tea jó immunerősítő, de a hársfatea is segít ugyanebben.

4. Folyadékbevitel

Egy felmérés szerint a betegségek 80%-a azért alakul ki, mert nem fogyasztunk elegendő folyadékot. Ősszel különösen fennállhat ez a kockázat, hiszen automatikusan kevesebb innivalóra vágyik a szervezetünk: vége a hőségnek, a kánikula miatti izzadásnak, már nem hiányoznak a hideg italok. No de azért akkor is inni kell! Főleg vizet, még ha nem is hideget, és zöldteát, valamint gyógyteákat. Az összes többi már nem alkalmas a folyadékpótlásra, tehát nem számolhatjuk bele a napi folyadékbevitelbe!

5. Hűtés-fűtés

Sajnos sok iroda- és középületben tapasztalhatjuk, hogy még ősszel is klímát használnak, és fújják a hideg levegőt - általában teljesen feleslegesen. Ez még rosszabbul eshet a testünknek, mint nyáron. Készüljünk erre, és legyen nálunk egy kendő vagy kabát megelőzésképpen. Szintén kockázat lehet, ha nem kezdünk el időben fűteni, vagy olyan helyen tartózkodunk, ahol még nem indították be a fűtést. Ez esetben természetesen szintén az öltözködésünkkel szükséges kompenzálnunk. Otthon pedig fűtsünk, ha van rá lehetőségünk, még ha nem is csinálunk "bugyimeleget".

6. A lelki felkészülés fontossága

A hit ereje sok mindenre képes - negatív irányban is. Hogy értjük ezt? Sok embernél azért következik be azonnal a hideg idő beálltával az őszi megfázás, mert lelkileg erre vannak kondícionálva, és elhiszik, tapasztalatukkal igazolják maguknak, hogy ez így van. De ezt a számunkra felesleges hitrendszert bármikor elengedhetjük!

A másik, hogy az ősz a "bekuckózás" ideje, a nyári programokkal teli pörgést követően felerősödnek az érzelmek, az iskolai és munkahelyi stressz pedig tovább erősítheti a meglévő konfliktusokat, nehézségeket. Ideje, hogy szembenézzünk a problémákkal, és megoldjuk azokat! Ne féljünk segítséget kérni, akár szakember, akár előadások, könyvek és hanganyagok formájában.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?